E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFitch, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı---

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı
09 Mart 2024 - 01:18 borsagundem.com

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı.

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun "B"den 'B+'ya yükseltildiği, not görünümünün "pozitif" olarak belirlendiği aktarıldı.

Açıklamada, söz konusu not artırımının makroekonomik ve dış kırılganlıkları azaltmada para politikası sıkılaştırmasının beklenenden daha fazla önden yüklenmesi de dahil olmak üzere, Haziran 2023'teki değişimden bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güvenin artmasından kaynaklandığı bildirildi.

Enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığı belirtilen açıklamada, bu durumun daha olumlu dış finansman koşulları, yüksek rezervler, düşük döviz korumalı mevduatlar ve daralan cari işlemler açığını yansıması olduğu kaydedildi.

Açıklamada, pozitif görünümün ise Fitch'in Türkiye'nin genel makroekonomik politika duruşunun enflasyondaki belirgin düşüşle tutarlı olması ve daha düşük cari açık ile daha güçlü likidite tamponları açısından dış kırılganlıkların azalmaya devam etmesi yönündeki beklentisini yansıttığı aktarıldı.

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği belirtilen açıklamada, büyüme oranın 2025'te ise yüzde 3,1'e çıkabileceği kaydedildi.

Açıklamada, mart ayındaki yerel seçimlerin sonucunun politika değişikliğine yol açmasının beklenmediği ifade edildi.

Fitch Ratings, 8 Eylül 2023'te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yılın ardından "negatif"ten "durağan"a çıkarmıştı.

Fitch'in takvimine göre Türkiye'ye ilişkin bir sonraki değerlendirmenin 6 Eylül'de yapılması planlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AlpErtunga10 Mart 2024 12:11

    Dış güçler kime destekmiş. Ya bu işleri bırakın. ne düzelmiş burda. Aman bu iktidar değişmesin. o mültecilere sahip çıksın.  Emeklisinden alsın , mültecisine baksın. 

  • YORUM 10 Mart 2024 11:32

    neye göre yükselttiler ekonomi param parca kur zirvelerde TL her gün zayıflıyor enflasyon düşmüyor, bu işin altında başka bir neden var yoksa fitch in yerinde ben olayım eksilerden başını yukarı kaldırtmam

  • Kaçkar KAPLANI09 Mart 2024 21:03

    Fich'in kredi notunu yükselteceğini bilen büyük oyuncular son 2 haftadır borsada millete panik yaptırtıp hisselere el koymaya çalıştı, büyük oranda da bunu başardılar ve son 2 gün de hisse topladılar. Pazartesinden itibaren borsa soluksuz 9800 puana ulaşacak sonra biraz dinlenip yoluna yine devam edecek, kısa orta vadede 12000 puanı görecek borsa. Oyuna gelmeyin ve hisselerinizi ucuza balinalara kaptırmayın.

  • Zülfikar 09 Mart 2024 13:23

    Seçim öncesi yükselttiler 🤣🤣🤣

  • Turkogluturk11 Mart 2024 10:36

    Istediklerini aldi.motu yukseltti.

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA09 Mart 2024 12:08

    Son 5 sene içinde hisse senetleri fiyatlarını patlattılar kat ve kat her hisse senetlerinde bir fon bir grup bir süpekülatör bir maniplatör var aman dikkatli olun.zaten bu not artışı aylar önceden fiyatların içinde idi şimdi bunu kullanacaklar.

  • Dolar karşısında eriyen şirketler 09 Mart 2024 11:51

    Dolar eflasyon yükseldiği sürece borsa düşmez hissene sahip cik zaten en ucuz hisse senetleri bazıları hariç....ytd

  • Yorum09 Mart 2024 15:43

    Asıl doğru ekonomi politikalar borsa reel bir yükseliş sağlar doğru politikalar güven arttırır dolara yatırım anlamını yitirir para reel sektöre girmeye başlar üretime geri döner kapasite arttırım ları olur ve arz arttıkça enflasyon düşmeye başlar böyle zamanlarda ekonomi gerçek büyüme sağlar ve her yerden borsaya para gelir yani paranın gideceği iki yer var ya üretim ya finans dolar faiz felan bunlar hamallık olur 2002 2007 arasında dolar tutup atanları hatırlarsan

  • Ali09 Mart 2024 11:26

    Para altına kayıyor. Balon gibi şişmiş borsa. 50 milyon etmeyen şirketler 1 milyar dolar olmuş. Hisse alınca sağlam hisselere girin yoksa paranız çöp olur.

  • ALİ KODUŞ09 Mart 2024 10:52

    Tabi faiz para babalarının isteği gibi faizleri % 50 yükseltir isen belkide daha yükseltir isen bunların ağızlarının salyası faizlere akmaktadır neden notumuzu yükselmesinler.Bence borsa konusunda dikkatli olun derim çünkü 5 sene içinde hemen hemen tüm hisse senetleri hatta 2400 e kadar yükselenler var.No artırımı olacak ki yabancılar ve içimizdeki para babalarıda bu hisseleri KY yıkıversinler.

  • Yorum09 Mart 2024 10:10

    Seçimden sonra ekonomik pilitikalarda bir sapma olmayacağına güven almış bu durumda borsa da yabancıların seçimi beklemesine gerek kalmadı şimdiden ufak ufak girişler olacaktır seçime bir hafta kala sert girişler olur

  • fasfakir babafingo cafer 09 Mart 2024 07:38

    pazartesi borsa çöküşle açılırartık .altına hucum boşa diil. hahhauhuhahaha 

  • Berber Bekri 09 Mart 2024 13:27

    Not artışına nakitte mi yakalandın çennn boşuna faskakir Cafer dememişler sana "Nasibinde varsa sel getirir yel getirir el getirir Nasibinde yoksa sel götürür yel götürür el götürür "

  • Olduğunu sanmak09 Mart 2024 10:50

    Ekonomi katili bir fikre serikatil tadında bir de yorum o yüzdendir ki asıl saygı duyulması gereken fikir değil bilgidir

  • Yorum09 Mart 2024 10:17

    Yabancı girişinin hızlanması doları düşürür bu dolaylı yoldan altına yarar ama bir müddet sonra altın yatırım aracı olmadığı borsanın yükseldiği ortamda altını da geri çeker şimdi herkes altın artıyor felen filan diye ortalıkta konuşuyor altın dolar bazında gittiği bir yer yok TL ile gram altın alan altın şöyle böyle oluyor der anca

  • fuat 09 Mart 2024 09:41

    gerizekalilik parayla degil ya !  (6)