E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023 ayı piyasası yılı olacak---

2023 ayı piyasası yılı olacak

2023 ayı piyasası yılı olacak
20 Aralık 2022 - 11:05 borsagundem.com

Yatırımcılar 2023 yılında hisse senetlerinin çift haneli oranlarda düşmesini bekliyor. Milyoner yatırımcılara göre gelecek yıl, 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana görülen en güçlü düşüş hissini barındırıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelecek öngörüleri yatırımcıları uyanık tutan, özellikle uzun vadeli yatırımcıları alacakları pozisyonlar için hazırlık yapmaya iten ve stratejilerini belirlemeye yardımcı olan bir enstrüman olarak görülebilir. CNBC Milyoner Anketi (CNBC’s Millionaire Survey), bu açıdan bakıldığında gelecek için önemli veriler sunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, anket, gelecek yıla dair oldukça karamsar veriler içeriyor. 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana görülen en şiddetli düşüş hissinin yaşanacağını haber veren ankete, belli bir seviyenin üzerinde yatırım yapılabilir varlığa sahip olan yatırımcılar katılabiliyor.

Güçlü düşüş hissi

ETF Trends’ten Karrie Gordon’ın haberine göre, 2023’ün tam bir ayı yılı olması bekleniyor. CNBC anketine göre milyoner yatırımcılar, S&P 500'ün 2023'te çift haneli oranlarda düşmesini bekliyor. Bu, 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana görülen en güçlü ayı hissine karşılık geliyor.

Anket, en az 1 milyon dolarlık yatırım yapılabilir varlığa sahip 761 yatırımcının görüşlerini içeriyor. Anket, yatırımcıların yüzde 56'sının S&P 500'ün 2023 yılında yüzde 10 oranında düşmesini beklediğini ve neredeyse üçte birinin yüzde 15'ten fazla bir düşüş için hazırlandığını ortaya koyuyor. Bu düşüşlerin, gelecek yıl kişisel servet kaybında en büyük rolü oynaması bekleniyor ve ankete katılanların yüzde 28'i borsayı, servetleri için en büyük risk potansiyeli olarak bildiriyor.

CNBC ile birlikte anketi sağlayan Spectrem Group Başkanı George Walper'a göre, “Bu, 2008 ve 2009'daki finansal krizden bu yana gördüğümüz en kötümser durum” diyor. Gelecek yılın kayıplarının bu yılki kayıplara ekleneceği düşünüldüğünde durumun vahameti daha net anlaşılıyor. Güncel değerlere göre, S&P 500 Endeksi’nin 2022 yılında yıllık bazda kabaca yüzde 20 oranında düştüğü görülüyor.

Ankete katılanların yüzde 28'i borsayı, servetleri için en büyük risk potansiyeli olarak bildiriyor.

Yüzde 85 sahiplik oranı

Milyoner yatırımcı sınıfı şu anda bireysel hisse senetlerinin yüzde 85'inden fazlasına sahip bulunuyor. Bu yüksek yüzde, piyasalarla ilgili hissiyatları halihazırda gergin olan milyoner yatırımcıların grubunun, değişken piyasalar üzerinde ek bir baskı oluşturabileceğini gösteriyor.

Milyoner yatırımcıların çoğu, gelecek yıl genel yatırım getirilerinin yüzde 4'ten az olacağını hesaplıyor. Ankete katılan yatırımcıların üçte biri ise negatif getiri bekliyor. Katılımcıların neredeyse yarısı ise nakit tahsislerini geçen yıla göre artırdığını ya da kenarda oturduğunu bildiriyor.

Milyoner yatırımcılar 2023 yılında genel anlamda ekonomide bir yavaşlama ve potansiyel bir durgunluk bekliyor.

Sonuçlar, milyoner yatırımcıların 2023 yılına yönelik genel öngörülerinin bir yansıması niteliği taşıyor ve şirketlerden gelen geniş kapsamlı rehberliğin çoğuyla da aynı çizgide olduğu görülüyor. Milyoner yatırımcılar 2023 yılında genel anlamda ekonomide bir yavaşlama ve potansiyel bir durgunluk bekliyor.

Ankete katılan milyoner yatırımcıların büyük çoğunluğu, portföylerini bu yıl enflasyona göre konumlandırmayı neredeyse hiç tartışmadıklarını ve finansal danışmanlara olan güvenin genel olarak düştüğünü bildiriyor. Walper, “Milyoner yatırımcılar, danışmanlarının kendileriyle yeteri kadar iletişim kurmadığını veya onları bu zor koşullarla nasıl başa çıkacakları konusunda hazırlamadığını düşünüyorlar. Ayrıca, milyoner yatırımcılar, bütün bu olan bitenin yatırımcıların finansal gelecekleri açısından ne anlama geldiği hakkında da finans danışmanlarının onlarla konuşmadıklarını ifade ediyorlar” şeklinde konuşuyor.

A1 Capital'in 2023 ilk çeyrek beklentileri

 

BİST'te 2023'ün ilk çeyreğinde 49 hissenin endeksi değişecek

 

Morgan Stanley, 2023'te S&P 500 için karamsar

 

2023'te yatırımcıların portföy ağırlığı nasıl olmalı?

 

2023’te küresel borsaları yükseliş mi bekliyor?

 

Hedge fonlara göre 2023’ün en iyi 5 sektörü

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)