E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar faiz indirimlerine nasıl yanıt veriyor?---

Borsalar faiz indirimlerine nasıl yanıt veriyor?

Borsalar faiz indirimlerine nasıl yanıt veriyor?
09 Ocak 2024 - 16:42 borsagundem.com

Fed, 2024’te faiz indirimi sinyali veriyor. Peki borsalar bu hamleye tarihsel veriler bağlamında nasıl yanıt veriyor?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar Fed’in faiz indirim olasılığını şimdiden fiyatladığı düşünülüyor ancak Fed’in faizleri ne zaman indireceği hala belirsizliğini koruyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed, 2024'te faiz indirimi sinyali veriyor. Peki tarihsel veriler, borsanın bu olasılık üzerine nasıl seyredeceği noktasında neler söylüyor?

Fed’in rolü

The Motley Fool’dan Trevor Jennewine’ın haberine göre, Amerikan Merkez Bankası Fed, maksimum istihdamı ve fiyat istikrarını teşvik etmekle görevli. Bu hedeflere ulaşmak için federal fon oranını yukarı veya aşağı itmek amacıyla belirli para politikası araçlarını kullanıyor. Bu bağlamda, federal fon oranı, kredi kartları, bireysel krediler ve ipotekler dahil olmak üzere ekonomideki diğer oranları etkileyen bir gösterge faiz oranı olarak kabul ediliyor.

Sonuçta faiz oranlarının yükseltilmesi harcamaları ve istihdamı azaltıyor. Bu da ekonomik büyümeyi yavaşlatıyor ve enflasyonu düşürüyor. Tersine, faiz oranlarının düşürülmesi harcamaları ve işe alımları teşvik ediyor; bu da ekonomik büyümeyi hızlandırıyor ve enflasyonun yukarı doğru sürüklenmesine olanak tanıyor. Bu nedenle Fed, federal fon hedef oranını herhangi bir zamanda para politikası hedeflerine göre ayarlıyor.

Ekonomistlerin korkusu gerçekleşmedi

Mart 2022'de yetkililer, pandemi sırasında teşvik ödemeleri ve tedarik zincirindeki aksaklıkların yol açtığı şiddetli enflasyonu soğutmak için gösterge faiz oranını yükseltmeye başladı. Gösterge faiz o zamandan bu yana son kırk yılın en hızlı temposunda arttı; bu da kredi koşullarının inanılmaz derecede hızlı bir şekilde sıkılaştığı anlamına geliyor.

Pek çok ekonomist, Fed'in kredi koşullarını aşırı sıkılaştırarak durgunluğu tetikleyeceğinden korkuyordu. Ancak ekonomi şu ana kadar oldukça dirençli kalmayı sürdürdü. Her halükarda enflasyon, Haziran 2022'de yüzde 9,1 ile zirveye ulaştığından bu yana önemli ölçüde yavaşladı ve Fed artık faiz artırım döngüsünün sona erdiğinin sinyalini veriyor. Hatta son tahminler 2024'te üç kez 25 baz puanlık faiz indirimine işaret ediyor.

Vadeli işlem yatırımcıları ise daha agresif eylemler bekliyor. CME Group'un FedWatch aracı, gelecek aylarda federal fon oranını tahmin etmek için vadeli işlem sözleşmelerinden elde edilen fiyatlandırma verilerini kullanıyor ve şu anda en olası sonucun 2024'te altı adet 25 baz puanlık faiz indirimi olacağını söylüyor. Tarihsel olarak, faiz artırım döngüsünün sonu ise borsa için iyiye işaret anlamına geliyor.

Tarihsel veriler, borsada yükselişe işaret ediyor

İki şeyi açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Birincisi, hisse senetleri genellikle faiz artırım döngüsünün sona ermesini takip eden 12 aylık dönemde yükseliyor çünkü yatırımcılar faiz indirimlerini bekliyor ve indirimler ekonomik büyümeyi teşvik ederek kurumsal gelir ve kazançlar üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.

