E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in faiz indirimlerine yatırımcılar nasıl hazırlanmalı?---

FED’in faiz indirimlerine yatırımcılar nasıl hazırlanmalı?

FED’in faiz indirimlerine yatırımcılar nasıl hazırlanmalı?
04 Ocak 2024 - 11:23 borsagundem.com

Küresel piyasalar FED’in faiz indirimlerinin yaklaşmakta olduğunu tartışıyor. Uzmanlarsa politika faizlerindeki kademeli düşüş ortamında yatırımcıların ciddi bir sınavdan geçeceğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin 2024’te politika faizlerini düşürmesi bekleniyor. CNBC’nin haberine göre yatırımcıların FED’in faiz indirimlerine hazırlanmak için atması gereken bazı adımlar var.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre aralık ayı FED toplantısından çıkan en önemli mesaj faiz indirimlerinin beklenenden daha erken geleceği sinyaliydi. Toplantı sonrasında açıklanan FED’in ekonomik projeksiyon özeti bu yıl her biri çeyrek yüzdelik puan olmak üzere üç kez faiz indirimi gerçekleşeceğini gösteriyordu.

ABD’de son kırk yılın zirvesine kadar tırmanan enflasyonu kontrol altına almak isteyen FED, Mart 2022 itibariyle agresif bir faiz artışı dalgasına başlamıştı. ABD enflasyonu FED’in faiz artışlarıyla birlikte önemli ölçüde geriledi ve yüksek faiz oranlarını şimdilerde ise dünyanın en büyük ekonomisini resesyona sokma riskini taşıyor.

2024’de gerçekleşecek bir faiz indirimi FED’in Kovid-19 pandemisinin ilk günlerinde ekonomiyi desteklemek için gerçekleştirdiği faiz indirimlerinden bu yana bir ilk olacak. Ancak bundan sonraki süreçte FED’in faizleri ne kadar sürede ve ne kadar hızlı düşüreceği belirsizliğini koruyor. CNBC’nin haberinde ise mali danışmanlar yatırımcıların FED politika değişikliğine dair bilmesi gerekenleri aktardı:

Hisse senetlerinin yükselişi muhtemelen devam etmeyecek

Mali danışmanlar düşük faiz oranlarının genellikle borsalar için bir nimet olarak görüldüğünü belirtiyor. Bunun önemli bir sebebi de var: İşletmeler düşen faiz ortamında daha ucuza borç alabiliyor ve bu sayede büyük yatırımlar yapabilir hale geliyor.

Ancak uzmanlar 2024’te borsaların geçen yılki göz kamaştırıcı performansının tekrar edebileceğini pek olası görmüyor.

2023 yılında ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 yıl sonu rallisinin ardından yıllık bazda %24 yükseldi. Ancak bu artış kısmen ileriye dönüktü ve yatırımcıların 2024’e dair daha düşük faiz oranları beklentilerini yansıtıyordu.

ABD’nin Florida eyaletinde yeminli mali müşavir olan Charlie Fitzgerald konuyla ilgili açıklamasında, “Borsalar büyük birer beklenti makinesidir. Eğer biri piyasayı zamanlamaya çalışıyorsa doğru zamanı çoktan kaçırmış olabilir. Zira dördüncü çeyrekte gerçekleşen tam da buydu” ifadelerine yer verdi.

Elbette bu piyasalardaki büyümenin tamamının geride kaldığı anlamına gelmiyor. Ancak Fitzgerald’a göre borsalardaki yükselişin devam edeceği öngörüsü hisse almak doğru bir karar olmayacak.

Bununla birlikte Atlanta merkezli oXYGen Financial’ın Kurucusu YMM Ted Jenkin teknoloji sektörü gibi büyüme odaklı hisse senetlerinin düşük faiz ortamından yararlanma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Mevduat sertifikaları için doğru zaman

Yüksek getirili tasarruf hesapları, para piyasası fonları ve mevduat sertifikaları gibi nakit ve nakit benzeri yatırımlar yükselen faiz oranlarından en fazla yararlanan varlıklardı. Nakde karşılık ödenen faiz oranları son yılların en yüksek seviyesine sıçradı.

Ancak FED’in borçlanma maliyetlerini düşürmesiyle birlikte gelecekte bu oranların da düşmesi bekleniyor.

Jenkin, “Eğer paranızı mevduat sertifikası oranlarına kilitleyebiliyorsanız bunu yapmanız için şu an doğru bir zaman. Hala %5 faiz ödeyen birçok yer var” açıklamasında bulundu.

