E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFundstrat: Borsaları bireysel yatırımcılar yukarı taşıyacak---

Fundstrat: Borsaları bireysel yatırımcılar yukarı taşıyacak

Fundstrat: Borsaları bireysel yatırımcılar yukarı taşıyacak
16 Şubat 2023 - 12:27 borsagundem.com

ABD borsaları hafif bir düzeltme sonrası yeniden yükselişe geçti. Yukarı yönlü bu hareketin bireysel yatırımcıların katılımıyla daha sağlıklı sürmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son gelen enflasyon verileri sonrası ABD borsaları yönünü yukarı çevirdi. Bir süredir düzeltme yaşanan borsalarda yukarı yönlü hareketin sürmesi bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında yılbaşından bu yana yaşanan rallinin devam etmesi için bireysel yatırımcılara önemli bir rol düştüğü düşünülüyor.

1,8 trilyon dolar

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, yatırım danışmanlığı şirketi Fundstrat, bireysel yatırımcıların 1,8 trilyon dolarlık nakit yığınlarını yatırmaya başlamasıyla 2023 yılında borsaları daha yükseğe taşıyacaklarını söylüyor.

Fundstrat'tan Tom Lee yatırımcılarla paylaştığı bir notta, borsanın 2023'te rekor seviyelere çıkma eğilimini sürdürmesi gerektiğini ve perakende yatırımcıların bu yolculukta önemli bir işlevleri olduğunu söylüyor. Lee, perakende yatırımcıların şu anda 1,8 trilyon dolarlık rekor bir nakit paraya sahip olduğunu gözlemlediklerini ve bu miktarın, resesyon beklentilerinin dramatik bir şekilde düşmeye başladığı bir dönemde, hisse senetlerini yükseltmek için ateşleyici bir güç anlamına geldiğini belirtiyor.

Öfke satışı

Lee, "Perakende yatırımcılar hisse senetlerini o kadar hızlı tasfiye ediyorlardı ki, nakit bakiyeleri tüm zamanların en yüksek seviyesinde oturuyor” diyor ve yatırımcıların enflasyon ve devam eden resesyon korkuları nedeniyle 2022'de satılan hisse senetlerini ‘öfkeyle sattıklarını’ sözlerine ekliyor.

Ve kurumsal yatırımcılar tarafından tutulan 3 trilyon dolarlık para piyasası fonlarını da dahil ettiğinizde nakit yığını daha da büyüyor. Yatırımcılar yaklaşan bir ekonomik felaket konusunda daha az endişelenirken, bu, borsaya geri dönebilecek 5 trilyon dolarlık bir ateşleyici güç anlamına geliyor. Lee'ye göre, perakende yatırımcılar yakın zamanda yaşanan bir duygu değişimine bağlı olarak nakit yığınlarını yakında işleme koyabilir.

12 Ekim 2022’de dip görüldü

Lee, "Perakende yatırımcı duyarlılığını görmenin en iyi yollarından biri, American Association of Individual Investors (AAII) anketinin net boğa yüzdesine bakmaktır. Bu, perakende yatırımcıların düşüş eğiliminin anket tarihinde belki de hiç görülmemiş seviyelerde olduğunu gösteriyor” diyor.

Ankete verilen düşüş lehine yanıtlar, yaklaşık bir yıl süren rekor bir yükseliş serisi eğilimine ağır basıyor. Ancak boğaların geçen haftaki anket sonuçlarında yeniden oyuna dahil oldukları görülüyor. Şimdi, yükseliş ve düşüş tepkileri arasındaki fark daha da artıyor. Lee, “Bu eğilim Mayıs 2009'da belirgindi ve hisse senedi diplerini doğrulamıştı. Bize göre bu güncel durum, hisse senedi piyasalarının 12 Ekim 2022'de dip yaptığının bir başka işareti” diyor.

Likidite ve şüphecilik

Bireysel yatırımcılar arasında borsaların düşüşüne yönelik eğilimin son iki yılda kurumsal yatırımcılara da yayıldığı görülüyor. Yakın tarihli bir Bank of America anketine katılan kurumsal yatırımcıların üçte ikisi mevcut borsa rallisini ‘ayı piyasası rallisi’ olarak nitelendiriyor.

Lee, “Bireysel yatırımcıların öfke satışlarıyla birlikte değerlendirildiğinde, bu durum, hisse senetlerinin neden yukarı yönlü olduğunu gösteriyor. Önümüzde büyük bir endişe duvarı, çok fazla likidite ve şüphecilik var” şeklinde konuşuyor.

Lee'nin yıl sonu S&P 500 fiyat hedefi ise 4.750 puan. Bu, mevcut seviyelerden yüzde 15 oranında potansiyel bir artış anlamına geliyor.

Fundstrat: Borsalardaki zayıflık alım fırsatı olabilir

 

Guggenheim: Volatilite sürecek, borsalar düşecek

 

Küresel piyasalarda pozitif seyir

 

ABD borsalarında T2’den T1'e geçiliyor

 

New York Borsası yükselişle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)