İkincisi, geçmiş veriler hiçbir zaman gelecekteki performansı garanti etmiyor; dolayısıyla geçmiş eğilimler tahmin olarak görülmemesi gerekiyor. En son faiz artırım döngüsü, tarihsel bir örneği olmayan küresel bir salgının ardından geldi; dolayısıyla borsa performansının önceki modelleri takip etmemesi oldukça muhtemel bir ihtimal olarak öne çıkıyor.

Bununla birlikte, üç önemli ABD borsa endeksinin tümü, faiz artırım döngüsünün sona ermesinden sonra keskin bir şekilde artma eğiliminde oluyor. Spesifik olarak, son altı faiz artırım döngüsünü takip eden 12 aylık dönemde, Dow Jones yüzde 17'lik bir ortalama, S&P 500 Endeksi ise yüzde 16 ve Nasdaq yüzde 20,1'lik bir ortalama kazanç elde etti.

Tarihsel veriler bağlamında bakıldığında, Fed en son 27 Temmuz'da gösterge faiz oranını artırdı. O zamandan bu yana Dow Jones yüzde 7, S&P 500 yüzde 4 ve Nasdaq yüzde 4 oranında arttı. Bu, akılda tutulduğunda, her bir endeks için Temmuz 2024'e kadar öngörülen yükselişin şu oranlarda olması bekleniyor: Dow Jones yüzde 10, S&P 500 yüzde 12 ve Nasdaq yüzde 16,1.

Bu verilerin sonucu şunu gösteriyor: Tarihsel veriler, faiz oranlarının daha güçlü kurumsal kar büyümesine yol açacağı beklentisinin artmasıyla borsanın gelecek yedi ay boyunca çift haneli kazançlar elde edebileceğini söylüyor. Analistler biraz daha mütevazı beklentilere sahip olsa da Wall Street de benzer bir sonuca işaret ediyor.

Wall Street 2024'te borsada ılımlı kazanç bekliyor

2023 yılının tamamı için S&P 500 gelirlerinin yüzde 2,3, kazançlarının ise yüzde 0,6 oranında artması bekleniyor. Ancak Wall Street analistleri her iki ölçümün de 2024'te hızlanacağına inanıyor. FactSet Research'e göre, özellikle S&P 500 gelirinin bu yıl yüzde 5,5, kazançların ise yüzde 11,5 oranında artması öngörülüyor.

S&P 500'ün gelir ve kazanç büyümesindeki bu hızlanmanın, endeksi 2024'te daha yükseğe taşıması bekleniyor. Aslında Wall Street analistlerinin S&P 500 için 12 aylık ortalama fiyat hedefi 5.090 puan civarında seyrediyor. Bu, mevcut seviyesinden yaklaşık yüzde 8'lik bir artışa işaret ediyor; bu oran, faiz artırım döngüsünün sonunda öngörülen yükselişten biraz daha mütevazı bir rakama karşılık geliyor.

Son olarak, S&P 500 şu anda 19,5 kat ileri kazançla işlem görüyor. Bu, beş yıllık ortalama olan 18,8 kat ileri kazanca ve 10 yıllık ortalama olan 17,6 kat ileri kazanca göre yüksek bir oran olarak öne çıkıyor. Bu aynı zamanda birçok hisse senedinin tarihsel ortalamalarına kıyasla yüksek değerleme katlarında işlem gördüğünü, dolayısıyla yatırımcıların şu anda hisse satın alırken değerlemeye çok dikkat etmesi gerektiğini gösteriyor.

Wall Street’in kaderi FED beklentilerine bağlı

 

Fed’in Mart’ta faiz indirimine gideceği beklentisi fazlasıyla iyimser olabilir

 

Geç gelen faiz indirimi FED rallisini engelleyebilir

 

WSJ’den borsa tahmini: 2024 rekor, sonrası meçhul

 

UBS de borsada rekor bekleyenler kervanına katıldı

 

2023’ün kaybeden sektörleri borsada intikam alıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)