E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBlackRock: Fed, radikal hamleler yapmak zorunda kalabilir---

BlackRock: Fed, radikal hamleler yapmak zorunda kalabilir

BlackRock: Fed, radikal hamleler yapmak zorunda kalabilir
20 Mart 2024 - 11:31 borsagundem.com

BlackRock, piyasalar faizlere ilişkin açık bir rota bekliyor olsa da Fed’in bunu sağlamaktan oldukça uzak olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in bugünkü toplantısını piyasalar yakından izliyor. Beklenti, faiz indirimlerine yönelik net bir patikanın oluşması yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, BlackRock, Fed’in, piyasaların beklentisinin aksine, dengeli bir konumdan oldukça uzak olduğunu düşünüyor.

Son adım en zoru

MarketWatch’tan Christine Idzelis’in haberine göre, BlackRock'tan Rick Rieder, yatırımcıların, enflasyonu düşürme mücadelesinde ‘son adım’ın en zoru olduğunun bilinciyle Fed'in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayabileceğini yeniden değerlendirdiğini ifade ediyor.

Fed’in iki günlük politika toplantısı devam ederken dünyanın en büyük varlık yöneticisi şirketi BlackRock'ın küresel sabit gelirden sorumlu baş yatırım yetkilisi Rieder, bazı Fed yetkililerinin ABD ekonomisinin hizmetler sektöründe daha istikrarlı enflasyon işaretleri nedeniyle faiz indirimi konusunda temkinli davranabileceğini söylüyor.

Rieder, “Hala Powell'ın faiz indirimi noktasında hareket edebileceklerini söyleyeceğini ve Haziran ayının muhtemel bir başlangıç zaman dilimi olduğuna dair bir fikir vereceğini düşünüyorum” diyor. Rieder, Fed Başkanı Powell, enflasyonla mücadele için para politikasını sıkılaştırdıktan sonra 'dengeden çok uzak’ veya normalleştirilmiş bir faiz oranı hedeflediklerini ve bu yıl merkez bankasının gösterge faizi düşürmeye yönelik 'istek ve arzusunu' muhtemelen ifade edeceğini belirtiyor.

Haziran ayı için ihtimal yüzde 56

Piyasalar Fed'in gösterge faiz oranını son 22 yılın en yüksek seviyesinde tutacağını duyurmasını beklerken CME FedWatch Tool’a göre, federal fon vadeli işlemler piyasasındaki trader’lar Fed'in Haziran ayından itibaren faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceği ihtimalini neredeyse yüzde 56 olarak görüyor. Yatırımcılar 2024'te her biri çeyrek puanlık yaklaşık üç faiz indirimini fiyatlıyor; bundan daha az indirim ihtimali, yıl sonuna kadar üçten fazla olma ihtimalinden biraz daha yüksek seyrediyor.

Bu arada, yatırımcıların Fed'in bugün ekonomik projeksiyon özetini yayınlayacağına dair beklentileri yüksek çünkü tahminler, enflasyon endişelerinin, Aralık ayında üç faiz indirimi sinyalinin ardından yetkililerin bu yıl için öngördüğü faiz indirimi sayısını değiştirip değiştirmediğine dair bir pencere sağlayacak.

İki faiz indirimi revizyonu piyasaları hayal kırıklığına uğratabilir

Fed'in böyle bir tahmin sinyali verme ihtimalinin yüzde 25 ila yüzde 30 arasında olduğunu söyleyen Rieder'a göre, 2024'te yalnızca iki faiz indirimine ilişkin tahminler piyasalarda ani bir hayal kırıklığına yol açabilir.

Rieder aynı zamanda geçmiş tahminlerde yüzde 2,5 olarak tahmin edilen uzun vadeli federal fon oranı hakkında ekonomik tahminlerin özetinin ne göstereceğini de 'dikkatle takip ettiğini’ söylüyor ve ekliyor: “Daha yüksek seviyelere çıkma ihtimali makul; bu da daha uzun bir süre için daha yüksek faiz oranlarının sinyalini verecek.” Fed, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürmek amacıyla mevcut politika faizini yüzde 5,25 ila 5,5 hedef aralığında tutuyor.

