E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa“Bilanço durgunluğu borsaları sarsabilir”---

“Bilanço durgunluğu borsaları sarsabilir”

“Bilanço durgunluğu borsaları sarsabilir”
21 Aralık 2022 - 16:19 borsagundem.com

Hisse senedi piyasalarında ‘bilanço durgunluğu’ bekleniyor. Olası kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde, 2008 Finans Krizi’nin bir benzerinin yaşanmasından endişe ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en iyi hisse senedi stratejistlerinden biri kabul edilen Mike Wilson, piyasalar için bir ‘bilanço durgunluğu’nun yaklaştığını söylüyor ve yatırımcıları olası gelişmeler konusunda uyarıyor. Wilson, kötü senaryonun 2008 Finansal Krizi sonrası yaşananlara benzeyebileceğini söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar ise endişeli bir bekleyiş içinde. Borsaların yeni dip seviyeleri görmesi halinde, ayı piyasasının 2023 yılında da devam edeceği görüşü giderek satın alınmaya başlıyor.

Hisse senetleri beklentilerin üzerinde düşecek

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, ayı piyasalarında hisse senetleri genellikle düz bir çizgide düşmüyor. Son 50 yılda, modern çağın en kötü finansal krizlerinde bile, ayı piyasası başına ortalama 6,5 kez kısa ralli meydana geliyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu yıl da benzer bir süreç yaşanıyor. Ancak bu süreç boyunca, Morgan Stanley Baş Yatırım Stratejisti Mike Wilson, yatırımcıları bu ‘ayı piyasası tuzaklarına’ düşmemeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Bu yıl S&P 500 Endeksi’nin yüzde 20'den fazla düşmesinin ardından bile, en son Kurumsal Yatırımcı (Institutional Investor) anketinde dünyanın en iyi hisse senedi stratejisti olarak kabul edilen Wilson, hisse senetlerinin daha da düşeceğine inanıyor. Wilson, yatırımcıların, asıl sorunun yavaşlayan ekonomik büyüme ve kurumsal kazançlar olduğu bir dönemde, Fed'in faiz artışlarına ve enflasyona fazla odaklandığını öne sürüyor.

Wilson, “Bilanço durgunluğu, 2008/2009'da meydana gelene benzer olabilir” diye yazıyor. Yatırımcılarla paylaştığı notta Wilson, “Tavsiyemiz, bu gerçekleşene kadar piyasanın bu tür bir sonucu fiyatladığını varsaymamanız” diyor.

Wilson, bugün yaklaşık 3.800 puanda seyreden S&P 500 Endeksi’nin 2023'ün ilk çeyreğinde 3.000 ila 3.300 puan arasına düşeceğine inanıyor. Wilson, gelecek yılın sonuna kadar endeksin 3.900 puana, hatta bir ‘ayı piyasası durumunda bile’ 3.500 puana çıkmasını bekliyor.

Ancak Wall Street'in olası bir resesyon için ‘normal sürenin iki katı’ veya ‘Büyük Buhran’ın başka bir çeşidi’ şeklinde tanımladığı kıyamet günü tahminlerine rağmen, Wilson, ekonominin muhtemelen artan faiz oranlarını ve yüksek enflasyonu atlatacağını ya da en azından ‘bilanço durgunluğu’ ve ‘sistemik finansal risk’ten kaçınacağını tahmin ediyor.

Öte yandan, stratejist, yatırımcılar için tüyler ürpertici bir uyarıda da bulunuyor: "Hisse senetleri için düşüşler, çoğu yatırımcının beklediğinden çok daha kötü olacak."

Ağustos 2008'e geri dönüş mü?

Wilson, paylaştığı notta, yatırımcıların 2008 yılının Ağustos ayında yaptıkları hatayı, şirket kazançlarının düşme riskini hafife alarak yaptıklarını dile getiriyor. İyimser kazanç tahminlerine atıfta bulunan Wilson, “Bunu gündeme getiriyoruz çünkü müşterilerden gelecek yıl kazançların çok yüksek olacağını ve bu nedenle piyasanın bunu fiyatladığını duyduklarını duyuyoruz” diye yazıyor. Wilson, “Ancak, benzer şeyleri Ağustos 2008'de, bizim kazanç modelimiz ile piyasa mutabakatı arasındaki fark bir o kadar genişken de duyduğumuzu hatırlıyoruz” şeklinde yazıyor.

Geriye dönük analizlerin bazılarında, Ağustos 2008'in ortalarında ABD ekonomisinin zaten bir durgunluk içinde olduğu ve S&P 500’ün yıllık yüzde 20 oranında düşüşle 1.300 puan civarında olduğu belirtiliyor. Bu nedenle o dönemde birçok yatırımcı, ayı piyasasının en kötüsünün bittiğini düşünmeye başlamıştı ancak daha sonra şirket kazançları düştükçe yeni dip seviyeler görülmüştü.

