E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların en büyük tehlikesi amatör yatırımcılar---

Borsaların en büyük tehlikesi amatör yatırımcılar

Borsaların en büyük tehlikesi amatör yatırımcılar
10 Eylül 2020 - 13:52 borsagundem.com

Küresel borsalarda gündelik yatırımcıların oluşturduğu duygusal yatırım hamleleri hem borsaların gidişatına hem de yatırımcıların cebine zarar veriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te bazı hisse senetleri ekonomide sürekli olarak gelen kötü haberlere rağmen aşırı derecede yüksekte yer alıyor. Buna karşın binlerce tecrübesiz gündelik yatırımcı cep telefonlarıyla borsalardan hisse alışverişi yapıyor. Bu Hisse senetlerinin bazılarının görünürde hiçbir bilançosu yok. Bazıları ise iflaslarını dahi açıklamış durumda.

Yatırım danışmanlığı şirket Rebalance’ın Baş Yatırım Uzmanı ve Marketwatch Yazarı Mitch Tuchman bu partinin en gürültülü olduğu, manşetlerin en çılgınca olduğu zamanların genellikle daha sakin yatırımcıların daha fazla dikkatini topladığı zamanlar olduğunu belirtiyor. Tuchman yazısında efsanevi yatırımcı Sir John Templeton’ın şu ifadelerine yer veriyor:

“Boğa piyasası kötümserlik içerisinde doğar, şüphecilikle büyür, iyimserlikle olgunlaşır ve coşkuyla ölür.”

Tuchman bazı yatırımcıların bu tip sözleri tavsiye olarak alması gerektiğini belirtiyor. Yatırım uzmanı kalabalığı okumayı öğrenerek ve bir miktar uygulayarak borsalara giriş ve çıkış zamanlamasının yapılabileceğini ifade ediyor. Tuchman, “Parti bir kez gürültülü olmaya başladığında, güvenli, alçak gönüllü ve cüzdanınıza zarar gelmeyecek bir pozisyona atlayın” ifadelerini kullanıyor.

Efsanevi yatırımcı Warren Buffett da dot-com krizi sürecinde benzeri ifadeleri kullanmıştı. Tuchman Buffett’ın, “Baş döndürücü katılımcıların hepsi gece yarısından birkaç saniye önce ayrılmayı planlıyorlar. Ancak bir sorun var: Saatlerin oklarının olmadığı bir odada dans ediyorlar” ifadelerini hatırlatıyor.

Buffett’ın külkedisi masalı tekrar mı ediyor?

Bir kez piyasadan kaçmak başarıldığında ise bu sefer borsaya geri dönüş için zamanlama önemli hale geliyor. Birçok yatırımcı mart ayı diplerine yaklaşıldığında piyasadan kaçtı. Buna karşın birçok yatırımcı ise haziran ayı zirvelerinde borsaya geri dönme kararı verdi.

Yatırım uzmanına göre bu noktada bir adım geriye çekilerek borsaların neden düştüğüne ve tekrar neden yukarıya çıktığına dikkat çekerek bundan sonra ne olacağını öngörmek gerekiyor.

New York borsası neden düştü?

ABD borsaları şubat ve mart aylarında düşmeye başladı. Bu süreçte korona virüs yeni bir bilgi değildi. Zira dünya halihazırda Çin’de ve ardından İtalya’da olanları izliyordu.

Wall Street’teki sürpriz korona virüsün kaçınılmaz olarak ABD kıyılarına geldiğinde verilen beceriksiz tepki, yüksek vaka sayısı ve ekonominin önemli parçalarının kapanması oldu. Virüs süreci devam ettikçe ekonomi kapandı ve şimdiyse okullarda ve profesyonel sporlarda tıpkı her gün restoranlarda, otellerde ve yolculuklarda olduğu gibi yayılmayı sürdürüyor.

Bu durum perakende ve ulaşım hisseleri için kötü haber anlamına geliyor. Fakat özellikle online toplantı yazılımları yapan şirketler ve e-ticaret hisseleri için bu iyi haber anlamına geliyor. ABD’de muazzam hükümet destekleri ekonominin toparlanmasında yardımcı oldu. Fakat yardımın devam edeceğine dair şüpheler aşağı yönlü bir etkinin daha oluşmasına neden oluyor.

Tüm bunların üzerine ABD seçimlerinin kaotik atmosferi eklendiğinde yatırımcıların endişelenmesi oldukça normal gözüküyor.

