E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBilanço döneminde panik satışından uzak durulmalı---

Bilanço döneminde panik satışından uzak durulmalı

Bilanço döneminde panik satışından uzak durulmalı
24 Nisan 2023 - 13:40 borsagundem.com

ABD’de bilanço dönemi, kazanç resesyonu korkularını körüklüyor ancak uzmanlar, verilerin olumlu olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bilanço dönemine girildi. Şirketlerin kazanç raporlarını yayınladığı bu dönem, yatırımcılar için bir kazanç durgunluğu korkusu yaratıyor. Ancak uzmanlar, verilerin bunu doğrulamadığını ifade ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bank of Montreal (BMO) Baş Stratejisti Brian Belski, kazanç durgunluğu korkularının abartılı olduğunu ve yatırımcıların panik satışı yapmaması gerektiğini çünkü hisse senetlerinin iyi durumda kalacağını belirtiyor.

Panik satışından uzak durulmalı

Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, ABD piyasalarında, kârın rekor seviyelerden geri çekilmesiyle, birlikte kurumsal kazançlarda bir durgunluğun yaklaştığı tahmin ediliyor. Ancak bu, dünyanın en büyük ekonomisi için bir durgunluk anlamına gelmeyebilir. BMO Capital Markets Baş Stratejisti Belski’ye göre, büyük sermayeli hisse senetleri sağlam getiri sağlamak için imkanları zorlayabilir.

Belski, bu hafta yayınladığı araştırma notunda, “Kazanç durgunluğu korkuları abartılı olabilir” diyor. Kazanç resesyonu, iki çeyrek üst üste şirket karının düşmesi anlamına geliyor. Belski, “Birçok yatırımcı, bir kazanç durgunluğunun önümüzdeki aylarda piyasa performansını önemli ölçüde engelleyeceğinden ve bu yıl içinde kaçınılmaz olarak bir ekonomik durgunluğa dönüşeceğinden endişe ediyor. Ancak çalışmamız, bu sonuçların mutlak kesinlik içermediğini gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Kayıplar mütevazı seviyede olacak

ABD’de bilanço döneminde, Tesla ve Netflix gibi şirketler ve JPMorgan Chase ve Goldman Sachs gibi büyük bankalardan kazanç raporları gelmeye devam ediyor. Bu hafta ise Big Tech şirketleri Google ve ana şirketi Alphabet, Microsoft ve Facebook ile çatı şirketi Meta’nın da kazanç raporlarını açıklaması bekleniyor.

BMO, 2023 yılının ilk ve ikinci çeyrekleri için yıllık bazda orta seviye tek haneli kar düşüşleri öngören tahminlerle birlikte, 2020 yılından bu yana ilk kazanç resesyonunun muhtemel göründüğünü söylüyor. Bu tahminin altında, S&P 500 şirketlerinin geçen yılın dördüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4'ü aşan üç aylık zarar bildirimleri verisi yatıyor.

Belski, “Bununla birlikte, kazanç görünümüne ilişkin görüşümüz, konuştuğumuz birçok yatırımcı kadar karamsar değil” diyor ve ilk çeyrek kazançlarının oldukça düşük bir değişim oranını temsil etmesini beklediklerini kaydediyor. Belski, bu süreci, bu yılın ikinci yarısında büyümenin yeniden hızlanması ve ardından 2024 yılı boyunca hisse başına kazanç için çift haneli büyümenin izlemesi gerektiğini belirtiyor.

BMO, kâr döngülerini ölçmek için tercih ettiği yöntemin, S&P 500'ün bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren düşük tek haneli zararlarla ilerleyeceğini gösterdiğini belirtiyor. Belski, bu kayıpların ‘pandemi’ sırasında görülenlerin yakınından bile geçmediğini’ altını çiziyor.

