E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşte Buffett’ın son vurgunu---

İşte Buffett’ın son vurgunu

İşte Buffett’ın son vurgunu
25 Ocak 2024 - 14:32 borsagundem.com

Yatırım efsanesi Warren Buffett yatırım firmasına yeni bir şirket daha ekledi. Kamyon dinlenme tesisi zinciri olan Pilot Travel Centers sahip olduğu yüksek gelirlerle Nike ve McDonald’s gibi önemli şirketleri dahi geride bırakıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Warren Buffett’ın yatırım firması Berkshire Hathaway, kısa bir süre önce ABD’nin gelir ve personel sayısı açısından en büyük şirketlerinden birini satın aldı.

Efsane yatırımcının şirketi bir kamyon dinlenme tesisi işletmesi olan Pilot Travel Centers’ın son %20’lik hissesini de portföyüne kattı. Insider’ın haberine göre tesis zinciri Berkshire’ın bu satın almayla istikrarlı gelir sağlayan yan kuruluşları Duracell, Geico ve Dairy Queen’e yeni bir işletme daha ekledi. Yatırım devi bu satın alma işlemini tamamlamak için toplamda 13 milyar doların üzerinde harcama yaptı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 93 yaşındaki borsa efsanesi Warren Buffett’ın 123,2 milyar dolarlık net serveti bulunuyor. Değer yatırımlarıyla bilinen borsa efsanesi istikrarlı getiri sağlayacağını düşündüğü şirketleri ucuz fiyatlardan satın alarak uzun süreler portföyünde tutmasıyla da tanınıyor. Buffett gerçekleştirdiği başarılı yatırımlar sayesinde dünyanın en zengin 7 insanı unvanını taşıyor.

Forbes 2022’de Pilot firmasını ABD’nin en büyük gelir sağlayan beşinci özel şirketi olarak sıralıyor. Listenin ilk sıralarında ise Cargill, Koch Industries, Publix ve Mars firmaları bulunuyor. Pilot 2022’nin ilk dokuz ayında 55 milyar dolarlık gelir elde etti ve yıl sonu için 70 milyar dolarlık gelir beklentisine ulaştı.

Bu rakamların ne kadar yüksek olduğu S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerin elde ettiği karşılaştırıldığında çok daha görünür hale geliyor. Endeksin en büyük 100 şirketi arasında yer alan Boeing aynı yıl 67 milyar dolar, IBM ise 61 milyar dolar gelir elde edebilmişti. Pilot’un 2022 gelirleri ABD’nin dev kurumsal şirketleri arasında sayılan Nike’ı (47 milyar dolar), Coca-Cola’yı (43 milyar dolar), Starbucks’ı (32 milyar dolar), Netflix’i (32 milyar dolar) ve McDonald’s’ı (23 milyar dolar) bile muhtemelen gölgede bıraktı.

Pilot 26.000’den fazla çalışanı istihdam ediyor. Bu yönüyle Nvidia ve Visa ile aşağı yukarı aynı çalışan sayısına sahip ve Netflix’e göre iki kat daha fazla çalışanı bulunuyor. Bu arada ABD’deki diğer kurumsal şirketlere bakıldığında Nike’ın 74 bin, McDonald’s’ın 150 bin, Walmart’ınsa 2.1 milyon çalışanı olduğu da biliniyor.

Buffett’ın son yatırım atağı gelir ve çalışan sayısı açısından çarpıcı derecede büyük. Ancak şirketin yüksek hacimli ve düşük marjlı bir işletme olduğunu belirtmekte de fayda var. Pilot, 2022’de muhtemelen 2 milyar doların altında vergi öncesi gelir elde edebildi. Zira şirket 30 Eylül tarihine kadar olan dönemde 1,3 milyar dolarlık vergi öncesi gelir sağlayabildi. Karşılaştırmak gerekirse Nike aynı mali yılda 6 milyar doların üzerinde 6 milyar doların üzerinde vergi öncesi gelir sağlarken American Express ise bu süreçte 10 milyar dolar kazandı.

Pilot’ın finansalları düşen yakıt fiyatları ve satış hacimleri nedeniyle 2023’te önemli ölçüde azaldı. Berkshire’In üçüncü çeyrek bilanço verilerine göre Pilot’ın gelirleri 2023’ün ilk dokuz ayında, yıllık bazda %23 oranında düşerek 37 milyar dolara geriledi. Vergi öncesi gelirlerse %44 düşerek 702 milyon dolara çakıldı. Bu rakamlar şirketin yaklaşık 56 milyar dolar gelir ve 936 milyon dolar kâr elde etme yolunda ilerlediğini gösteriyor.

Pilot muhtemelen 2022’de olduğu kadar büyük bir gelir kaynağı değil. Ancak Buffett’ın bu yeni şirketi inkar edilemeyecek derecede büyük bir boyuta sahip ve ileride bir para makinesi haline dönüşen Berkshire’ın önemli bir dişlisi haline gelmesi de muhtemel.

 

Fundstrat’a göre borsa rallisinin ivme kazanmasının 5 nedeni

 

Buffett’ın dev nakit birikimi yatırımcılara ne anlatıyor?

 

Warren Buffett''tan 5 tavsiye: Zenginlik için ne 'yapmamalısınız'?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • acacu25 Ocak 2024 23:14

    Demek ki Buffet dede bizdeki drmgd, bydnr gibi cevherleri fark etse aklını kaybedecek, bütün servetini dökecek.

  • baran25 Ocak 2024 15:55

    Kapitalizmin rezaleti.  Öldürürcesine kazanır birileri birileri de ölürcesine kaybeder. Kazan kazan yok keinlikle.  Bu ahmak ta kazandıkça başının göğe erdiğini zan ediyor.  Yok kamyon dinlenme tesisi falan  ....tirr oradan.  Bunlar pek mantıklı şeyler değil bahsedilen rakamlara karşılık gelmesi.  Kimbilir ne dolaplar çevirdin.  Amerika dan Ukrayna ya Pkk itlerine giden onca silah ve cephane hangi şirkete ve muhtereme ait diye sor bakalım. Bir tek Allah ın kulu ortaya çıkıyor mu?  5 Milyon evsiz sokakta yaşayan zavallı ve bu şerefsizler. Şimdi artık bir düşünün bu deftersizlerin niyetinin ne olduğunu.