Borsalardaki asıl tehlike

Fakat Tuchman’a göre asıl tehlike manşetlerde değil. Ekonominin kapanması, virüs hatta seçim süreci asıl riski oluşturmuyor. Yatırım uzmanına göre borsaların içerisinde bulunduğu asıl risk bu tip haberlere olduğundan çok daha fazla önem vermek ve yatırımları “korumak” için yeni hamleler yapmaya çalışmak.

Tuchman gündelik yatırımcılara seslenerek, “Tehlike kısa vadeli olaylara piyasaların ve ekonominin zaman içerisindeki çalışmasına dair kalıcı değişiklikler gibi tepki vermektir. Tehlike sizsiniz” ifadelerine yer ver veriyor.

Borsa uzmanı “Nispeten yakın bir gelecekte bir veya iki belki de daha fazla kovid-19 aşısı dünya çapında dolaşıyor olacak. Şirketler işletmelerine kalıcı bir dönüş için hazırlanacaklar. Seçimler gelip geçecekler. Bir düşünün. Bu altı ay sonrası, belki de daha az. Uzun vadeli yatırımlarınızı sadece altı aylık göreli belirsizlik dönemi için değiştirir miydiniz?” sözlerini kullanıyor.

Tuchman’a göre başarılı bir uzun vadeli yatırımcı olmanın büyük bir kısmı sürpriz bile olsa haberler karşısında duygusal yanıtlar vermemekten geçiyor.

Uzun vadeli yatırım kazandıracak

 

Teknoloji hisselerinden kaçış yok

 

Dolar küresel piyasalarda güç topluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kilitçi Kemal'e Kitleyen11 Eylül 2020 15:26

    Yavaş yavaş ustalaşırlar

  • Koreli11 Eylül 2020 09:48

    Haber mi bu

  • Zeki11 Eylül 2020 08:38

    Dün banka hisseleri aniden yükselince herkes yükseliş başladı diyerek banka hisselerine girdi.

  • WW10 Eylül 2020 18:41

    Hee hee hep ky.... Aracı kurumlar patronlar melek...çevirdikleri kolpalar burda say say bitmez... Spk da bunlarla söyleyim

  • km10 Eylül 2020 15:49

    Niye  kendisi oynuyor bu,  amatorler, ayıp,  prof. yatırımcılar varken yaptıklarına bak...Veriver  prof. yatırım kuruluslarına, ceplerinde aktarsınlar  amatorlerin parasın,ayıp valla. haddini bilmiyor bu  amatorler...Gecen haftaki dusuşte,  Bloombergdeki bir prof. yorumcu,  amatorler kaybetti diye  bıyık altından guluyordu. İfadesi aynen su,Amatorler için soyluyor.Senin bir oyunun varsa,  bzim gibi  profesyonellerin bin oyunu var,   hehh  hehh  heeeeee....Noldu  çakalların oyununa  çomak mı sokuyor  amatorler...Borsaya  giren her  oyuncu  parasını kendisi yonetsin...Aracı kurumların verdiği tavsiyeler  vs.  havagazı....

  • Ibo10 Eylül 2020 14:36

    Borsanin basi bos

  • fafa10 Eylül 2020 14:29

    Amatör yatırımcılar,Borsaya girip hemen zengin olmayı hayal ediyorlar,böyle bir kazanç sadece piyangoda ,şayet onlar da hile yapmazsa.

  • ))))))))))))10 Eylül 2020 14:21

    Ufak atında civcivlerde yesin..... Esas tehlike , profesyonel yatırımcılar... ve aracı kurumlar... Günlük kar realizasyonu yapıyorlar.... Amatör dediğiniz insanların zaten birşey değiştirecek gücü yok.... Tam tersine onların parasını gagalıyorlar...)))) profesyonel çakallar....)))

  • fafa10 Eylül 2020 19:44

    Çok doğru,küçük yatırımcının hisseyi değiştirecek gücü yok,adamlar yüklü alım yapıp hisseyi yükseltip satışa geçiyorlar.

  • Amatör üstat 10 Eylül 2020 14:20

    Yalana bak. Çakal patron ve yandaşları olmasın.

  • ))))))))))))10 Eylül 2020 15:08

    Motor ve küçük şirketler için doğru söylüyorsunuz üstad ))))) ama büyük kurumsal ve ciddi şirketlerde pek değil...bu  günlük sıcak para toplama yöntemi )))