E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa çökse de Buffett gibi olmanın yolu---

Borsa çökse de Buffett gibi olmanın yolu

Borsa çökse de Buffett gibi olmanın yolu
02 Şubat 2024 - 14:54 borsagundem.com

Efsane yatırımcı Warren Buffett borsalar sadece yükselirken değil düşerken de servetine servet katmasıyla tanınıyor. Buffett’ın yatırım felsefesi birçok küçük yatırımcıya ilham olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar çöktüğünde yapılacak en zor şeylerden biri sakin kalmak ve yatırıma devam etmektir. Tabii ki, piyasada işler yolunda giderken bunu yapmayı planlamak çok daha kolaydır. Ancak portföyünüz kırmızıya döndüğünde ve değeri her geçen gün düşüyor gibi göründüğünde, bu yutması daha zor bir lokmadır.

Go Banking Rates’in haberine göre böyle zamanlarda, milyarder Warren Buffett gibi başarılı yatırımcıların tavsiyelerini okumak yardımcı olabilir. Efsanevi yatırım başarısı nedeniyle "Omaha Kâhini" olarak adlandırılan Berkshire Hathaway'in ünlü CEO'sunun, düşen piyasaların nasıl yönetileceği konusunda söyleyecek çok şeyi var. Haberde Buffett’ın bu konudaki bazı tavsiyeleri ve portföy stratejinize nasıl uygulayabileceğini hakkında öneriler paylaşılıyor.

'Başkaları Açgözlü Olduğunda Korkun, Başkaları Korktuğunda Açgözlü Olun'

Bu muhtemelen Buffett'ın en ünlü sözlerinden biridir ve birçok yatırımcı, işler zorlaştığında rotada kalmak için bu sözü bir uyarı olarak kabul eder. Ancak söz konusu alıntı, Buffett ve Berkshire Hathaway'deki ekibinin uzun vadedeki başarı hikayesinin sadece bir parçası. Bu kısa ve özlü söz, Buffett'ın 1986'da hissedarlara yazdığı mektupta yer alan tam mesajıyla tekrar bir bağlama oturtulduğunda çok daha zengin bir anlam taşıyor:

“İki süper bulaşıcı hastalık, korku ve açgözlülük ara sıra ortaya çıkarak yatırım topluluğunu sonsuza dek etkileyecektir. Bu salgınların zamanlamasını tahmin etmek imkansızdır. Ve bu salgınlar tarafından üretilen piyasalardaki sapmalar hem süre hem de derece açısından eşit derecede öngörülemez olacaktır. Bu nedenle, her iki hastalığın da gelişini veya yok oluşunu asla tahmin etmeye çalışmayız. Bizim hedefimiz çok daha mütevazı: Biz sadece başkaları açgözlü olduğunda korkmaya ve sadece başkaları korktuğunda açgözlü olmaya çalışırız."

Görüldüğü üzere Buffett’ın yatırımcılara yatırımlarına bağlı kalmasını öğütleyen bu alıntısı sadece tek seferlik bir piyasa hareketi hedef almıyor. Daha ziyade, Buffett piyasaları nasıl gördüğüne ve tepki verdiğine dair bir açıklama yapıyor. Tüm zamanların en ünlü yatırımcılarından biri bile piyasanın siyah ve beyazdan ibaret olmadığını, piyasa balonlarının ne zaman ortaya çıkacağı veya ne zaman topyekûn satışlara geçileceği konusunda hiçbir fikri olmadığını söylüyor.

‘Piyasaları yakından izlemeyin’

2016 yılında, piyasadaki değişken bir dönemde, CNBC Buffett'a insanlara portföyleri için ne yapmalarını önerdiğini sordu. Buffett'ın yatırımcılara yanıtı ise, "Piyasayı yakından izlemeyin derim" oldu.

Buffett’ın bu sözü iki anlamlıydı. Yatırımlarınızın her gün düştüğünü görmeniz duygusal olarak yıpratıcı bir süreç olabilir. Geceleri rahat uyumak istiyorsanız bazen günlük çöküşleri hiç görmemek en iyisi olabilir. Ancak bunun da ötesinde Buffett yatırımcıların duygusal varlıklar olduğunu da biliyor. Portföyünüzün her gün düştüğünü gördüğünüzde satmak istemeniz oldukça doğaldır. Ancak Buffett, bunun felakete giden yol olduğunu söylüyor.

