E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin’in siyah kuğusu Satoshi Nakamoto olabilir---

Bitcoin’in siyah kuğusu Satoshi Nakamoto olabilir

Bitcoin’in siyah kuğusu Satoshi Nakamoto olabilir
08 Mart 2024 - 17:20 borsagundem.com

Satoshi’nin olası dönüş senaryosunun Bitcoin için 75 milyar dolarlık bir tehdit oluşturması muhtemel.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasasının en hacimli parası Bitcoin, geçen yıldan bu yana süren yükselişi sonrası tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2022 yılından bu yana belki de ilk kez yüzü gülen yatırımcılar rallinin devam etmesini bekliyor.

Benzersiz riskler

Fortune’dan Jeff John Roberts’ın haberine göre, Bitcoin yeniden zirvede. Bu hafta, piyasanın en hacimli parası, BlackRock ve ana akım yatırım statüsünü yükselten diğerleri tarafından desteklenen yeni ETF'lerin yardımıyla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu elbette Bitcoin’in tamamen güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Bitcoin, tarihsel değişkenliğinin yanı sıra, pek muhtemel olmayan ancak gerçekleşmesi durumunda yıkıcı olma potansiyeli taşıyan birkaç benzersiz riske de maruz kalıyor. Bu risklerin en büyüğünün, para biriminin ilk günlerinden beri büyük bir Bitcoin birikimini kontrol eden ve piyasayı benzeri görülmemiş şekillerde şok edebilecek potansiyele sahip olan, Bitcoin’in takma adlı yaratıcısı Satoshi Nakamoto'nun olası geri dönüşü olması bekleniyor.

Yaygın olarak Satoshi'nin asla geri dönmeyeceği varsayılıyor ancak cüzdanlarından birine 1,2 milyon dolarlık gizemli bir para yatırma işlemi ve Birleşik Krallık'ta devam eden ve bu işlem sahiplerinin kimliklerine odaklanan bir dava da dahil olmak üzere son olaylar, düşük ihtimalin imkansız anlamına gelmediğini hatırlatıyor. İşte Bitcoin'in yaratıcısının geri gelme ihtimaline ve eğer geri dönerse bunun ne anlama geleceğine daha yakından bir bakış…

Satoshi'nin serveti

Satoshi Nakamoto, ilk kez 2008 yılında Bitcoin'in amacını ve işlevini açıklayan bir teknik inceleme yayınlayarak şöhret elde etti. Bundan sonra, ilk çevrimiçi Bitcoin forumlarında aktif oldu ve ortalıktan kaybolmadan önce 2011 yılına kadar diğer geliştiricilere düzenli olarak e-posta gönderdi. Satoshi, kimliklerini keşfettiğini iddia eden bir haberi çürütmek için 2014'te son bir kez kısa süreliğine ortaya çıktı ancak o zamandan beri kendisinden hiç haber alınamıyor.

Satoshi olay yerinden kaybolurken büyük bir Bitcoin cüzdan hazinesi de dokunulmadan kalmış oldu. Bunlar, Bitcoin'in 1 dolardan daha düşük bir fiyata işlem gördüğü ve blok zincirine eklenen her yeni parçanın 50 kripto para sağladığı bir dönemde toplandı. Blockchain'in şeffaf doğası, Satoshi'nin hangi cüzdanları kontrol ettiği konusunda çok iyi bir tahmin yapılmasını mümkün kılıyor.

Adli tıp firması Chainalytics, “Satoshi'nin fonlarının yaklaşık 36.000 cüzdana dağılmış toplam 1.124 milyon Bitcoin olduğunu tahmin ediyoruz. Bu toplam zaman içinde değişmedi” diyor.

Şirket, cüzdanların zaman zaman minimum miktarda 'tozlandığını’ da sözlerine ekliyor. Bu, cüzdan adresleri halka açık olduğundan herkesin onlara Bitcoin gönderebileceği gerçeğini yansıtıyor.

Ancak Ocak ayında Satoshi cüzdanlarından biri kesinlikle asgari düzeyde olmayan bir hediye aldı: Yaklaşık 1,2 milyon dolar değerinde Bitcoin. Bağışın nedeni ise hala sır. Bunun Bitcoin'in 15. yıldönümünü kutlamak için zengin bir kripto aşığı tarafından yapılmış basit bir hediye olması mümkün ancak diğerleri hediyenin boyutunun, resmi vergi otoritesinin yetkililere mahkeme celbi yayınlaması için yasal neden vererek Satoshi'yi tuzağa düşürme girişimini yansıttığını daha kaygı verici bir şekilde tahmin ediyor.

