E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasının altın kuralı---

Ayı piyasasının altın kuralı

Ayı piyasasının altın kuralı
18 Mayıs 2022 - 14:19 borsagundem.com

Küresel borsalardaki sert düşüşlerin ardından yatırımcılar kara kara bir sonraki hamlelerini düşünmeye başladı. Ancak Buffett gibi ünlü yatırım uzmanları bu süreçte yapılması gerekenin borsaların gidişatını izlememek olduğunu belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM
– DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda Salı günü bir miktar geri dönüş hamlesi görülse de dünyanın en çok tercih edilen hisse senetlerinin bazıları uzun bir süredir yoğun bir satış dalgasının tam merkezinde yer alıyor.

Dow Jones Endeksi son yedi haftadır düşüş göstererek 2001 yılından bu yana en uzun süreli haftalık düşüş performansını gerçekleştirdi. S&P 500 Endeksi ise 6 haftalık düşüşle Haziran 2011’den bu yana en uzun süreli düşüşünü gösterdi.

Yatırımcılar söz konusu çalkantılı piyasa ortamında bir sonraki hamlelerini belirlemeye çalışıyor. CNBC’nin haberine göre efsane yatırımcı Warren Buffett’ın bu soruna ilişkin tavsiyeleri ise oldukça basit: Buffett 2016 yılında yaşanan olağanüstü piyasa dalgalanmaları sırasında verdiği röportajda, “Yatırımcılara tavsiyem, borsaları yakından takip etmeyin” açıklamasında bulunuyor.

Omaha Kahini olarak da bilinen dünyanın en zengin altıncı insanı olan Buffett, ‘iyi şirketler’ satın alan yatırımcıların bunun sonuçlarını 10, 20 ve 30 yıllık bir süre içerisinde göreceğini belirtiyor. Buffett, söz konusu röportajda, “Eğer hisse alıp satmaya çalışıyorlarsa çok iyi sonuçlar alamayacaklardır. Para iyi şirketleri uzun bir zaman dilimi süresince satın alarak kazanılır. İnsanların hisse senetleriyle yapması gereken budur” ifadelerine yer veriyor.

Buffett da dahil birçok yatırım uzmanı endeks fonlarını satın almayı tavsiye ediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre endeks fonları dahil olduğu endeks içerisindeki bütün hisse senetlerini bünyesinde barındırıyor ve otomatik olarak çeşitlendirilmiş bir portföye sahip oluyor. Örnek vermek gerekirse S&P 500 Endeksi’ni takip eden bir endeks fonu Amazon ve Apple gibi dev Amerikan şirketlerinin de portföyde bulunması anlamını taşıyor.

2019 yılında hayata gözlerini yuman efsane yatırımcı John Bogle da tıpkı Buffett gibi satın al ve beklet stratejisini savunuyordu. Bogle CNBC’deki geçmiş bir röportajında hisse satın alıp bekletmenin yatırım yapmanın en iyi olduğunu söylemişti. Bogle kayıpları önlemek ve daha sonra geri dönmek için varlık satmaya çalışanların önünde sonunda “duygularına yenileceğini” belirtiyor.

Bogle 2018’deki röportajında, “Plana sadık kalın. Piyasalardaki değişimlerin, finansal krizler gibi büyük piyasa değişimlerinin dahi fikrinizi değiştirmesine izin vermeyin ve asla ama asla piyasaların tamamen içinde ya da dışında olmayın. Her zaman belirli bir seviyede kalın” ifadelerine yer veriyor.

Birçok yatırımcı için borsalardaki trendlere karşı reaksiyon göstermek genellikle ters tepiyor. Uzmanlar doğru olanın piyasalardaki iniş ve çıkışları beklemek olduğunu belirtiyor.

Varlık yönetimi şirketi Goldfinch’in Kıdemli Mali Danışmanı ve Ortağı Ashton Lawrence, "Çeşitlendirilmiş bir portföyünüz varsa, sadece bazı endeks fonlarını satın alıyorsanız ve yeterince uzun bir zaman ufkunuz varsa, bu çalkantılı sürecin bitmesini beklemek en iyisi olabilir" açıklamasına yer veriyor.

Ameriprise Financial’ın Mali Danışmanı Sean M. Pearson ise “Piyasalar düştüğünde satış yapan yatırımcılar aslında uzun vadeli planlarını raydan çıkarabilir” uyarısında bulunuyor.

Perason, “Piyasalar sakinleştikçe düşmez, sakinleştikçe yükselir. Haberler biraz daha iyi göründüğünde, piyasalar her zaman toparlandı. Eğer toparlanmayı kaçırırsanız, finansal hedeflerinize ulaşmayı zorlaştırmanız çok büyük bir ihtimal” dedi.

Borsa uzmanı özellikle bireysel emeklilik yatırımı yapanların günlük piyasa hareketliliklerini göz ardı etmesi gerektiği konusunda uyardı. 20 yıldır profesyonel yatırımcı olan Pearson düşüşlerin başlamasıyla birlikte kendi bireysel emeklilik hesabına da bakmadığını belirtiyor.

Para yöneticileri nakit biriktiriyor

 

Ayı piyasasının 5 aşaması

 

Bitcoin fiyatları psikolojik sınırda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • zenginler öĺüm19 Mayıs 2022 00:04

    para para nereye gidecek insallah mezarlik unitmayin dunya zenginleri mezarlik yanina kumbara koyun altin ve dolor olsun rahat uyu hirsiz hicbirsey yapmaz öĺüm var zenginler siz cocuklar ve esleri ve torunlar et ve sut ve meyve ye öĺünecek bunlar yok

  • Bear18 Mayıs 2022 18:55

    Ayı loading……..

  • G.g18 Mayıs 2022 15:50

    Bu adamda paraya doymuyor. Hiç ölüm gelmiyor mu acaba aklına. Sorguyu nasıl verecekler. Bir Urganın hesabını bile verememişken