E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalara geri dönen bireysel yatırımcılar eskiye kıyasla daha bilinçli---

Borsalara geri dönen bireysel yatırımcılar eskiye kıyasla daha bilinçli

Borsalara geri dönen bireysel yatırımcılar eskiye kıyasla daha bilinçli
04 Mart 2024 - 14:21 borsagundem.com

Perakende yatırımcılarının ABD borsalarına daha bilinçli şekilde döndükleri görülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son üç yıldır piyasalarda oldukça zor günler geçiren bireysel yatırımcıların 2024 yılında borsalara daha bilinçli şekilde döndükleri gözleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2021'in meme hisse senedi yükselişinde katalizör olan, 2022'deki ayı piyasasında canım yanan ve 2023'te yüksek volatilite nedeniyle darbe alan perakende yatırımcılar yeniden sahalara dönmüş gözüküyor.

Toplam işlem hacminde 3 kat artış

Insider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, borsa uzmanları, YOLO (you only live once) anlayışının yani sonrasını düşünmeden yüklü alımlarla yatırım yapıldığı günlerin aksine, perakende yatırımcıların daha ölçülü, daha akıllı ve daha bilinçli olduklarını söylüyor.

Charles Schwab'ın ticaret ve eğitim müdürü Joe Mazzola, “Bence aradaki fark, yatırımcıların ‘Evet, tüm ralliye katılmak istiyoruz ancak bunun için evi arabayı gömmemize gerek yok’ demeleri” diyor.

Ekim ayında başlayan güçlü ralliye atlayan perakende yatırımcılar giderek daha fazla hisse senedi satın alıyor. Hisse senetleri genelinde günlük net alımlar Şubat ayı başlarında 1,5 milyar dolar ile yılın başından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış durumdayken toplam işlem hacmi de Kovid öncesinden bu yana üç katına çıktı.

Yatırımcılar daha ölçülü

Ancak S&P 500 yeni rekorlar kırıyor ve bu ‘altına hücum' rallisi, durgun 2022 ve istikrarsız 2023'ten belirgin bir geri dönüş olsa da, yatırımcıların coşkusu son zamanlarda daha ölçülü ilerliyor. Toplam işlem hacmi, geride kalan birkaç yıl önceki boğa piyasası rallilerindeki trendlerin altında seyrediyor.

Hisse senetleri ve ETF'lerdeki perakende tüccar faaliyetlerini takip eden Vanda Research'ün kıdemli başkan yardımcısı Marco Lachini, “Ralliye katılmak istiyorlar ve gerçekten de ralliyi çok fazla kaçırmak istemiyorlar, ama bunu çoğunlukla büyük hacimli büyüme hisse senetleri üzerinden yapıyorlar” şeklinde konuşuyor.

Popüler S&P 500 ve Nasdaq 100 ETF'lerine atıfta bulunan Lachini, “2021’de önemli ölçüde azalan kaldıraçlı ETF'lerin yoğun kullanımı yerine perakende yatırımcılar bugün SPY veya QQQ kullanıyorlar" diye ekliyor.

Gerçekten de meme hisse senedi döneminin zirvesinde, perakende yatırımcılar, takip ettikleri temel varlıkların getirilerini ve kayıplarını artıran kaldıraçlı ETF'ler gibi araçların hisselerini artırıyorlardı. GameStop ve AMC gibi sağlam bilançolara sahip olması beklenmeyen küçük şirketlere daha çok yöneliyorlardı.

Daha sonra piyasa 2022 yılında dibe vurdu. Ancak yatırımlarına sadık kalan perakende yatırımcılar, portföylerinin değerinin yıl sonuna doğru yaklaşık yüzde 30 oranında düştüğünü gördü.

Spekülatif çılgınlık azaldı

Bugün ise, spekülatif çılgınlık azalmış gözüküyor. Birincisi, hedge fonları hisse senedi sıkıştırma girişimlerini öngörme konusunda daha akıllı hale gelmiş olsa da perakende yatırımcıların da olgunlaştığı görülüyor. Lachini, yatırım faaliyetinin 2021 seviyelerine dokunmamasının temel nedeninin, 2022’deki acı verici çöküş döneminin çok taze olması olduğunu açıklıyor. Perakende yatırımcı portföyleri nihayet tüm zamanların en yüksek seviyelerini yakaladığı için büyük bahisler yapma konusunda daha temkinli ve akıllı davranıyor.

Son olarak, perakende yatırımcılar son boğa piyasası rallisine tam zamanında atlamış olduklarından, yatırımlarını körükleyen bir FOMO zihniyetinin de olmadığı görülüyor. Düşüşü agresif bir şekilde satın almak, ağırlıklı olarak birkaç meme hisse senedine yığılmak yerine yatırımcılar bugün hisse senetleri ve ETF'ler arasında daha dengeli bir portföye sahip.

Charles Schwab'dan Mazzola, “Portföylerini büyütmenin peşindeler ama bunu makul bir fiyata yapmanın yolunu arıyorlar. Oysa 2021'de ‘Fırsat nerede?’ Nasıl hemen girip çıkarak kazanç sağlayabilirim?’ şeklinde bakıyorlardı” diyor.

Bireysel yatırımcılar borsalardan rekor düzeyde nakit çekiyor

 

Fed’in faiz hamlesi bireysel yatırımcılar için ne ifade ediyor?

 

Fundstrat: Borsaları bireysel yatırımcılar yukarı taşıyacak

 

Perakende yatırımcılar hisse senedi fonlarına geri döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)