E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVirüs sonrası yükselişler güçlü olacak---

Virüs sonrası yükselişler güçlü olacak

Virüs sonrası yükselişler güçlü olacak
02 Nisan 2020 - 10:50 borsagundem.com

Martın son üç haftasında, piyasalarda son 30 yılın en volatil dönemi yaşandı. Anlaşıldığı kadarıyla virüs kontrol altına alınıncaya kadar dalgalı süreç devam edecek. Sonrasındaysa hisselerin dönemi başlayacak.

Küresel piyasalar, en büyük oynaklıklarından birini yaşıyor. Çin'in Hubei eyaletindeki Wuhan’da Aralık 2O19’da ortaya çıkan Korona virüsü mart sonuna gelindiğinde tüm dünyaya yayıldı. Ülkelerin karantina tedbirlerini devreye almasına neden olan bu virüs, petrol fiyatlarındaki şok düşüşle birleşince borsalarda son 30 yılın en sert kayıplarının yaşanmasına yol açtı. Borsalarda en uzun boğa piyasaları aşağı doğru kırıldı.

Geceyi ekran başlarında geçiren dealerlar ve piyasa uzmanları, yurtdışı piyasalardaki gösterge niteliğindeki açılış verilerini takip ederek kendi piyasalarındaki bir sonraki gün olası hareketi tespit etmeye çalışıyor. Ancak henüz global piyasalarda olumlu bir işaret alınabilmiş değil.

Borsalar yön bulmak için yeni bir hikaye arıyor

İYİMSERLİK NASIL OLUŞACAK?

Borsa İstanbul da bundan olumsuz etkilendi. BİST 100 Endeksi 21 Ocak-20 Mart 2020 arasında yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti. Kısa zaman aralıklarında robot işlemlerle gerçekleşen satışlar piyasalarda tam bir kâbusun oluşmasına yol açtı. Açığa satışların sınırlandırıldığı, devre kesicilerin çalıştırıldığı bir dönem olmasına rağmen sakinleşme olmadı ve çok büyük değer kayıpları yaşandı. Piyasalar henüz sakinleşmiş değil. Risk göstergeleri zirvede. Korku Endeksi (VIX) 66,04 seviyesinde bulunurken Türkiye’nin beş yıllık kredi risk primi 582 seviyesinde, iyimserliğin oluşabilmesi ise öncelikle Dünya Sağlık Örgütünden gelecek olumlu haberle doğrudan bağlantılı.

Uluslararası bankalardan Ülker Bisküvi’ye 455 milyon dolarlık kredi

Yaşanan hızlı ve sert düşüşle birlikte Borsa İstanbul, önemli destek bölgesine gerilemiş oldu. BIST 100 Endeksi 20 Mart itibari ile 85.796 seviyesinde bulunuyor. Bu bölgeden satışların devam etmesi halinde en fazla yüzde 15 oranında bir düşüş marjı gözlenebilir. Bu da 650 haftalık hareketli ortalamaya denk geliyor. Güçlü desteği nedeniyle endeksin bu seviyelerden tepki vermesi beklenmeli. Olumlu gelişmelerle birlikte çıkış trendinin başlaması halindeyse hisse senetlerinde çok ciddi fiyat hareketleri görülecektir. Bunun ana gücü dip seviyelerden emeklilik ve yatırım fonlarının alıma dönmesi ve şirketlerin kendi hisselerini toplamaya başlaması olacak.

Borsada öne çıkacak şirketler

İYİLEŞME 3 FAKTÖRE BAĞLI

Goldman Sachs mart sonunda yayınladığı raporda borsadaki hızlı ve uzun süreli iyileşmenin üç faktöre bağlı olduğunu söylüyor. Bunları ise şöyle sıralıyor: Virüsün etkisinin ne kadar çabuk atlatılacağı, işletmelerin yeterli sermayeye ve likiditeye erişip erişemeyeceği, mali teşviklerin büyüme tahminlerini dengeleyip dengeleyemeyeceği. En fazla endişe edilen ise kısa vadeli şirket kapanmalarının kalıcı işten çıkarmaya yol açması halinde, virüs etkisinin geçmesinden sonra da negatif durumun devam edebilme ihtimalinin sürecek olması.

Kovid-19 salgını geride kaldığında piyasalar bol likidite ve düşük faiz ortamı ile karşı karşıya gelecek. Böyle bir ortamda yeni hikâye yazabilen ülkeler ön plana çıkacak.

