E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisselerinden kaçış yok---

Teknoloji hisselerinden kaçış yok

Teknoloji hisselerinden kaçış yok
10 Eylül 2020 - 12:38 borsagundem.com

Teknoloji hisselerindeki satışlardan kaynaklanan düşüş durdu ancak en azından aşı üreticilerinin hisseleri daha mantıklı hareket etmeye başladı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisseleri çok da büyük bir düzeltmeyle karşı karşıya gelmedi. Geçtiğimiz hafta, iyi performans gösteren tüm hisseler darbe aldıktan sonra, çarşamba günü yükseliş başladı. Piyasalardaki düşüşün sona erdiğini düşünmek çok da yerinde olmaz ancak şimdilik en önemli nokta, korona virüs sonrası rallinin abartılı yükselişinin düzeltme yaşamadığını kabul etmek. Çünkü pandeminin nihayet son bulduğunu söylemek için çok erken. Nasdaq 100 endeksi, yükselişinden önceki 50 günlük seviyelerine hiç inmedi.

Nasdaq 100 endeksi, uzun tarihi boyunca yalnızca sekiz seri galibiyet gördü. Bu da 1985’i işaret ediyor.

Diğer endeksler de hiçbir şey olmamış gibi seyretmeye devam ediyor. Dolar kısa bir süreliğine güçlendi. Petrol fiyatları düşerken ve yatırımcılar risksizliği tercih ederken bu beklenen bir şeydi. Ancak Nasdaq 100 endeksi gibi 50 günlük değişken ortalaması değişmedi. Borsalar tüm bu olanlara tepki vermemiş gibiydi. Şimdilik bu durum piyasalardaki, önemli derecede yüksek gerilimin bir miktar sakinleştiği anlamına geliyor.

İyi haber, şimdilik zaiyatın minimum olarak görünmesi. Kötü haberse, piyasalardaki aşırı yükselişin gerçekten bir düzeltme görmüş olmasının daha sağlıklı bir gelişme olacağı gerçeği.

Aşıya sağlıklı tepkiler

Sağlık alanında da, geçtiğimiz birkaç günde aşılarla ilgili haberler geldi. Piyasaların klinik testlere olan tutumu olgunlaşmış görünüyor. Birçok aşı, şimdilerde insanlar üzerinde “üçüncü aşama” testlere ulaştı. Bu da normalde yıllar alacak bir sürecin daha hızlı geliştiğini gösteriyor. ABD Başkanı Trump, bu çabalara “operasyon sapma hızı” adını verdi ve gerçekten de aşı cephesinde gelişmeler oldukça hızlı.

Ancak piyasaların tamamının olduğu gibi eczacılık sektörü hisseleri de, bu yıl aşıyla ilgili en küçük haberlerde bile ani yükselişler gösterdi. Bunun en belirgin ve absürt örneği, mayıs ayında Moderna Inc.’in tüm piyasaları kapsayan bir ralliyi tetiklemiş olması. Aşının bulunmasının tüm sorunları çözeceğine dair yanıltıcı bir inanç var. Bu inanç bir aşı geliştirilmiş olsa da, dağıtımı ve uygulamasının aylar alacağı ve aynı zamanda aşı gelişmelerindeki hıza şüpheyle yaklaşan insanların “aşı çekingenliğinin” üstesinden gelmenin önemli bir zorluk oluşturacağı gerçeğini göz ardı ediyor.

Yine de AstraZeneca Plc.’nin Oxford Üniversitesi’nde geliştirilen bir aşının testlerini, gönüllülerden birinin açıklanamayan bir hastalık geçirmesi üzerine durdurduğunu açıkladığında piyasaların tepkisi olumlu oldu. Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı birçok kişi tarafından tek ümit vaadeden aday olduğu için, bu durum ciddi ve negatif bir gelişme olarak kabul edilebilirdi.

Bunun yerine AstraZeneca’nın hisse fiyatları yalnızca küçük miktardaki satışlarla, kısa süreli düşüş yaşadı. Hisse piyasaları canlandı. Ekonomist Max Nisen’in ifade ettiği gibi, bu durum piyasaların aşı gelişmelerine daha makul bir yaklaşım sergilediği anlamına geliyor. Toplumun aşı sürecine karşı duyabileceği şüpheyi ortadan kaldırmak için yüksek bir şeffaflık seviyesi gerekiyor. Bu da doğal olarak piyasalardaki volatilitenin artmasına neden olacak.

Günün sonunda AstraZeneca hisseleri, kısa süreli düşüşünün ardından toparlandı ve haftayı yüksek bir değerle kapattı. Belki de şirketin CEO’sunun, talihsiz hastanın bir gün içinde tedavisinin tamamlanarak hastaneden çıkarılacağını açıklaması şirket hisselerinin değer kaybını durduran bir gelişme oldu.

Fazla heyecanlı piyasalar tarafından bakıldığında bunun olumlu karşılanması gerekiyor. Eğer göreceli önemli haberler üç ay önce ortaya çıkmış olsaydı, bu piyasaların düşük seviyeleri yeniden test etmesi anlamına gelecekti. Bu sefer düşüşler hızla toparlandı. Bununla beraber, aşının, pandemiden kaynaklanan ekonomik çöküşe son vereceğine duyulan güven halihazırda abartılı.

Teknoloji hisseleri yükselişlere öncülük etti

 

Teknoloji balonu patlıyor

 

ABD hisselerindeki düşüş yükseliş trendini bozmadı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)