E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşte Kovid-19 hisseleri---

İşte Kovid-19 hisseleri

İşte Kovid-19 hisseleri
02 Nisan 2020 - 11:52 borsagundem.com

Küresel finansal krize yol açmaması için ciddi tedbirlerin alındığı bu dönemde hisse senedi piyasasında fırsatlar oluşuyor. Salgının etkilerinin Türkiye'de görülmesiyle birlikte virüs dönemi ve sonrasında öne çıkan hisseler de ayrıştı.

Korana virüs ile birçok hisse gözden düşerken bazı hisseler tavan üstüne tavan yaptı. Bunun ana nedeni şirketlerin bu virüsten etkilenme dereceleri. Sağlık, ilaç, gıda gibi zorunlu temel ihtiyaçları karşılayan şirket hisseleri, virüs döneminde yoğun rağbet görürken ulaştırma, turizm, konaklama, eğlence, gibi sektörlerde düşüşler sert oldu. Bundan sonra da özellikle Türkiye’nin ihracatında önemli payı oluşturan Avrupa ve Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler piyasaların seyri açısından önemli olacak. Gerek korona virüs salgını gerekse petrol krizi nedeniyle yaşanan durgunluğun hızlı şekilde atlatılamaması halinde bu olumsuzluk ihracatçı firmaları doğrudan etkileyecek. Bununla birlikte virüsün gündemde kaldığı süreç içerisinde gıda, perakende ticaret, sağlık hizmeti şirketleri ilgi görmeye devam edecek. BIST Ticaret sektörü hisseleri küresel virüs etkisine rağmen son iki ayda sadece yüzde 7 değer kaybetti. Sektördeki Bim Mağazaların endeks üzerindeki ağırlığı yüzde 9 gibi oldukça yüksek bir oranda bulunuyor. BIST 100 Endeksinde iki ay içerisinde yüzde 32 düşüş yaşanırken bu hisse yüzde 4 değer kazandı.

Virüs sonrası yükselişler güçlü olacak

BIST 100 Endeksi dolar bazında tarihi dip seviyelerinde bulunuyor. Marmara Kapital Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Acun, bunun bir fırsat olduğunu düşünürken emeklilik fonlarına çağrıda bulunarak “Portföyünüzdeki çok düşük hisse oranlarını artırmanın tam zamanı. Bedava işlem gören Türk şirketlerini yabancı yatırımcılar almadan siz alın. Sistemdeki emeklilerin gelecekteki birikimleri reel anlamda değer kazansın.” dedi. Marmara Kapital'in MAC fonu portföyünde, martın son haftasında Pınar Et Ve Un, Eczacıbaşı İlaç, Pınar Süt, Migros Ticaret, Coca Cola İçecek, Anadolu Efes, Eczacıbaşı Yatırım gibi gıda ve perakende ticaret sektörü hisselerinin ağırlıkta olduğu görülüyor.

Borsalar yön bulmak için yeni bir hikaye arıyor

İş 'Yatırımın ise 23 Mart’ta yayınladığı raporda salgının ekonomik maliyetinin özellikle ikinci çeyrekte yıkıcı olmasının beklendiğini belirtiyor. Ulaştırma, turizm, konaklama, eğlence, perakende gibi hizmet sektörü alanlarından başlayarak neredeyse tüm sektörlere yayılan bir durgunlukla karşı karşıyla kalınacağını, dile getiriyor. Türkiye’de istihdamın yüzde 70’inden fazlasını küçük ve orta boy işletmeler oluşturuyor. Hizmet sektörü toplam istihdamın yüzde 55’ini karşılıyor. Bu iki kesimdeki daralma işsizliği artırarak beri yandan geliri düşürerek yılın ikinci çeyreğinde sert bir daralmaya yol açabilir.

Uluslararası bankalardan Ülker Bisküvi’ye 455 milyon dolarlık kredi

EN HIZLI DÜŞENLER EN HIZLI TEPKİYİ VERECEK

Borsa İstanbul’da son iki ayda petrol fiyatlarındaki düşüş ve Korona virüsün yayılması ile birlikte en fazla düşen hisseler, salgının etkisi geçtiğinde en hızlı yükseleceklerin başında gelecek. Veriler, 21 Ocak ile 23 Mart tarihleri arasında en hızlı gerileyen hisse senetlerinin ulaştırma sektörüne ait olduğunu gösteriyor.

Pegasus yüzde 68,72 oranında değer kaybederken, Türk Hava Yolları'nın değer kaybı yüzde 48,19 oldu. Aynı dönemde TAV Havalimanları yüzde 50,97 oranında değer kaybetti. Bu süre içerisinde Çelebinin değer kaybı ise yüzde 55,30 seviyesinde bulunuyor. Bu nedenle trend yukarı döndüğünde ilk tepkiyi verecek hisseler arasında bu şirketlerin yer alması pek de şaşırtıcı olmayacaktır. Salgının kontrol altına alınmasıyla birlikte ertelenen seyahatler ve toplantıların yaratacağı yoğunluk dikkatlerin ulaştırma sektörüne kaymasına olanak tanıyacaktır. Bununla birlikte birkaç ay daha virüs etkisine maruz kalınması küresel bazda gelirlerin azalmasına neden olacak. Bu da tüketicilerim seyahat yapma konusunda çekimser davranmalarına neden olabileceği göz ardı edilmemeli.