Nick Szabo ihtimali

Ancak durum böyle olsa bile yetkililerin kimi mahkemeye çağıracağını bilmesi gerekiyor. Bu da Satoshi'nin kim olduğu konusunda uzun süredir devam eden soruyu gündeme getiriyor. 15 yıl sonra bile, konu, medyada zaman zaman gün yüzüne çıkıyor. En son olarak, şu anda Birleşik Krallık'taki bir yargıcın, kendisinin Bitcoin'in mucidi olduğunu iddia eden Craig Wright isimli bir sahtekarla uğraşması bu haberlerin ne sıklıkta ortaya çıktığını kanıtlıyor.

Her ne kadar Wright açıkça Satoshi olmasa da, dava, eski bir Bitcoin geliştiricisini, Wright ve Satoshi arasında yüzlerce e-posta göndermeye zorladı. E-postalar, ikincisinin kimliğine ilişkin açık deliller içermese de, zaman damgalarının yanı sıra yazım ve söz dizimindeki tuhaflıklar şeklinde bir yığın ek kanıt sağlıyor.

Bu ek ipuçları muhtemelen mevcut en güçlü hipotezi güçlendiriyor: Satoshi'nin, Bitcoin’i, muhtemelen vücudu muhtemelen dondurulan ve hayata dönmesi halinde paraya erişme isteğini gerçekleştirme hayalinde olan merhum kriptograf Hal Finney ile yakın çalışan özgürlükçü bilgin Nick Szabo olduğu yönünde.

Satoshi kendi başına ortaya çıkabilir mi?

Ana akım spekülasyonlar daha tanıdık isimler lehine Szabo-Finney teorisini göz ardı etme eğiliminde olsa da, örneğin Elon Musk şu anda moda bir tercih, ilk günlerinden beri kriptoyla ilgilenenlerin çoğu teorinin doğru olduğunu sessizce kabul ediyor. Ancak bu konu, Bitcoin'e uzun süredir inananlar arasında biraz tabu çünkü bu insanlar hem para biriminin doğuş hikâyesini dini bir gizem olarak ele almayı tercih ediyorlar hem de Satoshi'yi ifşa etmenin iyi bir şey olmayacağı konusunda fikir birliği içindeler.

Satoshi'nin kendi başına öne çıkmaya karar vermesine gelince; bu ihtimal son derece düşük. CoinDesk'in ilk baş editörlerinden biri olan Bitcoin tarihçisi Pete Rizzo, Satoshi'nin yeniden ortaya çıkmasının ‘bir asteroitin dünyaya çarpması’ kadar olası olduğunu ve zaman geçtikçe bu ihtimalin daha da azaldığını söylüyor.

Rizzo muhtemelen iki nedenden dolayı haklı. Birincisi ideolojik: Satoshi merkezi olmayan bir para sistemine ateşli şekilde inanıyordu ve Bitcoin'in başarılı olması için kendisini büyük resimden çıkarmak zorundaydı. Hem geri dönmek, kendisini kral ilan etmeye ya da daha kötüsü, kripto paraya inananların gözünde merkez bankacısı ilan etmeye benzeyebilirdi. Satoshi'nin kendisini ifşa etme ihtimalinin çok düşük olmasının diğer nedeni ise daha pratik: Bunu yapmak küresel bir suçlu, kaçık ve vergi müfettişi sürüsünün ilgisini çekecektir ve buna kimse ihtiyaç duymaz.

Ancak Satoshi'nin kim olduğunu gönüllü olarak açıklamaması, bir devlet otoritesinin onu veya ortaklarından birini Bitcoin'i kimin yarattığını açıklamaya zorlamaya çalışabileceği riskini ortadan kaldırmıyor. Ancak aradan 15 yıl geçtiği ve Satoshi'nin bu şekilde yakalanamayacak kadar kurnaz olduğu gerçeği de bu senaryoyu imkansız kılıyor.

