E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın veliahtından yatırımcılara uyarı: Gençken risk alın!---

Buffett’ın veliahtından yatırımcılara uyarı: Gençken risk alın!

Buffett’ın veliahtından yatırımcılara uyarı: Gençken risk alın!
16 Ekim 2023 - 14:31 borsagundem.com

Berkshire Hathaway’de efsane yatırımcı Warren Buffett’tan sonra en önemli isimlerden biri olan Todd Combs genç yaşlarda mutlaka akıllı riskler alınması gerektiği konusunda uyardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyaca ünlü yatırımcı Todd Combs, efsanevi yatırımcı Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway firmasının muazzam büyüklükteki hisse senedi portföyünün önemli bir kısmını yönetiyor. Berkshire’a ait Geico firmasının CEO’luğunu yapan Combs aynı zamanda Buffett’ın diğer yatırımlarının da yönetilmesine yardımcı oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Buffett’ın yatırım kararlarında önemli bir etkisi olduğu bilinen Combs hisse senedi yatırımcılığını dedektifliğe benzetti. Combs, Insider’daki röportajında yatırım yapılacak hisse senetlerini seçerken işletmeleri bir açığa satışçının gözünden izlemenin değerli olduğunun altını çizdi.

Erken yaşta risk almanın önemine işaret eden Combs, Berkshire’ın yatırım stratejisi ve kendi kariyeri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Insider’ın haberinde röportaj boyunca kendi geçmişinden de kesitler sunan Combs’un yatırımcılara hedeflerine ulaşmak için hedeflerine kendileri adamaları gerektiğini söyledi.

Çok zorlu bir eğitim hayatı geçirdiğini belirten Combs, “Annem kendi başına bir CEO olabilirdi. O zamanlar imkanı olmadığı için üniversiteye gidememişti. Sanırım hayatındaki tüm bu kaçırılmış fırsatları benimkine kanalize etmek istedi. Bir keresinde eve karnemde A- ile geldiğimi asla unutmayacağım. Cezalıydım ve sanırım her türlü şey yasaklanmıştı. Yani çok sert bir kadındı. Tam bir kaplan annesiydi” dedi.

Girişimci olmanın önemine dikkat çeken Combs, farklı alanları keşfetmenin ve risk almanın önemini vurgularken, “Gençken çok fazla risk almak gerçekten çok önemlidir. Bu yaşta kaybedecek bir şeyiniz yok, risk alabilirsiniz ve büyük ölçüde batırabilirsiniz. Sahtekarlık ya da bunun gibi bir şey olmadıkça kimse bu gibi şeylerden dolayı sizden hesap sormaz. Aptalca riskler değil akıllıca riskler alın” ifadelerine yer verdi.

Ünlü yatırımcı genç yaşta hatalar yaparak birçok farklı alanda tecrübe sahibi olunabileceğine ve bireylerin kendi tutkularını da bu şekilde bulabileceğine işaret etti. Combs, “Bir yapboz ile ne yapılır? Tüm parçaları ayırırsınız ve kenarlardan ve köşelerden başlarsınız. Ortadan başlayıp çıkış yolunu buradan inşa etmezsiniz” ifadelerine yer verdi.

Hedef koyma konusunda daha açık görüşlü olunması gerektiğini vurgulayan Combs, "İnsanlar genellikle rahat olabilecekleri seviyelere kadar yükselirler. Hayaliniz müdürlüğe ulaşmaksa ve bu işte gayet iyiyseniz, hemen hemen duracağınız yer de burasıdır. Bu, CEO olmak isteyen 10.000 kişi ya da kaç kişi varsa, hepsinin bunu başaracağı anlamına gelmez, ancak insanlar kendilerini sınırlayıcı faktörleri kendileri yaratırlar” dedi.

Hazır olmayı beklemek düşüncesine asla katılmayan ünlü yatırımcı, "Hayatımda hiçbir şeye gerçekten hazır olmadım. İnsanlar sizde kendinizde görmediğiniz şeyleri gördüklerinde, bu inanılmazdır. Ve bu Steve için de geçerliydi. Bu Charlie için kesinlikle doğruydu. Bu, Warren için… Warren için birçok kez doğruydu” diyor.

Warren Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway’deki rolüne de açıklık getiren Combs, “Onlar için haritayı ve araziyi gösterip her şeyi parçalara ayıran bir dedektif gibiyim. Ben ‘Ah, evet, bu tam bir sahtekarlık diyen kişiyim ve tüm bu parçaları birleştiriyorum, yapbozun parçalarını bir araya getiriyorum” ifadelerine yer verdi.

