E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBuffett’ın külkedisi masalı tekrar mı ediyor?---

Buffett’ın külkedisi masalı tekrar mı ediyor?

Buffett’ın külkedisi masalı tekrar mı ediyor?
24 Ağustos 2020 - 12:54 borsagundem.com

Pazar günü yatırım çevreleri Buffett’nin 2000 yılında paylaştığı külkedisi masalı anekdotunu tekrar gündeme taşıdı. Uzmanlar Buffett göstergesinin dot-com krizi seviyesine ulaştığını hatırlatıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Warren Buffett’nin 2000 yılında hissedarlara yazdığı bir yatırımcı notunun sosyal medya platformu Reddit üzerinden tekrar yayılmasıyla yeniden su yüzüne çıktı. Yatırımcılar Buffett’nin açıklamalarını bugünkü piyasa ortamıyla karşılaştırıyor.

Buffett 2000 yılındaki dot-com balonu çılgınlığını külkedisi balosuyla karşılaştırarak, “Festival sürecinde fazla kalındığında, diğer bir deyişle, gelecekte üretecekleri nakde göre devasa değerlemeleri olan şirketlerde spekülasyon yapmaya devam ettiklerinde önünde sonunda balkabağı ve fareleri getireceklerini biliyorlar. Ama yine de bu cehennem partisinin bir dakikasını bile kaçırmaktan nefret ederler. Bu nedenle, baş döndürücü katılımcıların hepsi gece yarısından birkaç saniye önce ayrılmayı planlıyorlar. Ancak bir sorun var: Saatlerin oklarının olmadığı bir odada dans ediyorlar” ifadelerine yer vermişti.

Berkshire Hathaway’in başındaki efsane yatırımcı söz konusu yazısında, "Hiçbir zaman parlak ve net olmayan yatırımlarını spekülasyonlardan ayıran çizgi, çoğu zaman piyasa katılımcıları zaferlerin tadını çıkarırken daha da bulanıklaşıyor" ifadelerini kullanmıştı. Buffett, "Hiçbir şey, yüksek dozda zahmetsiz para kadar rasyonelliği yatıştıramaz" diye eklemişti.

Bugünün yatırımcı zahmetsiz para hakkında birçok şey biliyor. Büyük oranda ABD Merkez Bankası’nın ekonomik sisteme para pompalama taahhüdü sayesinde yükselen piyasalarla harap olan ABD ekonomisindeki gerçeklik arasındaki kopukluk hiç bu kadar belirgin olmamıştı.

Buffett sadece peri masalı anlatmadı

Buffett'ın peri masalı alıntısı dot-com krizi günlerine dair kalan tek şey değil. ABD’nin en geniş kapsamlı endeksi Wilshire 5000 ile ABD yıllık gayrisafi yurtiçi hasılasını oranlayan “Buffett Göstergesi” 2000 yılındaki balon patlamadan önceki en yüksek seviyelerine yakın zamanda ulaştı.

Yatırımcı ne yapmalı?

Borsa araştırmaları şirketi Seven Report’un Kurucusu Tom Essay, Yahoo Finance’a yaptığı açıklamada, “Bu bizim için ne anlama geliyor? Bu uzun süreli hesaplardaki uzun vadeli hisseleri tercih etmeniz ve kişisel varlıklarınıza sahip olmanız (gayrimenkul gibi) gerektiği anlamına geliyor. Fakat aynı zamanda varlık enflasyonu döngüsünün duramaması gerektiği anlamına da geliyor. Zira eğer varlık enflasyonu durursa temel göstergelerden destek alınması için uzunca bir yol kat edilmesi gerekir” dedi.

Dolara küresel darbe olur mu, analistler ne diyor?

 

Borsa rallisi ne kadar sürecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KASIM YANTIR24 Ağustos 2020 19:41

    bunlar nasıl oluyor zannediyorsunuz.işte böyle sürekli hisse senetlerini küçük yatırımcıya sarıyorlar.aslında kurt borsacılar sürekli hisse senetlerinden çıkmaktadırlar.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU24 Ağustos 2020 16:14

    ekim ayında büyük kriz bekliyorum.borsalar pul olacaktır.

  • Okie Dokie24 Ağustos 2020 13:57

    Kül kedisi ne gördüyse artık ağzı açık kalmış.

  • Hasan24 Ağustos 2020 13:43

    Adam haklı ama konuşulmayan asıl şey enflasyon. Amerika enflasyonunu yükseltirse şirketler cirolarına ulaşır ama ekonomileri daha çok şey kaybeder. Belkide borsadaki yatırımcılar bunu Dolarda gelecek yüksek bir enflasyonu fiyatlıyordur.