Ertesi yılın Mart ayına gelindiğinde ise, birinci sınıf hisse senedi endeksi sadece 683 puanda oturuyordu. Wilson, notuyla beraber paylaştığı ve Ağustos 2008'den bugüne kadar bazı önemli borsa istatistiklerini karşılaştıran tabloda, şu anda S&P 500'ün yatırımcılar tarafından hala değerli bir şekilde değerlendirildiği gerçeğine işaret etti. Wilson, 2008 yılının Ağustos ayında kabaca 13 kat kazançla işlem gören endeksin bugün 16,8 kat kazançla işlem gördüğünün altını çizdi.

O zamanlar Fed, ABD ekonomisini daha sonra Büyük Finansal Kriz olarak bilinecek olan krizden kurtarmak için faiz oranlarını zaten yüzde 3,25 oranında düşürmüştü. Bugün ise faiz oranlarını yükseltmeye devam etmeyi ve enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yüksek tutmayı planlıyor. Wilson, “Bu kez Fed'in eli daha çok bağlı olabilir” diyor. Bu da, Wilson’a göre, bir resesyonun meydana gelmesi halinde faiz indirimleri yoluyla hisse senetlerinin kurtarılma olasılığının daha az olacağı anlamına geliyor.

Yeni dipler sürpriz olmaz

Tüketici fiyat endeksi ile ölçülen yıldan yıla enflasyon, bugün yüzde 7,1 seviyesindeyken, Ağustos 2008'de yüzde 5,3'te seyrediyordu. Wilson, konut piyasası ve bankacılık sistemi daha iyi bir yerde olduğu için hisse senetlerinin 2008'deki kadar büyük bir düşüş yaşayacağına inanmadığını söylüyor ancak yine de S&P 500'ün bu gerileme için yeni diplere düşmesini bekliyor.

Wilson, ayrıca, bir resesyondan kaçınılması halinde bile, bunun yatırımcılar için iyi bir şey olmayabileceğini belirtiyor. Wilson, “Bazı yatırımcılar bu gerçeği gelecek yıl bir ekonomik durgunluktan, yani 'yumuşak inişten' kaçınabileceğimizin bir işareti olarak görse de, hisse senedi yatırımcılarını bu sonuca karşı uyarıyoruz, çünkü bizim görüşümüze göre bu, kazanç tahminleri düşürülürken bile Fed’den herhangi bir rahatlama gelmeyeceği anlamına geliyor” şeklinde yazıyor.

2022 yılı boyunca birçok hisse senedi yatırımcısı, enflasyonun düşerek Fed'in faiz artırımlarını duraklatmasına ve hatta faiz indirimlerine dönmesine olanak tanıyacağını umuyordu. Ancak Wilson, ABD şirketlerinin fiyatları yükselterek ve tüketicilere ekstra maliyetler yansıtarak karlarını artırabildikleri için enflasyon düştüğünde kazançların düşeceğini savunuyor.

Wilson, “Faiz oranları ve enflasyon zirveye ulaşmış olabilir, ancak bunu kârlılık için bir uyarı işareti olarak görüyoruz. Bu gerçeğin hala yeterince takdir edilmediğine ancak artık göz ardı edilemeyeceğine inanıyoruz” diyor.

Morgan Stanley Baş Stratejisti: Hisselerinizi elden çıkarın

 

JPMorgan’ın boğasından ayı piyasası uyarısı

 

Borsada Noel Baba rallisi bekleniyor

 

2023 ayı piyasası yılı olacak

 

2023 yılının olası riskleri ve fırsatları

 

Borsadaki düşüşler, 2023’teki yükselmeyi mi müjdeliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adalı23 Aralık 2022 15:14

    Bu adamda finaçı olacak bu piyasada enflasyonda mümkünmü

  • HASAN TOSUN22 Aralık 2022 09:15

    herkes gider düze biz gideriz büze,2022 yılında dünya borsaları kimi yerinde sayıyor kimi düşüyor,bizim borsa aynı piyasadaki zamfuryası gibi 3 kat yaptı,hangi kafanın ürünü,batış başlarsa çok küfür baz doğar,intihar edenler piskopatlar türer,az kaldı,6 ay sonrayı bekleyin balonun patlaması için.

  • E.g.21 Aralık 2022 21:09

    ABD BORSALARINDAN BAHSEDİYOR

  • AHMET ÖZBİLEN21 Aralık 2022 17:07

    Haydi be ordan hadsiz.Bizim başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.sonra bizim borsamızda yabancı yoktur.Z kuşağı tüm hisse senetlerini topladı.bizim önümüz açık.

  • Zübüksevmez22 Aralık 2022 10:54

    Hadi ordan len danğalak.

  • fuat21 Aralık 2022 16:44

    siz kedndi borsa ve blancolariniza bakin  (6)