E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar için ‘tarihi’ uyarı---

Borsalar için ‘tarihi’ uyarı

Borsalar için ‘tarihi’ uyarı
22 Aralık 2022 - 11:08 borsagundem.com

Borsalar bu yılı acı verici bir çöküşle kapatmak üzere. Peki yatırımcıların zor da olsa kabullendiği bu durumun bir sonraki yıl da gerçekleşme olasılığını ne kadar ciddiye almak gerekiyor?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarında art arda iki yıl düşüş oldukça nadir rastlanan bir durum; iyi ki de öyle çünkü bunun gerçekleştiği az sayıda örnek, sonuçları bakımından yatırımcıları üzecek nitelikte.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tarihsel veriler, borsalar için felaket senaryolarına gebe. Gelecek yıl için olumlu işaretler olmaması, 2022 yılını belirgin bir düşüşle kapatan borsalarda olası bir düşüş yılının korkutucu boyutlarda olabileceğini gösteriyor.

Sadece 4 kez gerçekleşti

Bloomberg’den Jan-Patrick Barnert’ın haberine göre, S&P 500 Endeksi, bu yılki çöküşünün ardından tarihi bir uyarıyla karşı karşıya.

ABD hisse senetleri için art arda düşüş yaşanan yılların nadir olması yatırımcıları umutlandırıyor. Bu nedenle bu yılki düşüşün ardından 2023 yılında da borsaların tekrar düşüşe geçme olasılığı çok düşük gözüküyor.

Tarihsel verilere bakıldığında ise 1928 yılından bu yana, S&P 500 Endeksi’nin iki yıl üst üste yalnızca dört kez düştüğü görülüyor: Büyük Buhran, İkinci Dünya Savaşı, 1970'lerin petrol krizi ve bu yüzyılın başında patlayan dot-com balonu.

Endeksin neredeyse 100 yıla varan geçmişine bakıldığında, bu tür durumların yani art arda iki yıl düşüş yaşanmasının açık bir şekilde istisnai olduğu görülüyor. Yine de art arda iki yıl düşüş yaşanması halinde, ikinci yıldaki düşüşlerin birinci yıldakinden her zaman daha derin olduğu görülüyor. Tarihsel olarak bakıldığında, art arda düşüş yaşanan yıllarda, ikinci yıl yaşanan düşüşün ortalama yüzde 24'lük bir değer kaybına neden olduğu görülüyor. Bu oran, bu yılki yaklaşık yüzde 20'lik düşüşün de üzerinde bir düşüşe karşılık geliyor.

Art arda iki yıldan fazla düşüş olasılığı

Borsaların art arda ikiden fazla yıl boyunca değer kaybetmesi ise daha az rastlanan bir durum olarak öne çıkıyor. Tarihsel veriler, S&P 500 Endeksi’nin 2000 yılından 2002 yılına kadar ve 1939 yılından 1941 yılına kadar olmak üzere iki kez, üç yıl üst üste düşüş yaşadığını gösteriyor. En uzun kayıp serisi ise hisse senetlerinin 1929'dan 1932'ye kadarki dört yıl boyunca düştüğü kötü şöhretli Wall Street çöküşü olarak biliniyor.

Hem fon yöneticileri hem de Wall Street stratejistleri, gelecek yıl S&P 500 için sessiz bir toparlanma öngörse de karşıt görüşteki uzmanların da sesinin epey gür çıktığının altını çizmek gerekiyor.

Crossbridge Capital Baş Yatırım Stratejisti Manish Singh, “Resesyonun hisse senetleri için bir felaket olması gerekmiyor ve piyasalar bir durgunluk başlamadan önce zaten dibe vurma eğiliminde” diyor. Singh, S&P 500'ün Haziran ayında, enflasyonun zirve yaptığının anlaşılmasıyla birlikte dibi gördüğüne inanıyor.

“Bilanço durgunluğu borsaları sarsabilir”

 

Boğa piyasası ne zaman geri gelecek?

 

2023’te piyasalar bu iki senaryoya göre şekillenecek

 

Ünlü aracı kurum 2023 yılı için model portföyünü açıkladı

 

2023 ayı piyasası yılı olacak

 

A1 Capital'in 2023 ilk çeyrek beklentileri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL22 Aralık 2022 16:38

    Bizim borsa dolar bazında kelepir bize bir şey olmaz.şişen borsalar düşünsün.

  • AHMET ÖZBİLEN22 Aralık 2022 11:46

    Bizim borsaya bir şey olmaz.bizim başımızda serbest ekonomi piyasası uygulaması yapan ve bir dünya lideri olan RTE ve BAHÇELİ  var.bir de tüm hisse senetlerini Z kuşağı almış durumda bir şey olmaz.onlar gençler istekliler para kazanma hırsında ve uzun vadeli yaırımcılar onlar sürekli hisse senedi biriktirmektedirler.o yüzden bizim borsa çökmez.