Geçen hafta Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun yayınladığı bir rapora göre, tüketici fiyat endeksiyle ölçülen enflasyon, Şubat ayında yüzde 0,4 oranında artarak yıllık bazda yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşti. Gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon ise geçen ay yüzde 0,4 oranında artarak yıllık yüzde 3,8'e yükseldi.

Fed'in tercih ettiği gösterge olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin temel verileri olan Şubat ayı enflasyonuna ilişkin okuma 29 Mart'ta açıklanacak. Temel PCE verileri, enflasyonun Ocak ayında arttığını ancak yıllık bazda yüzde 2,8'e düştüğünü gösterdi.

Tüketiciler ve yerel bankalar üzerinde baskı

Rieder, “Bir yatırımcı olarak bugün hizmet seviyesi enflasyonunun hala çok yüksek olduğunu hesaplarınıza dahil etmeniz gerekiyor” diyor. Rieder, buna karşılık, Fed'in agresif parasal sıkılaştırmasının ardından mal enflasyonunun negatif bir oranda ilerlediğini ekliyor. Rieder, merkez bankasının yüksek faiz oranlarının düşük gelirli borçlular, yerel bankalar ve ticari gayrimenkuller üzerinde baskı oluşturduğundan endişe ediyor.

Rieder, Fed’in faiz artışlarının, daha sıkı para politikasının bir sonucu olarak yüksek borçlanma maliyetleriyle mücadele eden ve düşük gelirli olup nakit sıkıntısı çeken tüketiciler için bir engel haline geldiğini ifade ediyor.

İndirim perakendecisi Dollar General CEO'su Todd Vasos da geçen hafta şunları söyledi: “Müşteriler son iki yıldaki enflasyonun etkisini hissetmeye devam ediyor ve bu durumun onları gelecekte taviz vermeye ittiğine inanıyoruz.”

Yerel bankalar üzerindeki baskıya gelince, sorunlu New York Community Bancorp’un (NYCB) hisseleri Ocak ayı sonunda yüzde 3,31 oranında düştü ve banka eski Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in yatırım şirketi Liberty Strategic Capital desteğiyle 1 milyar dolarlık özsermaye yatırımı elde etmeden önce Şubat ayında düşmeye devam etti.

Borsalar artık Fed’e daha az duyarlı

Rieder'e göre, Fed'in faiz artırımları, ABD ekonomisinin imalat temelli olmaktan ziyade hizmet odaklı hale gelmesinden önce daha geniş bir soğutma etkisine sahipti. S&P 500 merceğinden bakıldığında ABD borsası da faiz artışlarına karşı daha az duyarlı hale geldi çünkü yaygın olarak takip edilen endeks, büyümelerini finanse etmek için borçlanmaya güvenmek yerine çok fazla nakite sahip olan dev teknoloji şirketleri olarak adlandırılan şirketlere ağırlık veriyor.

Rieder'e göre, ABD ekonomisinin ve piyasalarının evrimi, Fed'in daha yüksek oranlar yoluyla elde etmeye çalıştığı faydayı elde etmek için 'daha aşırı hamleler’ yapmak zorunda kalabileceği anlamına geliyor. Bu da 'ekonominin daha hassas kısımları üzerinde aşırı baskı’ oluşturma riski taşıyor.

Fed 3’den 2’ye düşürür mü?

 

Yatırımcılar Fed'i değil kazanç artışını önemsiyor

 

Borsalar FED gerçeğiyle karşı karşıya

 

Küresel piyasalarda gözler Fed kararında

 

FED korkusu borsaları neden düşürmüyor?

 

Enflasyondaki yatay seyir Fed’i faiz indirmekten alıkoyabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)