E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada öne çıkacak şirketler---

Borsada öne çıkacak şirketler

Borsada öne çıkacak şirketler
02 Nisan 2020 - 10:16 borsagundem.com

Zeynep Aktaş Milliyet'teki yazısında piyasalarda korona virüs etkisini ve kısa vadede vaka ve ölüm sayılarına bağlı olarak piyasaların tepkilerini ve piyasalara etkilerini inceliyor. İşte o yazı...

Piyasalarda korona virüs etkisi devam ediyor ve önümüzdeki iki haftalık süreçte vaka ve ölüm sayılarına bağlı olarak özellikle ABD ve Türkiye’de dalgalanmalar görülebilir. Bu süreçte kurun yeniden hareketlendiğini görüyoruz. Dolar 6.67 TL’ye yükseldi. BIST 100 Endeksi ise 89.234 seviyesinde. Gösterge faiz 11.83. Türkiye’nin beş yıllık kredi risk primi 556 seviyesine yükseldi.

Mevcut durumda nakit ve nakit benzeri değeri olanlarla döviz pozisyonu artıda bulunanlar olumlu yönde etkilenecek. Nakitte olmak kriz dönemlerinde yeni fırsatları yakalamak açısından da şirketlere büyük avantaj sunmakta.

Piyasaların gevşediği dönemlerde nakit zengini firmalar rakiplerine oranla bir adım öne geçmekte. Bu anlamıyla yatırımcılar da borsadaki nakit ve benzeri değerleri yüksek, döviz fazlası olan borsa şirketlerine daha fazla ilgi duyarken bu firmaların hisselerinin de diğerlerine göre daha olumlu tepki vermesi beklenmeli.

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketleri yıl sonu bilançolarına göre incelediğimizde nakit ve benzeri değerleri yüksek, döviz pozisyonu artıda olan şirketler olduğunu görüyoruz. Listeye giren ilk 20 şirket arasında Koç Holding, Sabancı Holding, Turkcell, Şişe Cam, Enka İnşaat, Ülker Bisküvi, İpek Doğal Enerji, Koza Madencilik, Koza Altın, Tekfen Holding, Trakya Cam, TAV Havalimanları, Aselsan, Doğan Holding, Soda Sanayii, Selçuk Ecza Deposu, Anadolu Cam, Kordsa, Eczacıbaşı İlaç ve Aygaz yer almakta.

Borsa İstanbul'da Petkim yükselişi

Emeklilik fonları

Emeklilik fonlarının portföylerinde hisse oranlarında artışlar dikkat çekiyor. Emeklilik fonlarındaki hisse oranı ile BIST 100 Endeksi’nin grafiği incelendiğinde birebir eşleşen bir seyir gözleniyor. Yüzde 13.27’den yüzde 10.,86’ya kadar gerileyen emeklilik fonlarındaki Hisse oranı yeniden yüzde 11.13’e yükseldi.

Dövizin hareketi ve kur riski

Bu arada TCMB, yeni adımlar attı. Koronavirüsün ekonomik ve finansal veriler üzerinde yarattığı tahribatı hafifletmek için piyasa likiditesine destek vermeye ve reel sektöre yönelik kredi kanalları açık tutmaya çalışılıyor. Uzmanlar TCMB’nin piyasaya sağlayacağı likiditeyi olumlu ve gerekli bir adım olarak görürken dövize gidebileceğinden de endişe ediyor. Dolar/TL 6.60’daki direnç seviyesinin üzerine çıkarak 6.67 seviyesine yükseldi. Giderek dik bir trendde yükseliş sürüyor. 6.60 aşağı kırılmadıkça 7.00-7.23 seviyeleri hedef dirençler olarak göze çarpmakta. Yeniden bir geri çekilmeden bahsedebilmek için Dolar/TL’nin 6.60’ın altına gelmesi önemli.

Öte yandan yurtdışında da merkez bankalarının adımları dikkat çekiyor. Önemli adımlardan biri ise FED’in, dünyada merkez bankaları ile repo imkânı başlatması. Burada FED’in amacı, dolar talebine karşı ABD tahvillerinin satılarak faizlerde yaşanan oynaklığın önüne geçmek ve bu yolla da küresel bazda dolar talebine cevap vermek. FED’in attığı bu rahatlatıcı adımdan Türkiye sınırlı ölçüde yararlanabilecek. Repo imkanından faydalanmak için ABD tahvillerinin teminat olarak verilmesi gerekiyor. Türkiye’nin ise elinde sadece 2.8 milyar dolarlık tahvil bulunuyor.

