E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarWarren Buffett kriptoya arka kapıdan mı giriyor?---

Warren Buffett kriptoya arka kapıdan mı giriyor?

Warren Buffett kriptoya arka kapıdan mı giriyor?
31 Ekim 2022 - 15:44 borsagundem.com

Kripto piyasalarına şüpheyle yaklaşan Warren Buffett, dolaylı yoldan da olsa kripto paralara yatırım yapıyor olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en başarılı yatırımcıları arasında gösterilen Warren Buffett’un kripto paralardan hiç hoşlanmadığı herkesçe bilinir. Ancak gelişmeler, Buffett’ın dolaylı yoldan da olsa kripto dünyasına adım attığına dair işaretler veriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Warren Buffett’ın kripto para yatırımcısı olduğunu söyleyen biri herhalde ya yalan söylüyordur ya da kötü bir şakacıdır. Ancak aynı kişi bunun dolaylı yoldan ya da arka kapıdan gerçekleştiğini söylerse, içinize bir kurt düşebilir çünkü Warren Buffett’ın kripto hayranı olmadığı nasıl biliniyorsa, nasıl kurt bir yatırımcı olduğu da herkes tarafından bilinir.

Aşk başka iş başka

The Motley Fool’dan Bram Berkowitz’in haberine göre, efsanevi yatırımcı Warren Buffett’ın kripto piyasasının hayranı olmadığı iyi biliniyor. Berkshire Hathaway'in başında bulunan Buffett ve ortağı Charlie Munger’ın şu ana kadar Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinden hoşlanmadıkları ve kripto paralara güvenmedikleri hakkında çok sayıda kamuoyu açıklaması yaptıkları da herkesin malumu.

Buffett'in Bitcoin'i sevmemesinin ana nedenlerinden biri, Bitcoin’in somut bir şey üretmiyor olduğunu düşünmesi. Buffett ayrıca, fırsatı olsaydı dünyadaki tüm Bitcoin'lere 25 dolar bile ödemeyeceğini söylemiş bir yatırımcı. Bu arada Buffett’ın ortağı Munger da Bitcoin ve kripto para birimlerine karşı farklı bir yaklaşım sergilemiyor. Munger, onları ‘aptal ve şeytani’ olarak nitelendiriyor ve kriptonun Fed sistemini baltaladığını söylüyor.

Ancak iki yatırımcının kripto paralara yönelik yaklaşımını tartışmaya açan ilginç bir olay yaşanıyor. Buna göre, Berkshire Hathaway'in devasa hisse senedi portföyündeki şirketlerden biri yakın zamanda kendi kripto para birimini başlatma planını açıkladı, bu nedenle Berkshire hisseyi elinde tutmaya devam ederse, holding esasen bir kripto para biriminde dolaylı olarak da olsa yatırımcı konumuna sahip olacak.

Nu Holdings ve Nucoin

2021 yılının ortalarında Berkshire Hathaway, Latin Amerika bankacılık piyasasında ezber bozan bir rol üstlenen Brezilya merkezli dijital banka Nu Holdings'e özel bir yatırım yapmış durumda. Fintech bankası, Brezilyalıların bankacılık sistemine erişimini kolaylaştırmak için daha düşük ücretli geleneksel bankacılık ürünleri ve dijital deneyimler sunuyor ve bu da holdingin hızlı bir büyüme yakalamasını sağlıyor. Yılın ikinci çeyreği sonunda, Nu Holdings’in 65 milyondan fazla müşterisi bulunuyor ve Brezilya'nın yetişkin nüfusunun kabaca yüzde 36'sını yöneten bir pozisyona yükseliyor.

Nu, 2021'in sonuna doğru halka açılma kararı alıyor ve Berkshire şu anda 107,1 milyondan fazla hisseye, bir başka deyişle şirketin kabaca yüzde 2,3’lük hissesine sahip bulunuyor. Nu, Berkshire'ın yatırım yaptığı tek Brezilya merkezli şirket değil. Bunda, ülke ekonomisinin geleceğinin parlak olduğuna dair görüş büyük rol oynuyor gözüküyor.

