E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisini 2024’te resesyon mu bekliyor?---

ABD ekonomisini 2024’te resesyon mu bekliyor?

ABD ekonomisini 2024’te resesyon mu bekliyor?
12 Aralık 2023 - 16:00 borsagundem.com

Wall Street borsalarındaki keskin yükselişler ve ekonomiye ilişkin çelişkili veriler ABD’nin gelecek yılın başlarında resesyona gireceğinin işareti olabilir. Baş stratejist Paul Dietrich borsalardaki yükselişin aldatıcı olabileceği uyarısında bulundu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar ABD’nin herhangi bir resesyona düşmeden enflasyon krizini atlatabileceği iyimserliğiyle boğa piyasası havasına girdi. Ancak servet yönetimi firması Briley Wealth’in Baş Yatırım Stratejisti Paul Dietrich ekonomide bir dizi resesyon sinyalinin kırmızı alarm verdiğini ve ABD’nin 2024’ün başlarında ciddi bir ekonomik gerilemeyle karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.

Insider’ın haberine göre Dietrich, ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500’de kaydedilen devasa yükselişlere dikkat çekti. Endeks kasım ayında yılın en iyi performansını gösterdi.

Dietrich bu rallinin büyük ölçüde ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek yılın başlangıcından itibaren politika faizlerini düşüreceği beklentisinden kaynaklandığını hatırlattı. Ancak baş stratejist ABD ekonomisinde bir gerileme başlayana kadar FED’in faiz indirimlerinin muhtemelen gelmeyeceği konusunda uyardı.

Baş stratejist, “Yatırımcılar, ABD ekonomisi ciddi bir resesyona girmedikçe merkez bankasının borçlanma maliyetlerini düşüreceğine güvenmemelidir. Bu resesyon da gelecek yılın başlarında gerçekleşebilir. FED genellikle faiz indirimlerini indirmeye ekonomide keskin bir yavaşlama veya işsizliğin artması durumunda başlar. Bu da resesyon anlamını taşır” ifadelerine yer verdi.

Dietrich, resesyon belirtilerinin oluşmaya başladığını belirtiyor. Borsanın bu yılki %20'lik rallisinin böyle bir uyarı olduğunu, zira S&P 500'ün düşüşe giden aylarda tipik olarak büyük yükselişler kaydettiğini söyledi. Baş stratejist 2001, 2008 ve 2020 resesyonlarından önce de ekonomi henüz daralmaya başlamadan hisse senetlerinin keskin bir şekilde yükseldiğini hatırlattı.

Borsa uzmanı ekonominin yakında daralma sürecine gireceğini gösteren başka "kopukluklar" olduğunu da sözlerine ekledi. Dietrich, S&P 500'ün yıl boyunca genel olarak yükselmesine rağmen, ortalama hisse senedi performanslarını daha iyi temsil eden S&P 500 eşit ağırlıklı endeksinin "düzeltme bölgesine" düştüğünü hatırlattı.

Ayrıca ABD işgücü piyasasında da zayıflama başlıyor. Açık pozisyonlar düşerken işsizlik maaşı başvuruları da istikrarlı bir biçimde artıyor.

ABD’de kasım ayı istihdam rakamlarındaki genel işsizlik oranı düşük seyretse de işsizlik başvuruları geçen ay 1,93 milyona yükseldi. Bu rakam 2021’in sonlarından bu yana en yüksek işsizlik başvurusunu işaret ediyor ve Dietrich bu rakamların “durgunluk seviyeleri” olarak tanımlandığını belirtiyor.

Dietrich açıklamasında, “13 yıllık bir boğa piyasasından sonra normal bir döngüsel ayı piyasası resesyonu görmeyeceğimizi düşünmek, 400 yıllık tarihi borsa döngüsel verilerinden sonra istihdam döngüsünün mucizevi bir şekilde yürürlükten kaldırıldığına inanmaktır. Herkes bu sefer bir şeylerin farklı olacağına inanıyor. Bu hiçbir zaman böyle olmaz” ifadelerine yer verdi.

Wall Street stratejistlerinin önemli bir kısmı ise 2024'te hisse senetleri için büyük ölçüde pozitif bir yıl bekliyor. Piyasalar genel olarak gelecek yıl yumuşak iniş fikrine ısınmış görünüyor. Bank of America ve Deutsche Bank, S&P 500'ün 2024'te tüm zamanların en yüksek seviyesini görebileceğini tahmin ediyor. Bu arada New York FED’in 12 aylık resesyon tahminleri bu yılın başlarında %70'lik oranlar resesyon öngörürken şimdiyse bu ihtimali %51'e düşürdü.

Jeffrey Gundlach: Hisse senetlerine para akışı mantıklı değil

 

Yüksek getirili ETF’ler yatırımcının gözdesi

 

Michael Milken: FED erken davranmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)