E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett ve Munger’a göre en yaygın 10 yatırımcı hatası---

Buffett ve Munger’a göre en yaygın 10 yatırımcı hatası

Buffett ve Munger’a göre en yaygın 10 yatırımcı hatası
03 Ekim 2023 - 16:35 borsagundem.com

Gelmiş geçmiş en büyük yatırımcıların başında gelen Warren Buffett ve Charli Munger, her yatırımcının ‘mutlaka’ yaptığı 10 hatayı sıralıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcılar Warren Buffett ve Charlie Munger, her yatırımcının yatırım serüveninde mutaka yaptığı hatalar olduğunu söylüyor. İnanılmaz başarılarını ‘kalabalığı takip etmemeye’ borçlu olan ikilinin tavsiyeleri ve uyarıları, her yatırımcı için anlamlı dersler barındırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Buffett ve Munger, yatırımdaki başarılarının büyük bölümünü, çoğu piyasa katılımcısını şaşırtan yaygın hatalardan kaçınmaya bağlıyor.

10 hata

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, Buffett ve Munger’ın çoğu yatırımcının piyasalarda uzun vadede başarısızlığa uğramasına neden olduğunu iddia ettikleri tuzaklara odaklanıyor.

Buffett ve Munger, geleneksel inanışın tersine, çoğu yatırımcının yaptığı hatalara direnerek onlarca yıldır sürekli şekilde piyasayı yeniyor. Bu makale, yatırım serüveninizde önemli hatalardan kaçınmanıza ve daha iyi bir yatırımcı olmanıza yardımcı olabilecek yatırım ilkelerini ele alıyor. İşte Buffett ve Munger'in üzerinde durduğu 10 yaygın yatırımcı hatası…

Nakit tutmak

Buffett, Berkshire Hathaway'in asla nakit paranın ortada kalmasını istemediğini söylüyor. Yine de bazen yatırım yapacak uygun işletme bulamadıklarında veya bir şeyin satışından nakit akışı sağlayamadıklarında beklenmedik bir şekilde para birikiyor. Buffett, nakit pozisyonu almak için nakit tutmak yerine, paranızı iyi şirketlerde çalışmaya yatırmanızı tavsiye ediyor ve “Asla parayı sırf kullanmak için kullanmayacağız” diyor.

Fazla paraya sahip olmak, Buffett'ın paranızın her zaman sizin için çalışmasını sağlama felsefesine aykırı. Buffett, hisse senedi yatırımlarında mümkün olduğunca paranın sermaye olarak kullanılmasını tercih ediyor. Ancak Buffett ve Munger aşırı fiyatlandırılmış işletmeleri veya hisse senetlerini satın almıyor.

Piyasa koşulları

Buffett ve Munger, hiçbir zaman borsada doğru zamanı belirlemeye çalışmadıklarını veya borsanın yükselip düşeceğine dair fikir sahibi olmadıklarını söylüyor. Bunun nedenini ise piyasaya yönelik tahminlerinin şirketlerde iyi yatırım kararları vermelerine yardımcı olmaması olarak gösteriyor.

Buffett, piyasadaki dalgalanmaları ölçmeye çalışarak daha iyi yatırım getirisi elde edilemeyeceğine inanıyor. Buffett’a göre bu, sadece gereksiz bir değişken daha eklemekten başka bir anlam ifade etmiyor. Munger'in belirttiği gibi, “Piyasanın nereye gittiğini bilmiyoruz ve bilemeyeceğiz.” Bu nedenle iki yatırımcı da bir işletmenin mevcut temel değerine ve gelecekte artan nakit akışına devam etme olasılığına odaklanıyor.

Çeşitlendirme

Buffett, çeşitlendirmenin ne yaptığını bilen yatırımcılar için pek bir anlam ifade etmediğine inanıyor. Varlıklarınızın büyük bir kısmını çok sayıda şirketin küçük parçalarına sahip olmak yerine son derece iyi anladığınız birkaç işletmeye yatırmak Buffett’a göre daha iyi bir yatırım şekli.

Buffett, “Eğer işletmeleri nasıl analiz edeceğinizi biliyorsanız 50 veya 40 hisse senedine sahip olmak çılgınlıktır” diyor ve ekliyor: “Çeşitlendirme fikrinin, ne yaptığını bilen biri için çok az anlam ifade ettiğini düşünüyoruz. Geniş çeşitlilik volatiliteyi azaltabilir ancak en iyi ve başarılı yatırım fikirlerinizi sulandırır.”

Risk

Buffett, riski oynaklık değil, kalıcı olarak para kaybetmek olarak tanımlıyor ve çoğu akademisyenin ve Wall Street profesyonelinin, risk ölçütü olarak oynaklığa güvenerek riski yanlış tanımladığına inanıyor.

Buffett, riskin kısa vadeli hisse senedi fiyat dalgalanmalarından değil, bir işletmenin ekonomisini, rakiplerini ve yöneticilerini anlama ihtiyacından kaynaklandığını söylüyor. Kendi ifadesiyle, “Risk, belirli türden işlerin doğasından ve ne yaptığınızı bilmemekten kaynaklanır” diyor.