Yakın tarihli bir basın açıklamasında Nu, 2023 yılının ilk yarısında Nucoin adlı kendi kripto para birimini piyasaya sürmeyi planladığını belirtti. Kripto paranın, Polygon blok zinciri ağı üzerine kurulması ve müşterilere ücretsiz olarak dağıtılması planlanıyor. Nu Holdings tarafından yapılan açıklamada, Nucoin ile amaçlananın Brezilya'da çığır açan bir ödül programının oluşturulmasına temel teşkil etmek olduğunu söylüyor.

Projenin genel müdürü Fernando Czapski yaptığı açıklamada, “Geleceğe bir kapı açıyoruz. Nucoin, müşteri sadakatini takdir etmenin ve Nubank ürünleriyle daha fazla etkileşimi teşvik etmenin yeni bir yolu” şeklinde konuşuyor. Czapski, “Bu proje, Nu uygulamasında kripto para birimlerinin satın alınması, satılması ve bakımının ötesine geçerek blok zinciri teknolojisinin dönüştürücü potansiyeline ve onu daha da demokratikleştirmeye olan inancımızda büyük rol oynayacak” diyor.

Kripto paralar ve blok zincir arasındaki fark

Bu gelişmeye daha detaylı bakmak gerekiyor. Nu Holdings’in Nucoin hamlesinin, Buffett’ın doğrudan kriptoya yatırım yaptığı anlamına gelmediğini kabul etmek dürüst bir yaklaşım olur gibi gözüküyor. Bu noktada şu ayrımı iyi yapmak gerekiyor: Kripto para birimleri ile kripto para birimlerinin ticaretinin yapıldığı ağlar olan blok zincir teknolojisi arasında fark bulunuyor.

Bu noktada hareketle, Buffett'in doğrudan kripto para birimine yatırım yapmakla ilgilenmediği biliniyor, ancak bu, blok zincir teknolojisine ve somut bir şeyler üreten işletmelerin kripto teknolojisini bir potansiyel olarak görüp kullanmasına tamamen karşı olduğu anlamına gelmiyor olabilir. Aslında Buffett, blok zinciri teknolojisini ‘ustaca’ şeklinde nitelendiriyor.

Nu, Bitcoin'in kendisine yatırım yapıyor olsaydı, Buffett'in bu kadar heyecan duymayabileceği tahmin edilebilir. Ancak müşterilerle daha fazla etkileşim kurmanın ve onları nihayetinde banka hesapları açabilecekleri veya kredi alabilecekleri Nu ekosistemine entegre etmenin bir yolu olarak kripto para birimleri kullanılıyorsa, Buffett'ın bununla bir sorunu olmayacağını düşünmek de bir o kadar akla yatkın geliyor.

Berkshire'ın Nu'daki yatırımıyla Buffett'ın çok az ilgisi olma ihtimali de yüksek. Ne de olsa Buffett, en iyi yatırım yapan yardımcılarına istedikleri gibi yatırım yapmaları için bir seviyeye kadar özerklik veriyor. Ancak bu gelişmenin, en azından, Buffett'in kripto para birimlerine yatırım yapmak ile blok zincir teknolojisini benimsemek arasında gördüğü net farkı yansıttığını söylemek pek de yanlış olmaz gibi gözüküyor.

Kripto kışı sona mı eriyor?

 

Kadın yatırımcıların ilk tercihi kripto paralar

 

Ultra zenginler kriptoya yöneliyor

 

Warren Buffett’tan yatırım tüyoları

 

Warren Buffett’tan hayata dair 8 ders

 

Buffett’tan 4 milyar dolarlık teknoloji yatırımı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tabitabi01 Kasım 2022 08:32

    bu kriptocuların dedikoduları bitmez.  buffet gibi yatırımcı bile btc alıyor siz de gelin diyollar akıllarınca. üçkağıt dedikoducusu bunlar