E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED’in faiz inadını konut piyasası kıracak---

FED’in faiz inadını konut piyasası kıracak

FED’in faiz inadını konut piyasası kıracak
08 Kasım 2022 - 10:49 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Jeremy Siegel, FED’in konut piyasasındaki düşüşlere kayıtsız kalamayacağını öngörüyor. Siegel’a göre FED Başkanı Powell geç de olsa sıkı para politikasından dönülmesi gerektiğini görecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasaların en önemli gündem maddesi haline gelen ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarını konut piyasası durdurabilir. Wharton İşletme Okulu Finans Profesörü Jeremy Siegel konut piyasasındaki düşüşün FED’in gelecekteki sıkılaştırma politikalarını yeniden değerlendirmesine sebep olabileceğini söyledi.

CNBC’nin haberine göre Siegel FED Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonu değerlendirmek için çok fazla geçmişe yönelik konut piyasası verilerine odaklandığını söyledi. Borsa uzmanı konut fiyatlarının ve kiraların halihazırda önemli derecede düştüğünü sözlerine ekledi.

Siegel, “Bana kalırsa piyasa Powell’a bir noktada dönmesi gerektiğini söylüyor. O da ışığı görecek ancak görmesi biraz daha zaman alacak” öngörüsüne yer verdi. Siegel FED yönetimi için, “Yanlış verilere bakıyorlar” uyarısında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta FED dördüncü kez üst üste 75 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmişti. Söz konusu faiz artışı piyasa beklentileriyle örtüşse de Powell’ın açıklamaları piyasaların gelecekteki faiz artışlarından endişelenmesine yol açmıştı.

Powell nihai faiz artışı seviyesinin daha önce FED’in öngördüğü sınırı aşabileceğini söyledi. FED’in birincil önceliğinin enflasyonu düşürmek olduğuna dikkat çeken Powell faiz artışlarını durdurmak için henüz çok erken olduğunu sözlerine eklemişti. Bununla birlikte FED açıklamalarında en fazla öne çıkan verilerden birisi de merkez bankasının ileriye dönük verileri dikkate alacağı mesajıydı.

Siegel konut piyasasının çekirdek enflasyon göstergesinin yüzde 40’ını oluşturduğuna dikkat çekti. Borsa uzmanı Zillow ve Case Shiller gibi önemli konut piyasası göstergelerinde fiyat verilerinin düştüğüne işaret etti.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan Realtor.com verileri, ABD’de medyan konut fiyatları listesinin ekim ayında bu yılın zirvesi olan 449 bin dolar seviyesine göre %5’in üzerinde düştüğünü gösterdi. Rapora göre daha fazla konut daha uzun süre satış listesinde kalıyor ve bu da gayrimenkul sahiplerinin piyasayı yumuşatmasına sebep oluyor.

Tüm bunlar ABD’de enflasyonun ilerleyen dönemde yavaşlayabileceğine dair pozitif işaretler olarak izleniyor. Ancak piyasaların asıl odaklandığı enflasyon verisi olan ekim ayı tüketici fiyat endeksi ise perşembe günü açıklanacak.

Piyasalar Fed beklentilerinde bölünmüş durumda

 

Küresel piyasalar ara seçimlere odaklandı

 

Morgan Stanley: İşten çıkarmalar hisselere pozitif yansıyabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK08 Kasım 2022 20:58

    keşke kırsa bizde konut fiyatları 350 TL den iki senede 10-20 kat arttı.

  • Tam yobazseyfi 08 Kasım 2022 20:02

    Huuoihhaasaa efason 8,1 çıkacak ,aralıkta 0,5 puan artacak ben gelecekten geldim totoda bu hafta 13 tutturucam ,lotoda 8 rakamı biliyor 58 milyonu alacam huuohhhhaaaaa