E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar Fed beklentilerinde bölünmüş durumda---

Piyasalar Fed beklentilerinde bölünmüş durumda

Piyasalar Fed beklentilerinde bölünmüş durumda
08 Kasım 2022 - 08:13 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor


Yatırımcılar bugünkü Kongre'nin kontrolünü belirleyecek ara seçimlere odaklanırken Wall’da kesin yükseliş vardı. Dört Fed politika yapıcısı, bir sonraki aydaki güçlü istihdam kazanımlarını gösteren yeni verilere ve enflasyonu düşürmede yalnızca küçük ilerleme belirtileri göstermesine rağmen, bir sonraki politika toplantısında daha küçük bir faiz artırımı düşüneceklerini belirtti.

Piyasalar , ABD Merkez Bankasının Aralık ayındaki toplantısında Fed'in faiz oranlarını 50 baz puan mı yoksa 75 baz puan mı artıracağı konusunda bölünmüş durumda ama aybaşından buyana 75 baz puan bekleyenlerin oranı hiç %50’yi geçmedi, Son durumda %50 bekleyenler %56,8 seviyesinde.

Asya hisse senetleri piyasasında sabah, ABD hisse senetlerinin ara seçimlerden önceki gece yükselmesiyle yükseldiğini ve yatırımcıların , hükümetin sıfır-KOVID politikasına bağlılığını yeniden teyit ettikten sonra bile Çin'in sıkı pandemi kısıtlamalarını gevşeteceği umutlarına tutunduğunu görmekteyiz. Dün dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin yavaşladığına dair en son işareti sağlayan olumsuz ticaret verileriyle birlikte Çin'in ekonomik faaliyeti üzerinde ağırlık yaratmış olması buradaki ana temel.

MSCI'nin Japonya dışındaki Asya Pasifik hisseleri göstergesi %0.39, Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0.3 ve Çin'in gösterge CSI300 Endeksi %0,14 artmış durumda. Avustralya'nın S&P/ASX 200 %0.22 yükselirken Japonya'da Nikkei 225 %1.33 artışla 8 haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Dün, euro bölgesindeki yatırımcıların moralinin Kasım ayında iyileştiğini ve son zamanlardaki sıcak havaların ve düşen enerji fiyatlarının bu kış kıtada gaz sıkıntısını önleyeceğine dair umutları yansıtarak, üç ay içinde ilk kez yükseldiğini öğrendik üstelik Alman sanayi üretiminin Eylül ayında beklentilerin üzerinde büyümesini de görünce Euro da %0,69 artışla 27 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesi olan 1.0029$'a yükseldi. Petrolün kısa vadeli sorunun temeline /odağına arz sorunlarına geri dönmesiyle yükselişini sürdürdüğünü görmekteyiz.

Piyasa, yaptırımlar başlamadan önce Avrupa'nın Rus petrolü ithalatı için son teslim tarihiyle karşı karşıya. Diğer taraftan da Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline misilleme olarak Avrupa Birliği'nin Rus petrolüne uyguladığı yasak 5 Aralık'ta başlayacak ve ardından Şubat ayında petrol ürünü ithalatı durdurulacak.

Arz endişeleri durgunluk korkularını ve Çin'in sıfır-KOVID politikasına bağlılığını dengelediğinden, petrol fiyatları çok az değişti. Brent ham petrolü %0,1 artışla 97,99$'a ABD WTI ham petrolü %0,1 artışla 91,86$'a yükseldi.

Bugünkü ABD ara seçimlerinde, Cumhuriyetçilerin Meclis'i veya Senato'yu ele geçirme olasılığı oldukça yüksek, bu nedenle önümüzdeki birkaç yıl içinde bir tür kilitlenmeyi garanti ediyor. Yani Cumhuriyetçiler, Demokrat Başkan Joe Biden'in gündemini engellemek için her iki mecliste de çoğunluğu kullanabilirler. Bu da muhtemelen vergi artışlarını masadan kaldıracak ve potansiyel olarak enflasyonist olarak algılanan her türlü büyük harcamayı ortadan kaldıracaktır.

Asya borsaları ara seçimler öncesi yükselişte

 

Petrol fiyatları resesyon endişeleriyle geriledi

 

Yatırım fonları büyüklüğü 10 ayda 2 katına yaklaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)