E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar küresel piyasalarda güç topluyor---

Dolar küresel piyasalarda güç topluyor

Dolar küresel piyasalarda güç topluyor
10 Eylül 2020 - 12:25 borsagundem.com

ABD Doları teknoloji hisselerinin düşüşüyle yeniden güç kazandı. Dolar birçok uzmanın aksine küresel piyasalarda rezerv para birimi özelliğini kaybetmediğini gösterdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları geçtiğimiz hafta iki yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra diğer rakip para birimleri karşısında %0,7 değer kazandı. ABD borsasındaki karmaşadan kaçan yatırımcılar klasik güvenli liman tercihi olarak doları seçti. Dolar diğer 6 rakip para birimi karşısında aylık bazda %1,2 yükselişe ulaştı.

Marketwatch’un haberine göre İsviçre merkezli döviz ticareti platformu BDSwiss Group’un Yatırım Araştırmaları Birimi Başkanı Marshall Gittler, “Görünüşe göre doların öldüğünde dair yorumlar erken geldi. Piyasalardaki süreç zorlaştıkça yatırımcılar dolar alıyor” ifadelerine yer veriyor.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksinin geçtiğimiz Çarşamba ulaştığı rekor seviyenin ardından geçirdiği %10’luk düşüş daha geniş endeksleri de aşağıya çekti. Hisse senetleri geçtiğimiz gün geri teknoloji hisselerindeki toparlanmayla geri dönüş adımı attı. Nasdaq endeksinin %2,3 yükseldiği günde S&P 500 ve Dow Jones %1,7 oranında yukarı yönlü hareket etti.

Buna karşın küresel dolar endeksi halen yıllık bazda %3,3 oranında düşüşle seyrediyor ve mart ayındaki zirvesinden bu yana dolar %9 oranında değer kaybetti. Ekonomide korona virüs darbesinin hissedildiği ve hisse senetlerinin çöküş yaşadığı mart ayında Dolar rekor bir yükseliş yakalamıştı. O dönemden bu yana ABD Merkez Bankası’nın kurtarma planıyla diğer büyük merkez bankalarıyla olan dolar swap hatları genişletildi ve yeni swap hatları oluşturuldu.

Doların rekor seviyesinden düşüşü ABD ve küresel hisse senetleri için olumlu bir etki yarattı. Fakat dolardaki bu düşüş küresel para biriminin cazibesini kaybettiğine yönelik tartışmalara yol açtı.

Avrupa güçlü dolar istemiyor

Dolardaki zayıflık küresel politika yapıcılar tarafından desteklenmiyor. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu'nun gün içerisinde yapacağı toplantıda doların euro karşısındaki zayıflığına dikkat çekilmesi bekleniyor. Euro geçen hafta dolar karşısında kısa bir süre için 1,20 doların üzerinde işlem gördü ve ECB Baş Ekonomisti Philip R. Lane’in para politikasını belirlemede döviz kurunun "önemli" olduğunu yinelemesi sonrasında kurda geri dönüş izlendi.

Daha zayıf bir dolar, ECB'nin %2’nin biraz altındaki yakın vadeli enflasyon hedefine ulaşmasını zorlaştırıyor. Bu hedefin belirlenmesinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen yakın zamanda ECB’nin enflasyon hedefine ulaşması beklenmiyor.

Dolar rallisi yakın

Bazı kur uzmanları bu hafta geniş finansal piyasalarda volatilitenin geri dönüşünün, ABD’de başkanlık seçimleri nedeniyle belirsizliğin artmasının ve ECB’nin daha güçlü eurodan rahatsızlık duymasının yakın vadede dolarda yukarı yönlü harekete neden olduğunu belirtiyor.

Bank of America Menkul Kıymetler Stratejistleri Ben Randol ve Athanasios Vamvakidir Çarşamba günü paylaştıkları notta “İleriye baktığımızda, borsalarda ABD seçimleriyle artan aşağı yönlü riskle birlikte döviz risk getirilerinin yeniden inşası, tek yönlü konumlanma, gelişen göreceli ABD ekonomik verileri ve boğa piyasası mevsimiyle birlikte ABD dolarında ralli bekliyoruz. ECB’nin bu hafta belirleyici olacak” ifadelerini kullandılar.

Piyasalar bekliyor: Lagarde ne yapacak

 

Almanya'da şirket iflasları ilk 6 ayda azaldı

 

Uzun vadeli yatırım kazandıracak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie10 Eylül 2020 12:38

    We trust in USA dollar diyoruz. Tanrı bizleri kutsasın. Amen.

  • ZELİHA KARAKAŞLI10 Eylül 2020 12:37

    Tabiki çıkmaz herkesin ellerinde patladı trilyonlarca dolar.alsalar bir türlü satsalar bir türlü.bir de dolar pul olur ise servetleri gidecekte ondan.dolara ancak tüm islam ülkeleri birleşirler ise İSLAM DİNARI  gibi bir para çıkar ise dolar biter tabiki bunun alt yyapısı sanayileşmeden geçer.