E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBuffett’tan dev enerji hamlesi---

Buffett’tan dev enerji hamlesi

Buffett’tan dev enerji hamlesi
22 Ağustos 2022 - 11:17 borsagundem.com

Milyarder Warren Buffett’ın firması Berkshire Hathaway enerji devi Occidental Petroleum’ın %50 hissesini satın alma hakkı için ABD’nin enerji piyasası düzenleme kurulundan onay aldı.

BORSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway, ABD’nin enerji piyasası düzenleme kurulundan enerji şirketi Occidental Petroleum’un yüzde 50’ye kadar olan hissesini satın alabilmek için onay aldı. Söz konusu onay Warren Buffett’a ABD petrol endüstrisinin en çok bilinen şirketlerinden birindeki hisselerini büyük ölçüde artırma imkanı tanıyor.

ABD Federal Enerji Düzenleme Komisyonu’ndan (FERC) yapılan açıklamada Berkshire’ın geçtiğimiz ay yaptığı petrol şirketindeki hisselerini 60 milyar dolara çıkarma teklifinin “kamu yararı ile aynı doğrultuda” olduğu belirtildi. FERC’ten yapılan açıklamada Berkshire’ın “yüzde elliye kadarlık satın alabilme yetkisi” talep ettiği açıklandı.

Financial Times’ın haberine göre düzenleyici kuruluşun söz konusu talebi kabul etmesi ABD’nin Orta Batı eyaletlerindeki enerji piyasasında oluşabilecek potansiyel etkilerden kaynaklanıyor. FERC’in yaptığı açıklamanın ardından Occidental hisseleri %9,9 yükselerek 71,29 dolara ulaştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre dünyanın en zengin 5 insanından biri olan Warren Buffett'ın desteği, Occidental'ın 2019'da önemli yatırım hamlesinde önayak olmuştu. Anadarko Petroleum'u 55 milyar dolara devralan Occidental gerekli finansmanı Buffett’ın firmasından sağlamıştı.

Occidental CEO'su Vicki Hollub, anlaşmayı sonlandırmak için 10 milyar dolarlık bir finansman paketi sağlamak üzere Berkshire'ın Omaha, Nebraska'daki genel merkezine gitmişti. Berkshire, anlaşmanın bir parçası olarak imtiyazlı hisseleri satın aldı. Berkshire aynı zamanda Occidental'ın adi hisse senetlerinin 83,9 milyonunu satın alma hakkı veren garantilere sahip.

Anadarko’nun satın alınması süreci korona virüs salgınının petrol fiyatlarını vurmasından sadece aylar önce gerçekleşti. Anlaşmanın finanse edilmesi için büyük alan Occidental, daha sonraki süreçte büyük bir baskıyla karşı karşıya kaldı. Bu yıl Berkshire, Occidental'ın açık pazardaki hisselerini satın almak için milyarlarca dolar harcadı. Şirketteki konumu son zamanlarda yüzde 20'yi aşan Berkshire’ın işletmeyi doğrudan satın alabileceği yönünde spekülasyonlar da ortaya çıktı.

Berkshire, nakit birikimi şiştikçe yatırımları artırmak için bu yıl daha agresif bir şekilde hareket etti ve enerji sektöründeki yatırımlarına ağırlık verdi. Berkshire, Occidental'ın on milyonlarca hissesini satın almasının yanı sıra, ikinci çeyreğin sonunda yaklaşık 24 milyar dolar değerinde Chevron hissesi de aldı. Petrol şirketi ABD’nin en büyük kamu yatırımları arasında yer alıyor.

Edward Jones'un analisti Jim Shanahan, Berkshire'ın yakında 83,9 milyon hisseyi satın almak için garantilerini kullanacağını ve Occidental'ın mevcut hisse fiyatına göre 900 milyon dolardan fazla tasarruf edeceğini tahmin ediyor.

Berkshire konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Bir Occidental sözcüsü, Berkshire'ın şirketin ortak hisselerinin yüzde 50'sini satın alabilmesi için gerekli olduğunu belirtti. Occidental FERC'in düzenlemesine tabi varlıklara sahip olduğunu söyledi. Berkshire’ın bir önceki yatırım onay seviyesi yüzde 25’ti. Bu yatırım firmasının yaklaşmakta olduğu bir seviye.

Yıllardır öncelikle elektrik hizmetlerini ve boru hatlarını hedef alan yatırımlara ağırlık veren Buffett son dönemde odağını enerji şirketlerine çevirdi. Enerji işletmeleri, gerektirdiği büyük sermaye projeleri göz önüne alındığında, Berkshire'ın ürettiği parayı dağıtmasının doğal bir yolu olarak görülüyor.

Buffett’ın halefi olarak hazırlanan Greg Abel’ın da Berkshire’ın enerji biriminden yükselmesi ve şirketin bazı en büyük anlaşmalarını gerçekleştirmesi, yatırım firmasının enerji yatırımlarına yönelik beklentileri de artırdı.

2020 petrol fiyatları çöküşü Occidental'ı sert bir şekilde vurarak temettü payını kesmeye ve sondaj planlarını yavaşlatmaya zorlamıştı. Ancak aylarca süren sermaye disiplini ve yükselen petrol fiyatları borç yüklü şirketin bilançosunu onararak şirketi ekonomik toparlanmanın yıldızlarından biri haline getirdi.

Ayrıca 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi belirleyen Occidental iklim konusunda da sektörün liderlerinden biri olarak konumlanmaya çalışıyor. Şirketin karbon sıfır hedefleri arasında sattığı ürünlerde karbon salınımını sıfıra indirmenin yanı sıra ABD’nin Teksas eyaletinde yenilenebilir enerji tesisleri kurmak ve karbon yakalama teknolojilerini büyütmek gibi farklı girişimler de bulunuyor.

Yaz rallisi bitti, sıra ayı rallisinde

 

Buffett’tan milyar dolarlık finans yatırımı

 

Küresel piyasalar Powell'a odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)