E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’tan 4 milyar dolarlık 'çip' yatırımı---

Buffett’tan 4 milyar dolarlık 'çip' yatırımı

Buffett’tan 4 milyar dolarlık 'çip' yatırımı
15 Kasım 2022 - 15:19 borsagundem.com

Yatırım efsanesi Warren Buffett 4,1 milyar dolarlık TSMC hissesi aldı. Tayvan merkezli şirket teknoloji alanında kritik öneme sahip çiplerin en büyük üreticisi konumunda

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Omaha Kâhini’ olarak da bilinen 92 yaşındaki efsane yatırımcı Warren Buffett üçüncü çeyrekte dünyanın en büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing’in (TSMC) 4,1 milyar dolarlık hissesini satın aldı. Söz konusu hamleyle TSMC, Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway’ın portföyündeki üçüncü büyük teknoloji şirketi haline geldi.

Financial Times’ın haberine göre Berkshire’ın TSMC hamlesi şirketin eylül ayına kadar olan üçüncü çeyrekteki en büyük hisse senedi yatırımı oldu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) yapılan bildirimde yatırım devinin 60 milyon adet TSMC hissesi satın aldığı görülüyor.

Berkshire ayrıca sigorta şirketi Geico’nun, demiryolu şirketi BNSF’nin ve dondurma şirketi Dairy Queen’in hisselerini de portföyüne ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Buffett son yıllarda teknolojiye yatırım yapmak için daha istekli olduğunu gösterdi. Berkshire hisse senedi portföyü içerisinde Apple, bilgisayar ve yazıcı üreticisi HP ve bulut veritabanı şirketi Snowflake gibi şirketler de bulunuyor.

Değerinin altındaki şirketlere başarılı yatırımları ile bilinen Omaha Kâhini’nin teknoloji yatırımlarına bakış açısı her zaman için iyimser değildi. Buffett uzun yıllar boyunca sektörde büyük yatırımlar gerçekleştirmekten kaçınmıştı. Yatırımcılarına ise sıklıkla şirketlerin operasyonlarını anlamadığını veya değer biçebilmek için gerekli donanıma sahip olmadığını belirtiyordu.

Ancak teknoloji sektörü olgunlaştıkça ve Buffett’ın teknolojinin ekonomideki yeri hakkındaki düşünceleri geliştikçe bu durum da değişti. Berkshire şu anda Apple’ın 126,5 milyar dolarlık hissesine sahip. Bu aynı zamanda Berkshire’ın halka açık bir hisse senedine yaptığı en büyük yatırımı işaret ediyor.

Buffett ayrıca Google'ın çatış şirketi Alphabet ve Amazon'a erken dönem yatırım yapmadığı için pişman olduğunu da açıklamıştı. Berkshire daha önce IBM’e yatırım yapmış ve 2017 şirketin rakipleri karşısında yoğum bir rekabetle karşı karşıya olduğunu kabul ederek hisselerini satmıştı. Berkshire ayrıca kısa bir süre Intel hisselerini tuttu ve 2011’deki alımdan bir yıl sonra hisse yeniden sattı.

Edward Jones'ta Analisti Jim Shanahan, teknoloji ve iletişim işletmeleri hisselerinin şu anda Berkshire'ın hisse senedi portföyünün yaklaşık yarısını oluşturduğunu söyledi. Shanahan yatırım şirketinin portföyündeki hisselerin eski ekonomiye yönelik olduğu hatırlatarak teknoloji hisselerinin bir denge sunduğunu tahmin ediyor.

Buffett'ın TSMC'ye yapılan yatırımı kendisinin mi yönettiği yoksa şirketin 306 milyar dolarlık hisse senedi portföyünü denetlemeye yardımcı pozisyonundaki iki isim Todd Combs veya Ted Weschler tarafından mı yapıldığı belli değildi. Berkshire, yorum talebine cevap vermedi.

Tayvanlı şirket TSMC, akıllı telefonlarda, bilgisayarlarda ve askeri ve uzay ekipmanlarında kullanılan dünyanın en gelişmiş işlemci çiplerinin en büyük üreticisi konumunda. Nvidia gibi ABD'li çip tasarımcılarıyla geniş çaplı ortaklıkları ve Çin'de büyük bir üretim varlığı olan TSMC, Pekin ve Washington arasında teknolojik üstünlük için yapılan savaşın merkezinde yer alıyor.

Warren Buffett da zarar edebilir

 

Warren Buffett kriptoya arka kapıdan mı giriyor?

 

Buffett’tan dev enerji hamlesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nuri15 Kasım 2022 19:30

    Bu ölümü unutan moruklar yüzünden insanlar dünya da mezarda emeklilik elde ediyor.sanki öbür tarafta markete gidecek amca