E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın Apple planı---

Buffett’ın Apple planı

Buffett’ın Apple planı
15 Şubat 2024 - 11:29 borsagundem.com

Warren Buffett 2023 sonu itibariyle 10 milyon Apple hissesi sattı. Ancak Apple hisseleri zamanla Buffett için şirketin diğer yatırımlarına göre çok daha özel bir pozisyon haline geldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway 2023’ün son üç ayında 10 milyon adet Apple hissesi sattı. Omaha Kâhini bu kararla portföyünde en fazla ağırlığı oluşturan ‘dört dev’ yatırımdan birinde pozisyonunu azaltmış oldu.

Financial Times’ın haberine göre, Berkshire’ın Apple hisselerini azaltması Buffett’ın 2021 yılında yaptığı bir açıklamayı akıllara getirdi. Buffett 3 yıl gibi yakın bir zaman öncesinde portföyündeki Apple hisselerinin payını azaltmasını “muhtemelen bir hata” olarak tanımlamıştı. Buffett son satışıyla birlikte teknoloji devinin %1,1’ini temsil eden hisse senetlerini elden çıkardı.

Apple hisselerine yönelik kararlar Berkshire için oldukça kritik bir konu haline geliyor. Zira teknoloji devinin hisseleri Berkshire’ın piyasa değerinin yaklaşık beşte birini oluşturuyor. Ancak bu en başından bu yana böyle değildi.

Demiryolu ağı BNSF ve sigorta devi Geico’nun sahibi olan holding iPhone üreticisine ilk olarak 2016 yılında yatırım yaptı. Üstelik bu yatırımlar Buffett’ın değil, şirketin iki yardımcı portföy yöneticileri Todd Combs ve Ted Weschler’ın talimatı üzerine gerçekleştirildi. Buffett’ın ilk başlarda teknolojiden anlamadığını belirterek sektör hisselerine yönelik önyargılı bir pozisyon alıyordu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Buffett, Apple’ı bir teknoloji veya yapay zeka şirketi olarak değil bir tüketici firması olarak görüyor. Ünlü borsa uzmanı her fırsatta teknoloji devinin marka gücüne ve müşterilerin markaya olan sadakatine dikkat çekiyor. Medium’un konuyla ilgili haberine göre Buffett’ın Apple hisselerine yakın hissetmesinin en önemli sebepleri arasında şirketin marka değeri, tüketici dostu ürün ekosistemi ve finansal istikrarı yatıyor.

Buffett’ın Apple yatırımlarına daha sıcak bakmaya başlamasının ardından Berkshire teknoloji devinin hisselerini daha fazla hisse satın almak için on milyarlarca dolar harcadı. 2022’de bu hissenin maliyetinin 31 milyar doların biraz üzerinde olduğu bildirildi.

Ancak bu yatırım Berkshire için fazlasıyla kârlı bir iş olmayı sürdürüyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu verilerine göre Berkshire hisse satışlarından sonra bile Apple’ın %5,9’una sahip ve bu hisselerin değeri geçen yıl sonu itibariyle 174 milyar dolardı. Apple yatırımları Buffett’ın ikinci en büyük yatırımı olan Bank of America hisselerinden elde ettiği kazancı da gölgede bırakıyor.

1965 yılında satın altığı tekstil firması Berkshire Hathaway’i yatırım devine dönüştüren Warren Buffett 131,2 milyar dolarlık servetiyle Forbes’ın gerçek zamanlı milyarderler listesinde 6. sırada yer alıyor. Uzun vadeli yatırım prensiplerini benimseyen Buffett, ‘al ve tut’ stratejisini en iyi uygulayan yatırımcılardan biri olarak tanınıyor. 93 yaşındaki yatırımcı 2023’ün kasım ayında şirketin başkan yardımcısı ve Buffett’ın uzun süreli ortağı olan Charlie Munger’ı kaybetti. Buffett kendi ölümü sonrasında servetinin %99’unu bağışlayacağını belirtiyor.

Yatırımcı Warren Buffet, Apple sattı, Chevron aldı

 

Borsa çökse de Buffett gibi olmanın yolu

 

İşte Buffett’ın son vurgunu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)