E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHaziranda faiz indirimi kesin değil---

Haziranda faiz indirimi kesin değil

Haziranda faiz indirimi kesin değil
25 Mart 2024 - 11:08 borsagundem.com

Küresel piyasalar FED’in ilk faiz indirimini haziran ayında gerçekleştireceğine ikna oldu. Ekonomistlerse ABD’nin enflasyonla mücadele sürecinin Powell’ın anlattığı kadar parlak olmadığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) haziran ayı toplantısında faiz indirimi gerçekleştirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak MarketWatch’un haberine göre uzmanlar mevcut durumda alınmış bir karar olmadığını hatırlatıyor.

CME Group verilerine göre FED Başkanı Jerome Powell’ın çarşamba günkü basın toplantısının ardından vadeli piyasalarda haziran ayında ilk faiz indiriminin gerçekleşeceğine dair beklentiler yükseldi. Vadeli piyasalar hafta sonu itibariyle haziran ayı faiz indirimine %67 ihtimal veriyor.

Ancak ekonomistler piyasaların fazla büyük bir beklentiye kapıldığı görüşünde. Bank of America’nın eski küresel baş ekonomisti olan Ethan Harris konuyla ilgili açıklamasında, “Tahvil piyasası FED’in tüm süreç boyunca biraz daha erken hareket etmesini bekliyor. Faiz indirimleri için bir toplantı daha beklenirse şaşırmam” diyor.

Ocak ve şubat aylarındaki tüketici enflasyon verileri iki ay üst üste beklentilerin üzerinde geldi. FED yönetimininse tetiği çekmeden önce üç pozitif veriye ihtiyacı var. Harris, bu verilerin haziran ayına kadar gelemeyebileceğini düşünüyor.

Ünlü ekonomist, “Dolayısıyla haziran ayı olsun ya da olmasın asıl tartışmanın bu konuda olması gerekiyor” dedi.

Piper Sandler Küresel Politikalar ve Varlık Tahsisi Başkanı J. Benson Durham da aynı görüşte. Durham, “Bana kalırsa haziran ayında faiz indirimine fazla kesin gözüyle bakılıyor. Göstergeler hâlâ bir miktar oynak” ifadelerine yer verdi.

Durham ekonomik tabloya dair belirsizliğin 1970’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını söyledi.

Monetary Policy Analytics’in Ekonomisti Derek Tang ekonominin gidişatına dair belirsizliklerin daha görünür hale geldiğini söyledi.

Tang FED yönetimi için, “Bence enflasyonun %2 üzerindeki seviyelerde kalıcı olacağı konusunda biraz temkinli olacaklarını düşünüyorum. Bu yüzden oldukça dikkatli bir şekilde ilerliyorlar” dedi.

Piyasalar geçen hafta FED’in bu yıl üç kez faiz indirimi gerçekleştireceği tahminini kutladı. Hafta boyunca ABD borsalarında Dow Jones %2, S&P 500 %2,3 ve Nasdaq %2,9 yükseldi.

FED politikalarını takip eden birçok ekonomist Powell’ın enflasyondaki son yükselişi küçümsediğine inanıyor. Söz konusu tablo FED Başkanı’nın faiz oranlarını düşürmeye istekli olduğu ve meslektaşlarını harekete geçirmeye ikna etmeye çalıştığı şeklinde yorumlandı.

JPMorgan Chase Baş ABD Ekonomisti Michael Feroli, "Powell, çok uzak olmayan bir gelecekte faiz oranlarını düşürmeye başlama niyeti konusunda çok az şüphe bıraktı” dedi.

Bir dönem ABD’de Hazine bakanlığı da yapan Lawrence Summers ise konuyla ilgili açıklamasında, “Benim görüşüm FED hâlâ faiz oranlarını düşünmek için sabırsız davranıyor. Bunu tam olarak anlayabilmiş değilim” ifadelerine yer verdi.

Diğer FED üyeleri ise faiz indirimi konusunda Powell’la aynı görüşte olmayabilir.

Jefferies ekonomistleri konuyla ilgili paylaştıkları bir müşteri notunda, “Faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması gerekebileceğine inanan artan sayıda bir FED üyesi grubu var” uyarısında bulundu. Ekonomistler söz konusu grubun FED tarafından yayınlanan projeksiyonlarda görünür hale geldiğini belirtiyor.

19 FED yetkilisinden yedisi ‘nötr’ faiz oranının %3’ün üzerinde olduğunu söylüyor. Bu durum FED’in mevcut politika faizinin ekonominin çok üzerinde kısıtlayıcı olmadığına inandıkları anlamına geliyor.

Nomura Kıdemli ABD Ekonomisti Jeremy Schwartz, Powell'ın enflasyondaki olumsuz verileri reddetmesinin, daha fazla yukarı yönlü enflasyon sürprizine yol açabileceğini söyledi. Schwartz böyle bir durumun FED’in faiz patikasını daha keskin bir şekilde yeniden değerlendirilmesine yol açabileceği riskini yarattığını sözlerine ekledi. Schwartz bu yıl biri temmuzda, ikincisi aralıkta olmak üzere sadece iki faiz indirimi öngörüyor.

FED’in bir sonraki politika toplantısı 30 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında. Ekonomistler genel olarak Powell'ın bu toplantıyı 11-12 Haziran'daki bir sonraki toplantıda faiz indirimlerini "hızlandırmak" için kullanmak isteyeceğine inanıyor.

Monetary Policy’den Tang, FED’in faiz oranlarını düşürmeye başlamak istediğinin açık olduğunu, ancak ilk birkaç adımdan sonra durabileceğini ve ekonominin nasıl tepki verdiğini izleyebileceğini söyledi.

Tang aynı zamanda FED’in resesyon konusunda daha endişeli hale geldiğini de belirtiyor. Ünlü ekonomist merkez bankasının projeksiyonlarında 2026’ya kadar enflasyonun hedef seviyeye ulaşmayacağını öngördüğünü hatırlattı.

Ünlü ekonomist, “Ani bir resesyon mümkün değil. Ancak bu riskin artmasını istemiyorlar. Önümüzdeki birkaç yıl boyunca biraz da yüksek enflasyon pahasına bu resesyon riskini azaltmaya istekliler” açıklamasında bulundu.

Feroli, FED’in faizleri herkesin beklediğinden daha hızlı düşürme ihtimali olduğunu söyledi. JPMorgan baş ekonomisti Powell’ın açıklamasına yeni bir ifade eklediğini ve “işgücü piyasasında beklenmedik bir zayıflamanın da bir politika tepkisini garanti edebileceğini” söylediğini hatırlattı.

Baş ekonomist işgücü piyasalarında bir zayıflama olması durumunda, "faiz indirimlerinin hızının her toplantıda artırılacağını veya zayıflama yeterince keskin olursa, faiz indirimlerinin boyutunun artırılacağını" söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Bostic, bu yıl bir faiz indirimi öngörüyor

 

FED’in şahin maskesi ne kadar gerçekçi?

 

FED plana bağlı kaldı, borsaların önü açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)