Önümüzdeki bir ay küresel bazda tüm piyasalarda sıkışıklık olacak. Asıl mayıstan sonraki seyir
önemli. Döviz ve faiz makası çok fazla açıldı. Dövizdeki bu hareketin yansıması enflasyon olarak dönecektir. TCMB’nin yeni adımlarını görebiliriz.

Özel sektör şirketleri ve döviz borcu olanların kur riski almamasında yarar var.

Avrupa borsaları "petrol" ile yükseliyor

Panikten uzak durmalı

Piyasaların aşırı oynak olduğu dönemlerde hareketsiz kalmak, olabilecek zararları da sınırlandıracaktır. Böyle dönemlerde özellikle geçici olağanüstü dönemlerde portföyler uzun vadeli olarak düşünmeli. Yaşanan dalgalanmalardan olumsuz etkilenmemek için çok sık harekette bulunmaktan kaçınılmalı.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kemal bey 03 Nisan 2020 01:33

    Virütik hastalık artık dünyanın gerçeği. Kaldıraç işlemleri ve para basma felakettir. Temiz bir dünya için reel ticaret yapılmalı, hijyen ve gıda konusunda topyekün hassas olunmalı, altın endeksli tek dünya para birimine acil geçilmeli. Yani işin özü SANAL YAŞAM zehirdir.

  • Yasin02 Nisan 2020 22:04

    Karel 2020 hissesi kendi fikrim

  • *** ? ***02 Nisan 2020 23:58

    bence de flaş hisselerinden biri olup, üç ay içinde 1-2 TL yi boylayacaktır.

  • Kemal bey 02 Nisan 2020 20:49

    Ara ara borsa düşer ama 1 ay içinde 100bini geçer. Dolar 7.5 görür ve aşağı salar ama gram altın 350-400bandına oturur.

  • ANKARALI02 Nisan 2020 19:07

    ODAŞ ZOREN KATMERCILER YKBNK aldim guclu yukselisi bekliyorum hisselerime guveniyorum Ytd

  • Metin02 Nisan 2020 16:57

    Gerçekten banka alınmazmış. Tüpraş aldım kötü günde kardayım

  • Onur02 Nisan 2020 15:23

    Bankalara mal veriliyor uzak durun

  • Akın02 Nisan 2020 15:51

    Bankalara yabancı rahat mal çıkabiliyor. Alınacak dönem değil.

  • Onur02 Nisan 2020 15:22

    Bankalara mal veriliyor uzak durun

  • kılıç02 Nisan 2020 12:49

    IŞIKLAR ŞİMDİ COİNİ PİYASYA ÇIKACAK DİYOR BU DOLANDIRICI TÜRKİYENİN HER TARAFINI ELEKTRİK SANTRALLERİ İLE KUŞATACAGIM DEYİP HİSSEYİ 5 TL DEN 20 KURUŞA İNDİRDİ ŞİMDİ COİN SÜRECEGİM DEYİP YİNE YATIRIMCIYI SOYMA PLANLARINI DEVREYE SOKUYOR MİLLİ VE YERLİ DOLANDIRICILAR DONUNUZA KADAR SOYAR DOLANDIRICILARA İTİBAR ETMEYİN.

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ02 Nisan 2020 11:32

    kriz daha sertleşeceği söylenmekte.doların 8-9 TL euro nun ise 10-12 TL arasına geleceğini haziran ayına varmadan öngörmekteyim.altının gr ise 450-500 TL rahat olabilir ordan sonra sert satışlar gelecektir.

  • VS02 Nisan 2020 11:24

    Nakit diyorsun Ülker diyorsun,da Ülker, yabancı bankalardan borç almaya çalışıyor,bu nasıl nakit

  • SODA02 Nisan 2020 11:02

    SODA BİR ADIM ÖNDE GÖZÜKÜYOR.

  • Ayran02 Nisan 2020 14:21

    Ayran ile karıştırırsan  nefis olur! :D  :D  :D  :D  :D 

  • nee02 Nisan 2020 10:43

    aşırı riskli varlıkların tıp dünyasından gelecek haberler karşısında savunmasız konumda olduğunu söyleyerek Fed’in politikalarına rağmen yeni dip seviyeleri olabileceğini söyledi.