E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBireysel yatırımcılar borsalardan rekor düzeyde nakit çekiyor---

Bireysel yatırımcılar borsalardan rekor düzeyde nakit çekiyor

Bireysel yatırımcılar borsalardan rekor düzeyde nakit çekiyor
10 Kasım 2023 - 14:34 borsagundem.com

Veriler, bireysel yatırımcıların Ekim ayında ABD borsalarından rekor düzeyde nakit çektiğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki yükselişte payı olan bireysel yatırımcıların, Ekim ayında, son iki yıldaki herhangi bir aya kıyasla daha çok nakit çektikleri görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, sene başından Ağustos ayına kadar süren ralli sonrası düzeltme bölgesine giren ABD hisse senedi piyasalarında yatırımcılar rekor düzeyde kar aldı.

Rekor düzeyde hisse satışı

Bloomberg’den Carly Wanna’nın haberine göre, bu yıl borsadaki yükselişe önemli katkı sunan bireysel yatırımcılar, Ekim ayında ABD hisse senetlerinden son iki yılın herhangi bir ayına kıyasla daha fazla nakit para çekti.

S&P Global Market Intelligence'a göre perakende tüccarlar geçen ay yaklaşık 16 milyar dolarlık hisse senedi sattı. Bu rakam, Eylül ayında yaptıkları satışın neredeyse iki katına karşılık geliyor. Yatırımcılar, bu yıl S&P 500 Endeksi'nde yüzde 8,3'lük düşüşle ikinci en kötü performansı gösteren gayrimenkul sektöründeki risklerini artırmalarına rağmen neredeyse diğer her sektörde hisse satım yoluna gitti.

Ralli heyecanı azalıyor

Hisse senedi piyasalarındaki bu satış furyası, yıla başlarken yaşanan beklenmedik rallide yükselişi kovalayan bireysel yatırımcıların heyecanının azaldığını ortaya koyuyor. S&P 500 Endeksi bu yıl yüzde 13 oranında yükselirken, artan jeopolitik risklerin de olumsuz katkısıyla, yatırımcıların Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutması konusunda anlaşmaya varması sonrasında Ağustos ayının başından bu yana yüzde 5 oranında kayıp yaşadı.

Kurumlar satıcı pozisyonlarını koruyor, hedge fonlar ise alıma devam ediyor

S&P Global İhraç Çözümleri İcra Direktörü Christopher Blake, “Son birkaç aya kadar, geri çekilmeden faydalanmak amacıyla düşüşü satın almak için akla gelen ilk grup bireysel yatırımcılardı. Bunu perakende yatırımın arkasındaki bazı uzun vadeli makro trendler için bir dönüm noktası olarak görüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Kurumlar Ekim ayında Eylül ayına göre daha az hisse satmış olsalar da yine de net hisse senedi satıcısı olmaya devam etti. Kurumların aylık toplam Hisse senedi satışı, 12 aylık ortalama olan 21 milyar doların altında, 19 milyar dolar civarında gerçekleşti.

Bu arada hedge fonları ABD hisse senetlerinde pozisyonlarını artırdı. Blake, grubun hisse senetlerindeki zayıflığı satın alıyor gibi göründüğünü belirtti.

Küçük ölçekli hisse senetlerindeki düşüş ekonomiye dair ne söylüyor?

 

Bank of America: 2024 hisse senetlerinin yılı olabilir

 

Faizler ekonomiyi sarsamıyor, hisse senetleri güvende

 

Jeremy Siegel: Hisse senedi piyasası yıl sonu rallisine hazır

 

Amerikan borsaları rüyadan uyandı

 

Fed’in faizleri indirmesi borsalar için endişe verici olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)