E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasındaki borsaları neler bekliyor?---

Ayı piyasasındaki borsaları neler bekliyor?

Ayı piyasasındaki borsaları neler bekliyor?
23 Mayıs 2022 - 10:43 borsagundem.com

S&P 500 Endeksi Cuma günü kısa süreli de olsa resmi olarak ayı piyasasına girdi. Ünlü baş stratejist Ryan Detrick bu dönüm noktası sonrasında borsalara ilişkin öngörülerini paylaştı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda ayı piyasası endişeleri gerçeğe dönüşmeye başladı. ABD’de S&P 500 Endeksi Cuma günü kısa bir süreliğine de olsa Mart 2020’deki pandemi krizinden bu yana ilk kez ayı piyasasına girdi. Yatırımcılardaki karamsar havada rekor seviyedeki ABD enflasyonunun yüksek kalmaya devam etmesi, merkez bankalarının faiz artışları ve tüm bu bileşenlerin tüketicileri ve kurumsal bilançolara olan etkisi başrolü oynadı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalarda endekslerin bir önceki zirvesinden %20 ve üzerindeki düşüşleri ayı piyasası olarak adlandırılıyor. Bu yıl enflasyon endişelerinin büyüme odaklı şirketlerdeki kurumsal bilançoları yıpratması nedeniyle ABD borsalarında teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi uzun bir süredir ayı piyasasında işlem görüyordu. Son dönemde satış dalgasının hızlanmasıyla birlikte S&P 500 Endeksi de ayı piyasasına düştü. Satışların hızlanmasında, Target ve Walmart gibi büyük perakendecilerinin zayıf bilançoları etkili oldu.

Insider’ın haberinde LPL Financial’ın derlediği ayı piyasası verilerine dayanarak hisse senetlerinin bundan sonraki süreçte nasıl hareket edeceği öngörülmeye çalışılıyor. İşte borsalardaki bu verimsiz döngü hakkında bilinmesi gerekenler:

LPL Baş Borsa Stratejisti Ryan Detrick II. Dünya Savaşaı’ndan bu yana gerçekleşen 17 ayı piyasasına işaret ediyor. Buna göre bir ayı piyasasında ortalama düşüş %30 civarında gerçekleşiyor. Bu gerileme süreci ortalama 11,4 ay yani neredeyse tam bir yıl sürüyor.

Yatırımcılar için bütün ayı piyasaları kötü olsa da bazı ayı piyasaları diğerlerinden daha feci bir tablo ortaya çıkarıyor. Bu iki değişkeni birbirinden ayıransa ekonominin resesyona girip girmemesi

Detrick, “Ekonomi bir resesyondan kaçınırsa, ayı piyasası %23,8 oranında düşer ve ortalama yedi aydan biraz fazla sürer" açıklamasında bulunuyor. Ancak resesyon dönemlerindeki ayı piyasaları ortalama %34,8’lik bir düşüş gösteriyor ve ortalama 15 ay sürüyor.

Borsa uzmanı, “50 yıldan daha öncesine kadar gidildiğinde resesyon olmadan ayı piyasasında %20’nin üzerinde düşüş görülen tek bir örnek oldu ve bu da 1987 çöküşü sırasındaydı” ifadelerine yer verdi.

Detrick Cuma günü CNBC'ye verdiği demeçte, bu yıl gerçekleşme ihtimali olan bir resesyon öngörmediğini ve borsaların uzun vadeli yükseliş trendine devam etmeden önce büyümede 1994'e benzer orta vadeli bir yavaşlaması beklediğini söyledi.

LPL’den yapılan açıklamada ABD’de bu yıl yapılacak ara seçimlerin volatiliteye katkı yapabileceği belirtildi. Açıklamada “Ara seçim dönemleri, yıllık ortalama %17,1 düşüşle fazlasıyla volatil olabilir. Bu nedenle bu yıl boyunca bir ayı piyasası görmek olağandışı bir durum değildir” denildi.

LPL’in verilerine göre ara seçim dönemlerinde düşüşler bir yıl sonra %32’le güçlü bir getiri sağlama potansiyelini taşıyor. Buna ek olarak ara seçim yılları ABD’de 4 yıllık başkanlık döngüsü arasında ortalamada en kötü performansı veren yıl. Ara seçim dönemlerinin ilk ve ikinci çeyrekleri ise başkanlık döngüsünün en zayıf çeyrekleri olarak öne çıkıyor.

Borsa tarihinde hızla yok olan ayı piyasaları da bulunuyor. Mart 2020’de pandemi nedeniyle meydana gelen ayı piyasası rekor seviyeden %20’nin üzerinde düşmesine rağmen 16 işlem günü sürmüştü.

Detrick açıklamasında, “Bu yıl, mevcut boğa piyasasının üçüncü yılıdır ve üçüncü yıl getirilerde, ortalama %5 artışla zayıf bir yıl görme eğilimindedir. II. Dünya Savaşı'ndan bu yana 11 boğa piyasası gerçekleşti ve bu boğa piyasalarından üçü üçüncü yıllarında sona erdi” dedi.

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yükseliyor

 

Ayı piyasasının altın kuralı

 

Ayı piyasasının 5 aşaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)