E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2023’te piyasalar bu iki senaryoya göre şekillenecek---

2023’te piyasalar bu iki senaryoya göre şekillenecek

2023’te piyasalar bu iki senaryoya göre şekillenecek
21 Aralık 2022 - 18:00 borsagundem.com

Borsalar yılbaşından bu yana düşüyor. Peki düşen piyasalarda nasıl yatırım yapılabilir?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar tüm ışığını kaybetmiş durumda. Yılbaşında bu yana süren düşüş eğilimi, birçok göstergeye göre devam edeceğe benziyor. Peki düşüş döngüsünden bir türlü çıkamayan piyasalarda nasıl yatırım yapılabilir?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Morgan Stanley Baş Yatırım Sorumlusu Lisa Shalett, geçmişte yatırımcılar için işe yarayan yöntemlerin, 2023'e doğru karlı olmayabileceğini belirtiyor.

Shalett makalesinde, çoğumuzun, araştırmacıların ‘bilişsel atalet’ adını verdiği ve koşullar değişse bile mevcut inançlara tutunma eğilimine işaret eden duruma tabi olduğumuzu söylüyor. Shalett’a göre, yatırımcılar, ekonomi ve piyasalardaki önemli değişiklikler konusunda uyanık olmazlarsa bu tehlikeli olabilir.

Piyasalar Fed’e yanıt vermekte yavaş kaldı

Mart 2009'dan Şubat 2020'ye kadar olan önceki piyasa döngüsü sırasında, düşük ve istikrarlı bir enflasyon ortamı, yumuşak ekonomik büyüme ve uyumlu bir Fed, yatırımcı varsayımlarını ve davranışını belirliyordu. ABD hisselerinin beş kattan fazla artması ve 10 yıllık Hazine getirilerinin yaklaşık yüzde 3'ten yüzde 0,55'e düşmesiyle tarihsel olarak yüksek getiriler görüldü.

O zamanların göreceli kazananları belliydi: Aktif olarak seçilmiş menkul kıymetlere kıyasla pasif olarak izlenen endeksler, değer hisse senetlerine kıyasla getiri sağlayan büyüme hisse senetleri, döngüsel sektörlere kıyasla defansif sektörler ve uluslararası Hisse senetlerine kıyasla ABD içi hisse senetleri.

Fed’in faizleri sadece son dokuz ayda yüzde 4,5 oranında artırmasıyla birlikte, piyasalar buna Hazine getirilerini artırarak yanıt verdi ve bu da hisse senedi değerlemelerini bir miktar düşürdü.

Her şey 2021'in sonunda, 2020'de pandemi kaynaklı durgunluktan hızlı bir toparlanmanın ortasında Fed'in daha yüksek enflasyonun devam edebileceğini kabul etmesi ve yaklaşık son 40 yılın en agresif tempolu faiz artırım programlarından birini başlatmasıyla değişmeye başladı. Fed’in faizleri sadece son dokuz ayda yüzde 4,5 oranında artırmasıyla birlikte, piyasalar buna Hazine getirilerini artırarak yanıt verdi ve bu da hisse senedi değerlemelerini bir miktar düşürdü. Yine de, Fed vadeli işlemleri gibi piyasanın bazı bölgelerindeki yatırımcılar, Fed'in artık nispeten şahin olan rehberliğini tam olarak benimsemekte yavaş kaldılar ve bunun yerine daha yüksek hisse senedi değerlemelerini destekleyebilecek daha güvercin tahminlere sarıldılar.

Eski döngüye dönüş

Ancak yeni bir yatırım ortamı, çok yakında, muhtemelen oldukça hızlı bir şekilde şekillenebilir. Ancak yatırımcılar rehavete kapılmamalıdır. Yeni döngünün nasıl şekilleneceğini ve bunun portföyler için ne anlama gelebileceğini iyi düşünmek gerekiyor. Bunun için iki potansiyel senaryo düşünün:

Bazı yatırımcılar yakın vadede faiz indirimlerinin geleceğini ve onlarla birlikte önceki piyasa döngüsü dinamiklerine dönüşün gerçekleşeceğini düşünüyor. Bu eski döngüye dönüş senaryosunda, şirketler, artan durgunluk olasılığına rağmen kârlarını artırmayı başarabilirler. Genellikle S&P 500 gibi endeksleri pasif olarak takip eden araçların sahip olduğu ABD büyüme hisse senetleri, enflasyonun azalması ve düşük faiz oranlarının zengin hisse senedi değerleme çarpanlarını desteklemesi nedeniyle yine açık pazar lideri konumlarını sürdürebilirler.

Daha güçlü büyüme, daha yüksek oranlar

Daha olası senaryoda, piyasalar eski ortama geri dönmez, bunun yerine daha güçlü ekonomik büyümenin damgasını vurduğu yeni bir ortam başlar. Karbonsuzlaştırma ve küreselleşmeden arınma, diğer faktörlerin yanı sıra, artan sermaye yatırımı için yeni teşvikler yaratır. Enflasyon yüzde 3'e yakın seviyelere gelerek normalleşir ve oranlar daha uzun süre yüksek kalır. Piyasalarda, bir şirketin gelirleri, kazançları ve özkaynak karlılığı gibi temel unsurlar daha fazla önem kazanır. Değerli hisse senetleri, büyüme hisse senetleri yerine tercih edilir, döngüseller savunmalara öncülük eder ve uluslararası Hisse senetleri ABD endekslerinden daha iyi performans gösterir.

Elbette, tek bir stratejiyi kullanarak on yıllık bir başarıdan sonra yatırımcıların aynısını umut etmeye devam etmesi anlaşılabilir bir durumdur. Ancak portföyünüzü ne zaman değiştireceğinizi ve yeniden dengeleyeceğinizi bilmek kolay olmayabilir. Bunun için bilinçli ve veri odaklı bir süreç takip etmek gerekir. Ancak yeni bir döngü başlarken, yatırımcılar portföylerini sabit gelir, değer, temettüler, kurumsal teknoloji ve gelişmekte olan piyasa hisselerine göre yeniden konumlandırmayı mutlaka düşünmelidir.

2023 ayı piyasası yılı olacak

 

“Bilanço durgunluğu borsaları sarsabilir”

 

Boğa piyasası ne zaman geri gelecek?

 

Bill Ackman: FED resesyon olmadan hedefine ulaşamaz

 

Morgan Stanley, 2023'te S&P 500 için karamsar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)