En iyi yatırımlar

İnsanların yapabileceği en iyi yatırım sorulduğunda Buffett, bunun kendilerine, yani becerilerine, bilgilerine ve iletişim yeteneklerine yatırım yapmak olduğunu söylüyor. Buffett, bir insanın sahip olduğu becerilerini geliştirmesinin değerini yüzde 50 oranında artıracağını ifade ediyor.

Buffett, “Yapabileceğiniz en iyi yatırım kendinizedir” diyor. Her şeyden önce okumayı ve kendini geliştirmeyi teşvik ediyor. Buffett, “Başarılı bir yatırımcı olmak istiyorsanız, ilk adım olarak borsanın ve iş dünyasının nasıl çalıştığına dair kendi bilginize yatırım yapmalısınız” diyor.

Yüksek zeka

Buffett, zeki insanların yatırım yaparken genellikle aptalca şeyler yaptıklarını çünkü karmaşık formüllere ve akademik teorilere çok fazla güvendikleri konusunda yatırımcıları uyarıyor. Uygun mizaca sahip olmanın yüksek IQ'ya sahip olmaktan daha önemli olduğunu düşünen Buffett, kendi işindeki kazanımlarının çoğunu zekaya değil, büyük ölçüde istikrarlı bir mizaca bağlıyor ve ekliyor: “Bu, entelektüel bir nitelik değil, yaratılıştan gelen bir niteliktir. Bu işte tonlarca IQ'ya ihtiyacınız yok. Yatırım başarısı, salt beyin gücünden çok, sabır, disiplin ve sağduyu gerektirir.”

Varlık tahsisi

Buffett, hisse senetleri, tahviller ve diğer varlık sınıflarında belirli yüzdeler öneren varlık tahsisi modellerinde hiçbir sihir görmüyor. Buffett, cazip değerlemelerle işlem gören yatırımları nerede bulabileceğinizi keşfetmeniz ve önceden belirlenmiş bazı tahsis modellerini takip etmek yerine paranızı oraya yatırmanız gerektiğine inanıyor. Buffett, tahsis stratejilerinin ‘tamamen saçmalık’ olduğunu ve 'hiçbir anlam ifade etmediğini’ söylüyor.

Gün içi alım satım

Buffett, yatırımcıların asıl değerden ziyade hisse senedi fiyat hareketleri üzerine spekülasyon yapması nedeniyle kısa vadeli ticaretin genellikle kumara yakın olduğuna inanıyor ve çoğu yatırımcının kumarbaz gibi davrandığını ve kumarhane gibi avantajlı bir şekilde işlem yapamadığını biliyor. Buffett, günlük fiyat değişimlerine kapılmamanızı tavsiye ediyor ve ekliyor: “Borsa yarın birkaç yıllığına kapansa, birçok yatırım fikri bulacaksınız. Gürültüye odaklanmayın.”

Büyüme hisse senetleri

Buffett, büyümeyi ayrı bir hisse senedi kategorisi olarak değil, değerin belirlenmesinde bir girdi olarak görüyor ve sadece ‘büyüme hisse senetleri’ aramak yerine büyüyen işletmeleri analiz ediyor. Buffett, bugünün yatırımının gelecekte çok daha fazla nakit akışı ve değer yaratacak şirketleri aramak olduğuna inanıyor ancak büyüme uğruna büyümenin, yalnızca yatırım getirisi iyi olduğunda, doğası gereği iyi olduğunun da altını çiziyor.

Düzeltme beklemeyin

Buffett, büyük piyasa çöküşlerini veya düzeltmeleri süresiz olarak beklemek yerine harika şirketleri adil fiyatlarla satın almanın daha iyi olduğunu söylüyor. Buffett, “Uzun vadede iyi kazanan şirketler belirleyebildiyseniz, aşırı değerlenmeden önce bunları satın almanın zamanı gelmiş demektir. Onlara sahip olmak onları takas etmekten daha iyidir” diyor.

Piyasadaki düşüşler fırsatlar sunarken Buffett, daha düşük fiyatları bulmak için öngörülemeyen gerilemelerden kaçınmayı tercih ediyor. Buffett, genel piyasanın ne yaptığına bakılmaksızın gelecekteki potansiyele dayalı olarak bir hisse senedinin satın alma anındaki değerine odaklanıyor.

Buffett teknoloji devini yüzüstü bırakıyor

 

Warren Buffett da 'yapay zeka'ya kayıtsız kalamıyor

 

Petrol yükseldi Buffett yine kazandı

 

Buffett 93 yaşında formunun zirvesinde

 

Buffett yatırımcıların içini kararttı

 

Warren Buffett: Elektrikli araç üreticilerine yatırım yapmaktan çekiniyorum

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zamanın ruhu 04 Ekim 2023 09:25

    En önemlisi de bunları anlayabilecek kadar çok zamanı yatırımcı olarak tecrübe edebilmekte