E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimlerinin önündeki en büyük engel yapay zeka çılgınlığı mı?---

Faiz indirimlerinin önündeki en büyük engel yapay zeka çılgınlığı mı?

Faiz indirimlerinin önündeki en büyük engel yapay zeka çılgınlığı mı?
26 Mart 2024 - 16:25 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD borsalarındaki yapay zeka kaynaklı yükselişin finansal koşulları gevşettiğini düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’DE hisse senedi yatırımcıları, Fed’in faizleri indireceği beklentisiyle yükseliş eğilimini sürdürüyor. Ancak uzmanlar, bu yükselişin Fed’i faiz indirmekten alıkoyabileceğini savunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Apollo Global Management Baş Ekonomisti Torsten Slok, yapay zeka çılgınlığının Fed'in faiz oranlarını düşürmesini zorlaştırabileceğini söylüyor.

Faiz indirimleri 2025’e ertelenebilir

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, yapay zekanın hisse senetlerini geride bırakma çılgınlığı, Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürmesini zorlaştırabilir. Apollo Global Management Baş Ekonomisti Torsten Slok'a göre, Fed, yetkililerin 2024'te işaret ettiği 75 baz puanlık indirime rağmen bu yıl faiz oranlarını hiç düşürmeyebilir. Slok'un bu görüşü kısmen hisse senedinde bir yem çılgınlığı yaratan balondan kaynaklanıyor. Stok, “Yatırımcılar hala Nvidia gibi yapay zeka isimlerinin heyecanına kapılmış durumda” diyor.

Slok, "Kesinlikle bir yapay zeka balonunun içindeyiz ve bunun yan etkisi, teknoloji hisseleri yükseldiğinde finansal koşulların hafiflemesidir. Bu, Fed'in işini çok daha zorlaştırıyor” diyor.

Gevşeyen finansal koşullar Fed'in politika sıkılaştırma hedeflerine ters düşüyor; merkez bankacıları hâlâ enflasyonu ve varlık fiyatlarını yakından takip ediyor.

Fed faiz oranları 2001'den bu yana en yüksek seviyesinde seyrederken ve enflasyon 2022 yazındaki yüksek seviyelerinden önemli ölçüde soğurken fiyatlar hâlâ Fed'in yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde seyrediyor. Tüketici fiyatlarının Şubat ayında yüzde 3,2 oranında arttığı görülüyor.

Slok ve diğer ekonomistler enflasyonun daha uzun süre yüksek kalabileceği konusunda uyarıyor. Bu da Fed'in faiz indirimi zaman çizelgesini 2025'e erteleyebileceği anlamına geliyor.

Faiz artırımı olasılığı

Slok, ekonomik büyümenin hızlanmaya devam ettiği varsayımıyla Fed'in bu yılın sonlarında faiz oranlarını artırmaya devam etmesinin bile mümkün olduğunu söylüyor. Atlanta Fed'in son GDPNow tahminine göre GSYİH'nın bu çeyrekte yüzde 2,1 oranında büyümesi bekleniyor.

Slok, ticari gayrimenkul gibi sektörlerdeki yüksek borç yüklerine işaret ederek faizlerin daha uzun süre yüksek kalması ve aynı zamanda Fed'in ‘finansal sistemin tesisinde’ dalgalanma yaratma riski anlamına da geldiğini ekliyor. Slok, “Daha yüksek borçlanma maliyetleri bazı borçluların batmasına neden olabilir ve bu da potansiyel olarak daha fazla bölgesel bankacılık sorununa yol açabilir” diyor.

Faiz artırımlarının devam etmesiyle ilgili olarak ise Slok, “Bu benim temel senaryom değil ancak tüm sıkıntıların en büyüğü bu senaryo olur. Kimse bu riske hazırlıklı değil” şeklinde konuşuyor.

Haziranda faiz indirimi kesin değil

 

Atlanta Fed Başkanı Bostic, bu yıl bir faiz indirimi öngörüyor

 

FED iki büyük hatasından ders alacak mı?

 

FED’in şahin maskesi ne kadar gerçekçi?

 

Yapay zeka rallisine uzmanlar ne diyor?

 

Jeremy Siegel: Yapay zeka rallisi 'teknoloji balonu'na dönüşmek üzere

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)