Beş yıl gibi uzun vadeli mevduat sertifikaları tasarruf sahiplerine çok fazla getiri sağlayamıyor. Dolayısıyla Jenkin kısa vadeli bir mevduat sertifikasını tercih etmenin daha mantıklı olabileceğini söyledi.

Tahvil fiyatları yükselişe hazırlanıyor

FED’in faiz artışlarından en fazla etkilenen varlıklardan biri de tahvillerdi. Bunun sebebi ise tahvil fiyatlarının faiz oranlarıyla ters orantılı olarak hareket etmesi. Diğer bir deyişle faizler yükseldikçe tahvil getirileri yükseliyor ve tahvil fiyatları da düşüyor.

Tahvil yatırım fonları ve ETF’leri 2022 yılında sert bir çöküşe marız kaldı ve ABD tahvil piyasaları tarihinin en kötü yılını geçirdi. Ancak şimdiyse faizlerdeki düşüşle birlikte tahvil fonlarının da yükselmesi bekleniyor.

Fizgerald kademeli olarak düşen faiz oranları ortamında kolay para kazanmak için tahvil piyasasına yönelmenin çok fazla risk içermeyen bir yöntem olabileceğini söyledi.

Jenkin faiz oranlarının düşeceğine dair güçlü bir inancı olan yatırımcıların düşen faiz oranlarında fayda sağlayabilecek uzun vadeli fonları satın almayı düşünebileceğini belirtiyor. Ancak borsa uzmanına göre bu yöntem yatırımcılar için daha fazla risk anlamına da geliyor.

Faiz indirimlerinden GYO’lar da faydalanacak

ABD’li gayrimenkul yatırım ortaklıkları düşen faiz oranları ortamında yüksek getiri sağlayabilir. Jenkin GYO’lar için “Bu benim kendi paramla yapacağım en iyi hamlelerden biri” açıklamasında bulundu.

Hisse senetleri araştırma firması Zacks GYO sektörünün işletme aktivitelerini yürütebilmek için borç piyasasına yüksek derecede bağımlı olduğunu belirtiyor.

Ancak GYO yatırımı almak isteyenlerin bu yatırımları emeklilik hesapları üzerinden edinmesinde fayda var. Jenkin bu sayede elde edilen temettülerin gelecekte vergiye tabi tutulmayacağını hatırlattı.

Fitzgerald herhangi bir yatırım tercihi yaparken çeşitlendirilmiş bir portföy inşa etmenin önemli olduğuna dikkat çekti. Borsa uzmanı yatırım portföylerinin yatırımcının yaşına ve zaman ufkuna göre yeterli miktarda hisse senedi bulundurması gerektiğini söyledi. Fitzgerald yatırımcıların disiplinli olması gerektiğini ve piyasalardaki ani düşüş ve yükseliş dönemlerinde çılgınca hamleler yapmadan planlarına bağlı kalmaları gerektiğini hatırlattı.

 

Fed tutanakları: 2024'te faiz indirimi mümkün

 

2023'te dijital varlıklar 2.2 milyar dolarlık yatırım aldı

 

Asya borsaları Fed toplantısı sonrası düşüşte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )04 Ocak 2024 11:41

    FED realist davranıyor. pıyasa bozmamak adına adım adım ilerliyor. istediği sonuçlar olacak mı??? kesinlikle emin deil. sadece umuyor... bu bakımdan netleşmeyen çok geniş yelpaze bir ekonomı ve sonuçları var önunde, notlarında. FEd bu geniş açının 180 dereceden 45 dereceye düşmesi üzerine şahinleşecektir. şuan sadece güvercin. çınku sert soylemler malesef verileri ve gerçek doğal ekonomiyi bozuyor. FEd bunu notlarında ima etti. güvercin olmak izlemek sert adımlardan çekınmek istiyor. Ülkemizde malesef bir  eyy spk... Eyy nas... ey faiz haram... eyy dolar... ey putin.. eyy biden.. eyy bilmem ne.. sonrasındada x veri bu olacak.. z veri bu lacak gbii söylemler ile verilerin nokta atışı oseviyeye gelmesi :D gelmediğinde görevden azlini isteyenler olması... bu durumdada ekonomı -150 mılyar usd açık ve sıcak para ihtiyacı duyuyor. FED ve Ekonomimiz 2023 özeti...FEd 2024 dede aynı peki ya TC ???