Buffett’a göre borsalarda para kazanmanın yolu uzun süreler boyunca iyi performans gösteren şirketlere sahip olmaktır. Hisse senetleriyle yapılması gereken şey de budur. Piyasayı düştüğünde çok yakından izlemekten kaçınmak, sizi yanlış adımlar atmaktan koruyacaktır.

Borsa efsanesi 2018’de CNBC’ye verdiği bir röportajda bu düşüncesini daha da ileri götürdü. Buffett, “Bazı insanlar hisse senedi sahibi olmamalı. Zira fiyat dalgalanmalarından çok rahatsız oluyorlar. Hisse senediniz düştüğü için aptalca şeyler yapacaksanız, hisse senedine hiç sahip olmamalısınız” dedi.

Buffett'in stratejisini kendi yatırım planlamanıza nasıl uygulayabilirsiniz?

Tam zamanlı yatırım uzmanlarından oluşan bir kadroya sahip milyarder bir yatırımcının, piyasada para kazanma söz konusu olduğunda sizin sahip olamayacağınız bazı avantajlara erişebildiği inkar edilemez. Bununla birlikte, Buffett'in benimsediği ilkeler en küçük yatırımcı için bile anlamlıdır.

Buffett, sahip olduğu tüm avantajlara rağmen, piyasanın yükselip yükselmeyeceğini bilmediğini söylüyorsa, bu borsada doğru zamanı yakalamaya çalışmamanız gerektiği anlamına gelir. Ancak Buffett başkaları satarken sizin satın almanız gerektiğini söylüyorsa buna da dikkat etmeniz gerektiği de akılda tutulmalıdır. Portföyünüz düşmeye başladığında paniğe kapılmak ve "aptalca şeyler" yapmak yerine, bundan gerçekten yararlanabilmek için kendinizi önceden hazırlayın. Sahip olduğunuz kaliteli şirketleri ve/veya endeks fonlarını, artan katkılar veya atıl nakitlerinizin bir kısmını yatırım portföyünüze kaydırarak satın almaya devam edin. Duygularınızın sizi ele geçirmesine izin vermekten kaçının, aksi takdirde piyasaya girip çıkabilir, yüksekten alıp düşükten satabilirsiniz.

Buffett 2008 yılında New York Times için yazdığı bir yazıda, resesyonlar ve büyük piyasa satışları söz konusu olduğunda felsefesini özetledi:

“Hisse senetlerine bundan bir ay sonra veya bir yıl sonra ne olacağına, yükseleceğine veya daha düşük olacağına dair en ufak bir fikrim yok. Bununla birlikte, muhtemel olan şey, piyasanın, bir yatırımcı duyarlılığı veya ekonomik değişim ortaya çıkmadan çok önce, belki de önemli ölçüde daha yükselerek hareket edeceğidir. Yani göçmen kuşları beklerseniz bahara yetişemezsiniz.”

 

Buffett’ın en büyük hatası

 

Buffett’ın dev nakit birikimi yatırımcılara ne anlatıyor?

 

Warren Buffett''tan 5 tavsiye: Zenginlik için ne 'yapmamalısınız'?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Logical03 Şubat 2024 21:21

    Yahu bırakın bu strateji işlerini falan.  Oyun Dünya nın her yerinde aynıdır. Özellikle 2008 de küçük yatırımcıyı nasıl batırdılar. Bilen hatırlar bilmeyen de araştırıp öğrensinler.  Yüzeysel taktik vermeler falan bunlar boş işler. Bakın Arsan diye bir şirket yıllarca 3-4 arası fiyatlardan işlem gördü.  Deprem bölgesinde doğal olarak altı üstüne gelmiş. Şimdi fiyat 10-13 lü rakamlarda Bunun mantıksal bir izahı yok . Küçük yatırımcının elinde kalmış olsaydı şerefsiz tayfa Allah bilir kaça çekilirdi.  

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA03 Şubat 2024 20:41

    Bu yaşta ne yapacak parayı dünyanın tüm servetleri benim olsa neye yarar.Ne kuş kalkar ne bülbül öter.günlük bir bardak cola ve kıvır zıvırdan başka bir şey yemiyormuş.

  • Tg03 Şubat 2024 13:26

    Bu strateji bist için sökmez paşam

  • papaz02 Şubat 2024 18:01

    türkler bu adamın söylediklerinin tam tersini yapar...