E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda U dönüşü rekoru---

Borsalarda U dönüşü rekoru

Borsalarda U dönüşü rekoru
08 Kasım 2022 - 11:26 borsagundem.com

Yükseliyor, hayır düşüyor, hayır yükseliyor… Herhalde bu yıl yatırımcıların özellikle de gün içinde alım satım yapanların ağzından en çok bu kelimeler dökülmüştür. Ama merak etmeyin, sorun sizden kaynaklanmıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bu yılı tek kelimeyle özetlemek gerekirse herhalde ‘belirsizlik’ en doğru kelime olur ve belirsizlik her durumda kaybettirir. “Borsaların temeli belirsizlik üzerine kuruludur” diyerek itiraz edenler çıkacaktır, haklılar da. Ancak sorun şu ki, belirsizlik o kadar dar bir zaman aralığına etki eder düzeye ulaştı ki, bu yıl borsalarda alım satım yapmak neredeyse imkansızlaştı.

Alım satım yapmak çok tehlikeli

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu yıl piyasalara ve özellikle de borsalara hakim olan belirsizlik duygusu büyük bir çöküşü de beraberinde getirdi. Borsalarda işlem gören şirketlerden yatırım firmalarına, uzmanlara ve ekonomistlere kadar herkes bu belirsizliğe ortak oldu. U dönüşü yapanlar arasında Bank of America, Morgan Stanley ve Goldman Sachs gibi dev yatırım bankaları ve şirketler de yer aldı. Öyle ki, hemen herkes yıl boyunca, gelecek öngörülerinde revize yapmak zorunda kaldı. Bu da normal olarak piyasalara duyulan güveni oldukça aşağı seviyelere çekti.

Tüm bunlar için başta Fed olmak üzere politika yapıcıları, uluslararası konjonktürü ya da pandemiyi suçlamak mümkün. Gerçekten de koşullar ve yaşananlar kimsenin aklına gelmeyecek seviyede zorlu bir hal aldı. Ancak, tüm bunların bir yansıması olarak borsalar da bu belirsizliğe fazlasıyla çanak tuttu. Bu, rakamlarla da desteklenen tuhaf bir verinin de kaynağını oluşturmuşa benziyor.

En zikzaklı performans

The Wall Street Journal’dan Eric Wallerstein’ın haberine göre, S&P 500 Endeksi, 2008 yılından bu yana görülen en zikzaklı performansını sergiledi. Borsa, yıl içinde gerçekleştirdiği 180 derece dönüşlerle, yatırımcıları daima bir belirsizliğe sürükledi. U dönüşleri, özellikle de kısa vadede alım satım yapan yatırımcılar için belirsizliği artıran bir etkide bulunuyor.

Susquehanna International Group'a göre, 2022 yılında, şimdiye kadar S&P 500 Endeksi’nin gördüğü 162 işlem gününde günün en yüksek veya en düşük seviyesinde en az 1 puanlık bir geri dönüş görüldü. Bu, 2008 yılından beri görülen en fazla günlük U dönüşüne karşılık geliyor. Yılın kapanmasına daha iki aya yakın bir süre olmasına rağmen, bugün itibariyle yıllık bazda gerçekleşen günlük U dönüşlerinin sayısı 2009 yılından beri görülen en yüksek seviyeye ulaşmış durumda bulunuyor.

İstatistiksel çıktı, tüm işlem günlerinin yüzde 76’sına karşılık geliyor. Bu oran 2008 yılında yüzde 80 olarak gerçekleşmişti ve kalan iki ayda endeksin bu oranı yakalamasına kesin gözüyle bakılıyor.

Fed’in verileri geriden takip etmesi ve vadeli işlemler piyasası

Yaşanan baş döndürücü günlük hareketlerin en büyük nedeni kuşkusuz Fed’in yeni ekonomik verilere olan bağımlılığı sonucu vadeli piyasalarda işlem yapan yatırımcıların bu fırsatı değerlendirme arzusu olarak öne çıkıyor. Belirli bir tarihe kadar belirli bir fiyattan bir yatırım aracını satın alma hakkı veren kısa vadeli alım satım faaliyetlerinin bu süreçte uçuşa geçtiği gözleniyor.

Bir haftadan daha kısa bir süre içinde, hatta aynı gün sona eren ultra kısa vadeli sözleşmeler, bu süreçte hem en ucuz hem de potansiyel olarak en karlı işlemler olma özelliği taşıyor. 2018 yılından başlayarak tutulan Cboe Global Markets verilerine göre ise S&P 500'e bağlı hisselerde yapılan işlemler için kaydedilen en aktif günlerin neredeyse tamamının geçtiğimiz birkaç hafta içinde meydana geldiği gözleniyor.

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

 

Avrupa borsaları negatif açıldı

 

Borsa 4400 puana dayandı

 

Borsada hareket güçlü sektörlere kaydı

 

Piyasalar Fed beklentilerinde bölünmüş durumda

 

FED’in faiz inadını konut piyasası kıracak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)