E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar Fed'e yöneliyor---

Piyasalar Fed'e yöneliyor

Piyasalar Fed'e yöneliyor
12 Ocak 2024 - 09:34 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

ABD TÜFE verisi sonrası global piyasalar işlemlerini düşüşle tamamladı. ABD TÜFE Aralık ayında yıllık %3,4 artış kaydederek son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken piyasa beklentisi %3,2 olması yönündeydi. Aylık TÜFE ise %0,3 ile %0,2’lik beklentinin üzerinde gerçekleşti. Haftalık işsizlik başvuruları ise 209 binlik piyasa beklentisinin altında 202 bin olarak kayda geçerek son üç ayın en düşük seviyesi oldu. Öte yandan Fed yetkililerinden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yetkililer enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin azaldığını belirtirken, 2024'te faiz indiriminin beklenti dahilinde olduğunu ancak temkinli davranılacağı değerlendiriliyor. Verilerin ardından CME tarafından Mart ayı Fed faiz indirimi beklentisi %64,7 oranında fiyatlanırken verilerden sonra oran %67,1 olarak revize edildi. Bunun yanında ABD 10 yıllık %4’ün üzerinde işlem görürken gün içerinde ise %3,97 seviyesinde fiyatlanıyor. Dolar endeksi 102,2, altın 2.035 dolar civarında işlem görüyor.

ABD endeksleri, haftanın dördüncü işlem gününü yataya yakın karma seyirle tamamladı. ABD vadelileri ise %0,10 civarı satıcılı seyrine devam ediyor. Bitcoin, ABD'deki düzenleyici kurumun Bitcoin borsasında işlem gören fonları onaylaması ve ETF emirlerinin gelmeye başlamasıyla Aralık 2021'den bu yana ilk defa 49 bin doların üzerinde işlem gördü.

Avrupa endeksleri, işlem gününü %1’e varan düşüşle tamamladı. Avrupa'da enflasyon verileri, faiz indirimlerinin beklenenden daha geç başlayabileceği endişelerini artırırken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, enflasyonla ilgili 'en zor ve en kötü kısmın' geride kaldığını ve ECB'nin enflasyonun %2 seviyesine düştüğünden emin olması halinde faiz oranlarının düşürüleceğini söyledi.

Asya endeksleri, günü Kospi endeksi haricinde %1,7’ye varan yükselişle tamamladı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise Nikkei endeksi haricinde %1’e varan düşüşle işlemlerine devam ediyor.

BIST100 endeksi, %0,28 değer kazancıyla 7.895,96 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 91,68 milyar tl oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks %0,73, hizmetler endeksi %0,35 değer kazanırken, teknoloji endeksi %0,56 ve sanayi endeksi %0,20 değer kaybetti. Endekste 7.900 seviyesinin kalıcı olarak aşılması halinde 8.000 direncine doğru yükselişi takip edebiliriz.

Bugünkü odak noktası ise Moody's tarafından yapılacak olan Türkiye'nin kredi notu ve görünümü değerlendirmesi olacak. Hatırlanacağı üzere, kurum değerlendirme takviminde 15 Aralık'ta herhangi bir güncelleme yapılmamıştı.

Bugün, İngiltere GSYİH ile ABD tarafından ÜFE verisini takip ediyor olacağız. ABD ÜFE enflasyonunun %0.9’dan %1.3’e yükselmesi, çekirdek ÜFE enflasyonunun ise %2.0’den %1.9’a gerilemesi bekleniyor. İçeride ise perakende satış verileri açıklanacak.

BİST100 endeksinin pozitif bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

Küresel piyasalarda enflasyon etkisi

 

12 göstergesi al veren hisseler (12.01.2024)

 

Ünlü aracı kurumdan öne çıkan hisseler ve borsadan beklentiler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)