E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada ilk hedef 9.500 puan---

Borsada ilk hedef 9.500 puan

Borsada ilk hedef 9.500 puan
11 Mart 2024 - 07:56 borsagundem.com

Borsa İstanbul’un, Fitch'in 12 yıl sonra gelen not artışına çok olumlu bir tepki vermesi, yükselişin devamı halinde 9.500 puanın kısa vadede geçilmesi bekleniyor.

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun "B"den 'B+'ya yükseltildiği, not görünümünün "pozitif" olarak belirlendiği aktarıldı.

Fitch’in Türkiye’nin notunu sürpriz bir şekilde ‘B’den ‘B+’ya yükseltmesi ve not görünümünü durağan’dan ‘pozitif’e çıkarması piyasalara doping olacak. Uzmanlar, ABD ile terörle mücadele istişarelerinin yeniden başlayacak olmasının da piyasaları destekleyecek bir diğer gelişme olacağını söylüyor.

Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre, uzmanlar son dönemde 9 bin puan civarında verilen savaşta kararını vermekte zorlanan Borsa İstanbul’a bu haberin çok olumlu bir tepki vermesini bekliyor. Yükselişin devamı halinde 9.500 puanın kısa vadede geçilmesi bekleniyor.

Uzmanlara göre bu hafta piyasaların takip edeceği diğer önemli başlıklar arasında yarın günü açıklanacak Türkiye sanayi üretimi ve ABD’nin enflasyon verileri olacak. Fitch, notun yükselmesine ilişkin ‘yeni ekonomi yönetiminin Haziran 2023’ten bu yana uyguladığı politikalara’, ‘para politikasında önden yüklemeli sıkılaşmaya’ ve ‘makroekonomik ve dış kırılganlıklardaki azalmaya’ dikkat çekiliyor.

ABD ile terörle mücadele istişareleri

Piyasaları destekleyecek bir diğer gelişme ise, ABD ile Türkiye arasında terörle mücadele istişarelerinin yeniden başlaması olacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ABD temasları kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve ABD'li Senatörlerle görüşmesi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar'ın da Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı marjında ABD Bakan Yardımcısı Kurt Campbell’la görüşmesinin ardından iki ülke bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Türkiye ve ABD, ulusal güvenliklerini tehdit eden terörizme karşı işbirliğini artırmak amacıyla Terörle Mücadele İstişareleri'ni yeniden başlatmıştır" denilirken, iki ülke, birçok konuda ilişkileri güçlendirme taahhüdü verdi.

“Zamanlama ilginç”

Merkezi Londra'da bulunan Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin seçimlerden bu yana görülen politika düzenlemesi açısından "hak edildiğini" kaydetti. Not artırımının seçimlerden bu yana görülen politika düzenlemesi açısından "hak edildiğini" ifade eden Ash, enflasyon verisi ile lira ve rezervler üzerindeki baskı nedeniyle piyasaların son birkaç haftadır Türkiye çevresinde gergin olduğu göz önüne alındığında "zamanlamanın ilginç" olduğunu belirtti.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı

 

Şimşek: Fitch Türkiye'nin başarısına kayıtsız kalmadı

 

İş dünyası Fitch'in not artırımı kararını değerlendirdi

 

Yabancıdan borsada 230 milyon dolar net satış

 

Borsada yatırımcı sayısında artış serisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )11 Mart 2024 15:33

    En az seçimlere kadar 13 000 kesin geleceğiz.......

  • xyz11 Mart 2024 11:16

    Bizim borsaya hiç bir şey olmaz çünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.Benim endişem yoktur seçimlere kadar endeks 12 000-16 150 yapacaklar ondan sonra kar satışları gelecektir.Fakat yılsonuda yabancıların gelmesi ile endeks 30 000 olacağını düşünmekteyim.