Ancak Combs’un yatırım anlayışı tamamıyla Berhshire ile örtüşmüyor. Berkshire bir holding olarak açığa satış yapmamasıyla ve uzun vadeli yatırımlara ağırlık vermesiyle tanınır. Ancak Combs açığa satış becerilerinin şirketlerin zayıf yönlerinin belirlenmesine yardımcı olduğunu düşünüyor:

“Benim naçizane fikrime göre açığa satış uzun vadeli yatırımdan çok da farklı değil. Çok az sayıda insan ne yaptığını biliyor ve bu çok zor. Birinci basamaktaki bir hekime beyin ameliyatı yaptırmazsınız. Para kazanmak için her zaman doğru açığa satış tarafında %80-85 oranla bulunmanız gerektiğini hissetmişimdir. Gerçekten de çok iyi olmalısınız ancak bu size uzun vadeli yatırımlarda miyop veya dogmatik olmamayı, tembel bir anlatıyla sorunları çözmeye çalışmamayı ve diğer birçok yetiyi kazandırır.”

Combs bireylerin rol modelleriyle aynı seviyeye ulaşabilmek için çok fazla fedakarlık göstermesi gerektiğini de vurguladı. Ünlü yatırımcı, “Bir milyon insan Djokovic, Tom Brady, Steph Curry veya Warren Buffett olmak isteyebilir. Cesaretle ve kendinizi zorlayarak uzun bir yol kat edebilirsiniz. Ama 1 milyon insanın bunu yapmaya çalıştığı bir dünyada, eğer %0,1'i bunu düşünerek yatağa girecek kadar tutkuyla seviyorsa, bunu düşünerek uyanıyorsa, yaptığınız işi gerçekten de yürekten sevmiyorsanız asla bu insanlarla rekabet edemezsiniz” dedi.

Leon Cooperman: Borsa yükselirse şaşırırım

 

Emtia piyasasında savaş etkisi

 

Gelişmekte olan piyasalardan 13.8 milyar dolar çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ..17 Ekim 2023 09:24

    Universite okumak risk. Burs odenek risk...

  • Taha17 Ekim 2023 00:51

    Gençler risk alın diyor

  • E.g.17 Ekim 2023 00:31

    EN RİSKLİ YATIRIM BORSADA HİSSE SENETLERİNEDİR İSTANBULDA 1 KASIM 2023 ÇARŞAMBA GÜNÜ İTİBARI İLE ÖĞLE SALAD/NAMAZ VAKTİ 12,53-İKİNDİ 15,41-AKŞAM 18,08 SAATLERİ BIST'İN 18 18,10 VADELİ İŞLEM KAPANIŞ SAATİDİR SAAT 19-23 ARASI VADELİ İŞLEM SAATLERİDİR O DA İSTANBUL'DA 19,29 YATSI VAKTİDİR İSTANBUL'UN DOĞUSUNDAKİ İLLERDE DAHA ERKEN AKŞAM OLDUĞUNDAN 4 VAKİT DE BİST/BORSA İSTANBUL İLE ÇAKIŞMAKTADIR İSTANBUL'DA BIR KASIMDAN İTİBAREN 100 GÜN SÜRE İLE DEVAM EDECEKTİR İSTANBUL'UN DOĞUSUNDAKİ İLLERDE DAHA FAZLA GÜN İBADET VAKİTLERİ İLE BİST VAKİTLERİ ÇAKIŞACAKTIR

  • ALİ RIZA GÜZELKALE16 Ekim 2023 20:10

    BEN HİÇ GENÇ OLMADIM Kİ YATIRIM YAPAYIM.

  • E.g.16 Ekim 2023 16:45

    MÜSLÜMANLAR KURAN CUMA GÜNÜ YAPILAN ÇAĞRIYA UYUN DESE DE İMAMLARA GÖRE HER GÜN SABAH VAKTİ HARİÇ ÖĞLE VAKTİNDEN YATSI VAKTİNE KADAR 6 SAATTE 4 DEFA ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI VAKİTLERİNDE İBADET ETMEK ZORUNDA OLDUKLARINDAN ÇOK AZ RİSKLİ İŞLERLE İLGİLENMEK ZORUNDADIRLAR

  • Sai17 Ekim 2023 14:20

    Ali haydar yıldırım, adamın söylediğinde haklılık payı var maalesef, vakit yaklaştığında borsada kısa vadeli fırsatları yakalayamıyorum ekrandan uzaklaşacağım için risk alamıyorum. Diğer meslek gruplarında insan canını riske etmek, kul hakkına girmek gibi riskler de olabilir.

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM16 Ekim 2023 17:49

    Anlaşılan sen müslüman değilsin.Namaz kılmalarının veya yaptıkları müslümanlarının abadetlerinin neresi sana battı söylermisin.Bin hadsiz bire melum seni.Bir yezid seni.