Bazıları ayrıca Satoshi'nin Bitcoin'in çekirdek kodu üzerinde kontrol sağlamak için geri dönebileceği olasılığını da gündeme getiriyor. Ancak bu senaryo, para biriminin merkezi olmayan bir şekilde muhafaza edildiği göz önüne alındığında neredeyse imkansız ve basit bir nedenden dolayı mümkün görünmüyor: Eğer Satoshi'nin Bitcoin'in nasıl gelişim geçirdiğine dair ideolojik bir itirazı olsaydı şimdiye kadar çoktan konuşmuş olurdu.

Ölü bir adamın anahtarı

Ancak bunların hepsi son bir ihtimali hesaba katmıyor: Satoshi'nin nihai ölümü. Bu, 'ölü bir adamın anahtarı’ anlamına geliyor.

Satoshi, Bitcoin olarak bilinen merkezi olmayan finansal projeye gerçekten inanıyor olabilir ancak aynı zamanda büyük olasılıkla ailesi ve sevdikleri olan da bir insandır. Ve büyük bir servete sahip olan herkes gibi o da muhtemelen servetini başkalarına aktarmak için düzenlemeler yapacaktır.

Bu, Satoshi öldüğünde tüm Bitcoin’lerine, en az 75 milyar dolar olduğu tahmin edilen bir servete karşılık geliyor, ne olacağı sorusunu gündeme getiriyor. Önde gelen kripto yatırım şirketi CoinFund'ın ortağı Seth Ginns, konuyu biraz düşündüğünü ve en olası sonuca ilişkin bir tahminde bulunduğunu ifade ediyor.

Ginns'e göre Satoshi muhtemelen Bitcoin'in ilk günlerinden kalma, Chainalytics ve diğer adli tıp şirketleri tarafından değerlendirilenlerin dışında, kendisiyle ilişkili küme arasında sayılmayan bir dizi başka cüzdanı kontrol ediyor. Ginns, Satoshi'nin bunları sessizce sevdiklerine dağıtacağını ve muhtemelen bunu zaten yaptığını öne sürüyor.

Peki ya Ginns'in tahmini yanlışsa? Ya Satoshi şimdi veya ölümünden sonra tüm zulasını tasfiye etmeyi seçerse? 1 milyondan fazla Bitcoin'in toplu olarak boşaltılması kesinlikle piyasayı ve fiyatları sarsacaktır.

Ancak Ginns, piyasanın şoku absorbe edeceğini ve zamanla daha da güçleneceğini, çünkü satışların Bitcoin'in daha da merkezsizleşmesine neden olacağını öngörüyor.

Elbette bunların hepsi varsayımsal, çünkü şu anda hiç kimse Satoshi'nin kim olduğunu veya devasa Bitcoin zulalarıyla ne yapmayı planladığını tam olarak bilmiyor. Ancak gerçek şu ki, Bitcoin'i tutmanın risklerini değerlendirirken yatırımcıların, yaratıcısının gelecekteki eylemlerini ve ölümünü ve potansiyel olarak 75 milyar dolarlık bir sarsıntıyı hesaba katması gerekiyor.

Bitcoin yaratıcısı Nakamoto’nun cüzdanında hareketlilik!

 

Bitcoin'in en büyük sırrı çözülüyor! Satoshi Nakamoto'nun kim olduğu ortaya çıkıyor

 

Bitcoin 'ath' yaptı mı yapmadı mı?

 

Bitcoin tarihinde ilk kez 69 bin doları aştı

 

Bitcoin’de ‘yarılanma’ bu sefer fiyatı farklı etkileyebilir

 

Milyonlarca Bitcoin kimlerin elinde?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gercekler08 Mart 2024 18:47

    Madencilik şu bu hikaye, hepsini üreten sistrmi kuranlar ama bir miktar piyasaya yemleme madencilik kurgusuyla Veli selamiye üretirler. Yemlenmeyen piyasaya balıklar toplanmaz. Psikolojik oyunlarla ellerindekini hepsini yedirince, limit tahütt falan da hikaye, istedikleri kadar yeni coin üretir, alıcı buldukları her fiyattan yedirirler

  • Mucise Reis : )10 Mart 2024 12:34

    sen hiç 2,215 bın tl gordun mu ? 5 btc  alıp tutan bir kişi 12 mılyon tl üzeri para sahibi :D artık madencimi, bekçimi, şofor mu, hizmetçimi, bahçevan mı ? hikaye bilindik ama sne kendıen bir rol seç :D bu yazdıklarını btc 7.500 tl ikende yazan çok oldu : ))