E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWarren Buffett da zarar edebilir---

Warren Buffett da zarar edebilir

Warren Buffett da zarar edebilir
07 Kasım 2022 - 17:39 borsagundem.com

Dünyanın en zengin ve başarılı yatırımcılarının başında gelen Warren Buffett’ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway, üçüncü çeyrekte 2,7 milyar dolar zarar bildirdi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların çok iyi bildiği gibi, her yatırımcı hatta her başarılı yatırımcı her zaman kazanamaz; buna Warren Buffett bile dahil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Warren Buffett’ın sahibi olduğu Berkshire Hathaway şirketi, üçüncü çeyrekte A grubu hisse başına 1.832 dolar, toplamda ise 2,7 milyar dolar zarar bildirdi.

İkinci çeyrekten sonra üçüncü çeyrekte de zarar

Moneycontrol’da yer alan habere göre, Warren Buffett'in şirketi, üçüncü çeyrekte yatırım portföyünün kağıt değerindeki düşüşü nedeniyle 2,7 milyar dolar zarar bildirdi. Ancak yine de, şirketin işletme faaliyetlerinin çoğunun, dikkate değer bir istisna olan Geico dışında iyi performans gösterdiği gözlendi.

Bir yıl önce borsa yükseliş trendindeyken A grubu hisse başına 6.882 dolar ve toplamda 10.3 milyar dolar kâr bildiren Berkshire Hathaway, ikinci çeyrekten sonra üçüncü çeyrekte de zarar bildirmiş oldu. Berkshire Hathaway, yılın ikinci çeyreğinde de 44 milyar dolar zarar bildirmişti.

Buffett uzun zamandır Berkshire'ın faaliyet kazançlarının şirketin performansının daha iyi bir ölçüsü olduğuna inandığını çünkü çeyrekten çeyreğe büyük ölçüde değişebilen yatırım kazançlarını ve kayıplarını hariç tuttuğunu ifade ediyordu. Bu ölçüye göre, Berkshire'ın işletme kazançları yüzde 20 artışla 7.76 milyar dolara, yani A grubu hisse başına 5.293.83 dolara yükselmiş bulunuyor. Bu, A grubu hisse başına 4.330.60 dolar ve toplamda 6.47 milyar dolardan gelinen seviyeyi göstermesi bakımından da önem taşıyor. FactSet tarafından ankete katılan dört analist ise Berkshire Hathaway’in A grubu Hisse başına ortalama 4,205,82 dolar işletme kazancı rapor etmesini bekliyordu.

Gelirini yüzde 9 artırarak 76.9 milyar dolara çıkardı

Üçüncü çeyrekte zarar bildirse de, Berkshire'ın 90'dan fazla şirketten oluşan eklektik ürün yelpazesinin çoğu, çeyrek boyunca iyi performans göstermiş bulunuyor. Ancak ABD merkezli otomobil sigortası şirketi olan Geico'nun kilit sigorta birimi, otomobil hasarlarının maliyeti, kullanılmış otomobil ve otomobil parçaları fiyatlarıyla birlikte arttığı için 759 milyon dolarlık vergi öncesi sigortalama kaybı bildirdi. Geico, geçen yılın ikinci yarısından bu yana artan maliyetler nedeniyle sekteye uğramış gözüküyor. Geico, çeyrek boyunca kazançlarını yüzde 5,4 oranında artırmış olsa da müşterilerinin yüzde 4,6'sını kaybetmesi, kazançlarının dengelenmesine neden oldu.

Berkshire, sigorta birimlerinin Ian Kasırgası ile ilgili 2,7 milyar dolarlık vergi zararı kaydettiğini söyledi. Bu, bir yıl önce Ida Kasırgası ve Avrupa'daki büyük sel felaketleriyle ilgili 1,7 milyar dolarlık katastrofik kayıpların bile üzerinde bir rakama karşılık geliyor.

51 milyar dolar yatırım, 109 milyar dolar nakit

Berkshire, ilk çeyrekte 51 milyar dolardan fazla bir miktarla aktif olarak borsaya yatırım yapmasına rağmen yaklaşık 109 milyar dolar nakit üzerinde oturuyor. Bu, ikinci çeyreğin sonunda tuttuğu 105.4 milyar dolardan biraz yüksek çünkü Berkshire'ın işletmeleri harcadığından daha fazla nakit üretiyor. Üçüncü çeyreğin sonundan sonra Berkshire, Alleghany sigorta holdingi satın almak için Ekim ayında 11,6 milyar dolar harcadı.

Buffett'in bu yılki en büyük hisse senedi yatırımları arasında yaklaşık 12 milyar dolar değerindeki Occidental Petroleum hissesi ve yaklaşık 20 milyar dolar değerindeki Chevron hissesi yer alıyor. Bu petrol sektörü yatırımlarının yanı sıra, Berkshire ayrıca yazıcı üreticisi HP'nin 120 milyondan fazla hissesini satın aldı ve Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almasının video oyun üreticisinin yaklaşık 70 milyon hissesini satın alarak gerçekleşeceğine dair büyük bir yatırım daha yaptı.

Berkshire'ın yatırım portföyü aynı zamanda Apple, American Express, Bank of America ve Coca-Cola hisselerindeki büyük payları da içeriyor., Omaha, Nebraska merkezli Berkshire’ın portföyünde havacılık parçaları üreticisi Precision Castparts ve özel kimyasal üreticisi Lubrizol gibi imalat firmalarının yanı sıra See's Candy, Dairy Queen ve Helzberg Diamonds gibi perakende firmaları yer alıyor.

Warren Buffett kriptoya arka kapıdan mı giriyor?

 

Warren Buffett’tan yatırım tüyoları

 

Buffett’tan dev enerji hamlesi

 

Buffett’tan milyar dolarlık finans yatırımı

 

Warren Buffett’tan hayata dair 8 ders

 

Buffett’ın efsanesi sona mı erecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)