Şirketlerin yüzde 76’sı beklentileri aştı

FactSet'e göre, ilk çeyrek kazanç sezonu için şu ana kadar S&P 500 şirketlerinin yüzde 18'i sonuçlarını açıkladı ve bu şirketlerin yüzde 76'sı analist beklentilerini aşan hisse başına kazanç bildirdi. Bu oran, beş yıllık ortalama olan yüzde 77'nin hemen altında ancak 10 yıllık ortalama olan yüzde 73'ün üzerinde anlamına geliyor.

Belski, 2023 yılı yıllık bazsa kazanç karşılaştırmalarının, 2002 yılının hisse başına üç aylık kazanç rekor seviyeleri engeliyle karşı karşıya olduğunun da akılda tutulması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Mevcut hisse başına kazanç (Earnings per Share - EPS) rakamları, dip ve tepe noktalarının iki yıl öncesine göre kıyasla ölçümü yapıldığında, 2023 yılının her çeyreği için kazanç artış oranlarının kesinlikle olumlu olduğu görülüyor.” Hatırlanacağı üzere, 2022 yılında işletme kârlılığı 2 trilyon ABD Doları gibi rekor bir seviyeye ulaşmıştı.

Kazanç resesyonu ekonomik resesyon anlamına gelmiyor

BMO, Corporate America (Kurumsal Amerika) kârları daha az olmasına rağmen, bir kazanç resesyonunun gelmesinin ABD ekonomisi için bir resesyonun yakın olduğu anlamına gelmediğini belirtiyor.

BMO, son yedi kazanç durgunluğundan dördünün ekonomik durgunluklarla aynı zamana denk gelmediğini bulguluyor. Verilere göre, bu yıllar, 1985 ile 1987 yılları arası; 1998 yılı; 2012'den 2013’e geçilen dönem ve 2015 yılı ortasından 2016'nın üçüncü çeyreğine kadar olan dönem olarak sıralanıyor. Bu dönemler içinde, art arda yıldan yıla kazanç düşüşlerinin yaşandığı en yüksek çeyrek sayısının ise altı olduğu belirtiliyor.

Bank of Montreal Yatırım Bankacılığı birimi ayrıca ABD hisse senetlerinin bir kazanç resesyonundan sonraki aylarda ve kar düşüşü süresince oldukça iyi durumda olduğunu tespit ediyor. Belski, 1948 yılından bu yana 16 kazanç resesyonu sırasında S&P 500 Endeksi’nin, iki çeyrek kar düşüşünden sonraki altı ayda ortalama yüzde 5,9 oranında arttığını ve kazançların yüzde 75 oranında gerçekleştiğini söylüyor. Ekonomik durgunluğun da meydana geldiği dönemler hariç tutulduğunda ortalama fiyat getirisinin yüzde 7,4'e yükseldiği görülüyor.

Belski, “S&P 500'ün yalnızca dört kez zarar açıkladığı ve ortalama yıllık fiyat getirisinin yüzde 21,7 olduğu bu kazanç durgunlukları süresince kazançların da yaygın olduğu görülüyor” diyor.

S&P 500 Endeksi bu yıl yüzde 7'den fazla yükseldi ve Ekim ayında bir boğa piyasası eşiği olduğu düşünülen 3.491,58 puan olan ayı piyasası dip seviyesinden yaklaşık yüzde 19 oranında daha yüksek seyrediyor.

Bilançolar piyasaları ayakta tutmaya çalışıyor

 

Morgan Stanley ilk çeyrek bilançosunu açıkladı

 

ABD'li iki büyük banka bilançolarını açıkladı

 

Bilançolar piyasalarda etkinliğini artıracak

 

ABD’de bilanço sezonu açıldı

 

Tesla'nın geliri artarken, net karı düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ24 Nisan 2023 15:42

    2008 krizinde de her şey güzel demişler idi ertesi gün büyük kriz patlamış ve hisse senetleri çöp olmuş idi.Olmayacağının garantisi varmı.