ZEYNEP AKTAŞ – FORTUNE TÜRKİYE

Avrupa borsaları "petrol" ile yükseliyor

Piyasalarda satış baskısı sonlanmamış olabilir

Akbank’tan Türkiye ekonomisine 560 milyon dolarlık taze kaynak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet02 Nisan 2020 16:32

    Piyasaya pompalanan 2.5 trilyon dolar süratle borsaya akacaktir. .. Diye düşüncesi olan Ekonomistler De var

  • Mahallenin delisi 02 Nisan 2020 21:30

    Eksik dinlemişsin orda doğru akacak fakat zaten dolar açığı ve bu sene yüklü ödemesi olan ülkeyiz elde rezerv yok Swap ile dönüyoruz böyle bir durumda gelir mi ? Ayrıca diğer ülkelerde %40 a varan daralma da bekleniyor şimdi Apple alibaba Amazon vs de ucuzlayacak buraya mı hemen kayar yoksa yine eleğin dibimi bize kalır 1 aya görürüz ;)

  • Emrah02 Nisan 2020 15:42

    Boğazıma kadar hissedeyim.Büyük ralliyi çılgın ralliyi bekliyorum borsada. Borsada korkaklara yer yok zaten yüksek kazanç ve kayıp olduğu için.

  • Mahallenin delisi 02 Nisan 2020 21:28

    Esas borsada para kazanmak istiyorsan gerçek dine yakınken mal alınır gergin fabrikalar kapatırken sen ileri görüşlülüğün ile dibi Görmüş olabilir borsa ama bence zaten uzun süre burada kalacak kim ne derse desin... Ytd

  • *** ? ***02 Nisan 2020 11:50

    yazdıklarına ALLAH aşkına sen inanıyormusun.

  • *** ? ***02 Nisan 2020 11:39

    keyfimi kaçırmaya hiççççççç yinetim yoktur benim.borsalara bakmıyorum bile ister % 100 artar ister % 100 iner beni hiç ilgilendirmez.paramın %70 altında % 30 dövizde.yan gelip keyfime bakıyorum.bu gibilerin yorumları kendisine iade ediyorum.

  • Merkel02 Nisan 2020 11:38

    Valla ben bir tek Merkel ne diyor ona bakarım. Merkel en başından beri doğru konuşuyor. Bizimkini bile güvenmiyorum duayla önce götürdü şimdi dilencilikle götürüyor finali Titanik batarken keman çalan adam gibi rol yapar. En disiplinli Almanlar bile zor durumda biz mi uçacaz herhalde votkayı fazla kaçırmış olmalılar 😂

  • HASAN HÜSEYİN ÇEMİRBEKLİ02 Nisan 2020 11:38

    bu bayan sürekli kökesinde hep gidin hisse senedi alın diye sürekli haber pompalaması yapıyor birde olumsuz yorumunu hiç görmedim acebe neden birileri bilerekmi yaptıryor acaba bu yazıları bunlara.

  • ZEYREK ZEMHERİ02 Nisan 2020 11:29

    bunlara inanmayın bunlar aydın doğan ın eski çalışanları bildiğim kadarı ile bunlar verir gazı veri gazı patronlarının hisselerini yükseltip onları zengin KY leride batırırlar.tüm dünyanın önde gelen ünlü borsacıları %40 daha düşüşler olacak büyük buhrandaki gibi sıkıntılı dönemlerden geceğiz diyor sonra gelişmiş ülke borsaları %5-10 günlük düşer iken bizim borsanın yükselişler göstermesi, ayrıca batmak üzere ve batık durumdaki mesala spor hisseleri nasıl oluyorda tarihinin zirvesinde demek ki borsadaki kimseler yatırım yapmıyorlar kumar oynuyorlar tabiki tutar ise.kazanılmaz değil bir de kondurdummu bitirirler.

  • Çaylak02 Nisan 2020 11:18

    Senin gibi acemi ve manipüle edenler ekonomistlere mi inanalım yoksa küresel piyasanın aktörlerine ve ekonomistlerine mi inanalim. Adamlar diyor ki 2. Dünya Savaşından sonraki en ağır ekonomik kriz diyorlar bi de bu gelmiş çaylak hemen uçacaz diyor😂

  • Mahallenin delisi 02 Nisan 2020 21:25

    O değil 103 binde de aynı hikaye 95 binde de aynı hikaye yatırım tavsiyesi değil ama mal çakıyorlar bence...