E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar resesyonu yeniden görmezden mi gelecek?---

Borsalar resesyonu yeniden görmezden mi gelecek?

Borsalar resesyonu yeniden görmezden mi gelecek?
18 Nisan 2023 - 16:53 borsagundem.com

Borsa yatırımcıları bir resesyon olasılığını görmezden gelebilir mi?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi bir resesyonun eşiğinde. Geçen yıldan bu yana süren durgunluk endişesinin çok yaklaştığı konusunda hemen hemen herkes hemfikir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsa yatırımcıları olası bir resesyonun beraberinde getireceği risklere aldırmaksızın yatırımlarını sürdürüyor. Bunun sürdürülebilir bir şey olup olmadığını anlamak için ise tarihsel verilere bakmak gerekiyor.

Resesyon öncesi borsalar dibe vuracak mı?

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, ABD’de borsalar daha önce bir durgunluğu görmezden geldi. Bugünün sorusu ise “Borsalar bunu tekrar yapabilir mi?”

Tahvil piyasası yatırımcıları, yıl sonuna kadar faiz indirimlerini fiyatladı ve resesyon için hazırladıkları diğer sinyalleri gönderdi. Bu arada hisse senetleri, geçen hafta son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yüzde 0,33’lük artışla 2023 yılı Aralık ayının üst sınırına yakın bir yerde seyrediyor. S&P 500 Endeksi ilk çeyrek kazanç sezonuna doğru yaklaştığımız bugünlerde ise yükseliyor ve farklı bir görünümü yansıtıyor gibi görünüyor. S&P 500 ve Dow Jones endekslerinden her biri yüzde 0,3 oranında yükselirken, hisse senetleri Pazartesi günkü dalgalı seansı küçük kazançlarla kapatmış gözüküyor.

RBC Capital Markets (RBC) ABD Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Lori Calvasina, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, borsa katılımcılarının potansiyel bir durgunluk tehdidini kabul etmekte başarısız olduklarını düşünen bazı yatırımcıları kızdırmaya hizmet ettiğini söylüyor.

Calvasina, yatırımcılarının bir durgunluk vurmadan önce borsanın dibe vurmasının mümkün olup olmadığını sorduğunu söylerken, RBC'nin S&P 500'ün Ekim ayının en düşük seviyesine ulaştığında bir durgunluğu fiyatladığı ve 1 Ocak'tan yaklaşık yüzde 25 oranında düşüş gösterdiği yönündeki iddiasına dikkat çekiyor ve “Ne de olsa, Fed'in agresif sıkılaştırmasının ABD ekonomisini resesyona sürükleyeceğine dair korkular, bu düşüşün açık bir itici gücüydü” diye yazıyor.

Tek örnek

Ancak Calvasina, tarihte hisse senetlerinin durgunluğu görmezden geldiği bir dönem olduğunu düşündüğünü de söylüyor ve bunun 1945 yılında ABD II. Dünya Savaşı'ndan çıkarken meydana geldiğini belirtiyor.

Savaş zamanından barış zamanı ekonomisine geçişte hükümet harcamalarının birdenbire kuruduğu görüldüğünden, durgunluk, Şubat'tan Ekim'e kadar ve oldukça kısa sürdü. İş bulmak için sivillerle rekabet etmek üzere evlerine dönen askerlere rağmen işsizlik düşük kaldı. Calvasina, bu arada borsanın, durgunluk vurmadan önce dalgalı seyrettiğini, savaşın ilk yıllarında S&P 500'ün yüzde 43 oranında düşerek tipik durgunluk düşüşünü biraz aştığını kaydediyor.

Calvasina, “1942 yılında ivme müttefiklere doğru kaydığında ve savaşın sonuna kadar güçlü bir şekilde bu ivme devam ettiğinde ise, 1943 yılındaki yüzde 13'lük kısa bir geri çekilme dışında hisse senetleri dibi gördü ve keskin bir şekilde geri döndü” diyor.

Tarihsel veriler mevcut koşullar hakkında ne söylüyor?

Calvasina, “1945 ile bugün arasında açık farklar olsa da, her ikisinin de ortak noktası, benzeri görülmemiş tarihsel olayların ekonomide daha normal koşullara zorlu bir geçiş gerektiren dramatik değişimlere neden olmasıdır” diye yazıyor.

Calvasina, “1945 örneğinde, bu, borsanın, belki de halihazırda çekmiş olduğu onca acıdan dolayı geçmişe bakabildiği teknik bir durgunlukla sonuçlandı. ABD ekonomisi Kovid sonrası döneme geçişini tamamlarken, borsanın 2023-2024'te meydana gelen herhangi bir durgunluğu geride bırakıp bırakamayacağını zaman gösterecek. Bunun nadir olsa da tamamen emsalsiz olmayacağını akılda tutmakta fayda var” şeklinde konuşuyor.

Wall Street resesyonu hasarsız atlatabilir mi?

 

Resesyon endişeleri risk iştahını baskılıyor

 

JPMorgan: Hafif bir durgunluk bile borsalarda çöküşe neden olabilir

 

Deutsche Bank: Borsalar toparlanmaya hazır

 

Küresel piyasalarda Fed etkisi sürüyor

 

Bilançolar piyasalarda etkinliğini artıracak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)