Borsada öne çıkacak şirketler

VİRÜS SÜRESİ BOYUNCA GÜNDEMDE KALACAK ŞİRKETLER

Korona virüs Çin’de yaklaşık üç ay içerisinde kontrol altına alındı. Türkiye’de ortaya çıktığı 11 Mart’tan bu yana 13 gün geçti. Yani henüz işin başındayız. Korona virüsün ülkemizde henüz ne kadar insana bulaştığını bilmiyoruz. Geçtiğimiz 13 gün içerisinde vaka sayısı 1.529 olurken ölen sayısı 37 oldu. Veriler yayılımın devam edeceğini gösteriyor. Bu durum önümüzdeki bir ya da iki ay daha devam edebilir. Böyle bir durumda ise borsa satış baskısı altında kalacaktır. Bu nedenle salgının etkisini sürdürdüğü süre içerisinde ilaç, laboratuvar gibi sektörler öne çıkarken gıda ve içecek perakende ticaret ve teknoloji şirketleri de olumlu yönde fark yaratacak hisseler arasında yer alıyor. Bu hisselerde martın ikinci haftasında başlayan yükseliş güçlenebilir. Perakende Ticaret’te Bimaş öne çıkan ilk şirket. Gübre Fabrikaları son iki ay içerisinde yüzde 70 oranında değer kazandı. Virüs sonrası gübre sektörüne yönelik yoğun talep gelmesi hissenin değer kazanmasını sağladı.

ZEYNEP AKTAŞ – FORTUNE TÜRKİYE

Avrupa borsaları "petrol" ile yükseliyor

Borsa İstanbul'da Petkim yükselişi

Akbank’tan Türkiye ekonomisine 560 milyon dolarlık taze kaynak

Hareketlenmesi muhtemel 3 hisse 02/04/2020

Metro Grubu hisselerinde değişim sürüyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa akıl03 Nisan 2020 18:24

    Rtalp labaratuvara el attılar kaybımız çok yüksekten aldım yukselyor diye hisselerin yönünü kesiyorlar düştüğü zaman niye engel olmuyorsunuz borsanın tadininida kaçırdılar artık korkuyorum borsadan çekileceğim ne degistide rta labaratuvari düşüyor bilerek düşürüyorlar kucukyatirimci kaybetsin diye lanet olsun

  • Yunus02 Nisan 2020 21:41

    Bunlarin hepsi hikaye karel olacak bu yilin hissesi

  • burak02 Nisan 2020 22:02

    sabah tabanda uyanırsın

  • Net mağduru 02 Nisan 2020 20:19

    Lanet olsun bu net Holding aldığım güne....kriz öncesi pd/dd 0.34 idi...sanki çok yüksekmiş gibi en çok düşenlerde ilk 5 e girdi...pd/dd 0.17 ye düştü...ne olur arkadaşlar patron kağıdı almayın..birisi size 10 kat gidecek dese bile almayın...çünkü bu patronları zengin edenler bizleriz....lütfen bu adamlara prim yaptırmayın..adam gibi senetler alın...bu tilkilere fırsat vermeyin...

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU02 Nisan 2020 21:09

    besim tibuk tan uzak durun.

  • Tayfun Tunç02 Nisan 2020 20:16

    Yatirimci bu donemde satislari yuksek olup muhtemelen de blancolarinda karliliklari yuksek olan sirket hisselerini mi almalı,yoksa kriz bittikten sonra isleri yogunlasacak sirketlerin,yani kriz bittiktrn sonraki donemlerin iyi blancolarin beklentisini mi satin alacak...2 .secenek cok cok uzin bir donem olarak gorunuyor..1.secenekteki sirketlerin(ilac-saglik-gida-parekende gida satis-laboratuar vb) sirketlerin hisseleri de bir ileri bir geri yapiyor...bazi hisse senetlerinde sirali alim ve sirali satislarin cok fazla oldugu goruluyor..kucuk yatirimciyi aptal ettiler..ve paralari hizla eridi..ben uzun sure endeksin de 2 iler 2 geri yapacagini dusunuyorum..yani piyasa al-satcilara kalmis durumda..Allah kucuk yatirimciyi korusun dicem...bunlar da benim dusuncelerim...dogru veya yanlis..

  • Hayalet02 Nisan 2020 16:55

    Virüs biterse tabi o zamana kadarda borsa 50 bin görür. Millete gaz vermeyin. Borsada yabancı kaçtı gitti şu an ayakta tutan yerli yatırımcı. Bizde sürekli terste bırakıyorsunuz yakında yerli yatırımcı da kalmayacak. Bu andan itibaren borsada kalmak deli cesareti ister

  • Yorum02 Nisan 2020 16:12

    Rtalb covid 19 virüsünün salgının 1 numaralı hissesiydi ama taş koydular tanı kiti üreten borsada işlem gören tek firma

  • Ali02 Nisan 2020 15:21

    Rysas ve RYGYO neden listede yok diyecegimde diyemiyorum hep dışa atılıyor

  • Ahmet soygan02 Nisan 2020 14:14

    Rtalb uluun sokm bizim gbi hisselerin bu makalede olmaması ilginç olmuş özellikle rtalb direk virüs tanı kiti üretiyor

  • Pofu02 Nisan 2020 13:51

    Virüs sonrasında yükseliş güçlü olacak bunu herkez biliyor zaten. Müneccim olmaya da ekonomist olmaya da lüzum yok...boş haber bunlar.