E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAnketler de borsalarda sıçrama görüyor---

Anketler de borsalarda sıçrama görüyor

Anketler de borsalarda sıçrama görüyor
23 Şubat 2023 - 12:36 borsagundem.com

ABD borsalarına yönelik tahminler kısa vadede değişiklik gösterse de uzun vadede ortak bir noktada buluşuyor: Yükseliş

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki belirsizlik her veri sonrası şekil değiştiriyor. Yatırımcılar enflasyon, faiz oranları ve ekonomik durgunluk başlıklarından hangisine odaklanmaları gerektiği noktasında zaman zaman tereddüt yaşayabiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yaşanan bu belirsizlikte borsalara dair yıl sonu tahminleri de revize ediliyor. Anketlere göre, stratejistler ve ekonomistlerin öngörüleri borsaların yıl sonunu yükselişle kapatacağı yönünde.

Düzeltme sonrası sıçrama

Reuters’tan Sinead Carew’in haberine göre, Reuters anketi, Wall Street'in referans noktası olan S&P 500 Endeksi’nin yıl sonuna kadar mevcut seviyesinden yaklaşık yüzde 5 oranında artmasının beklendiğini ortaya koyuyor. Ancak yüksek faiz oranları ve enflasyon, birçok stratejistin önümüzdeki üç ay içinde bir düzeltme öngörmesine engel olamıyor.

Reuters tarafından yapılan ankete katılan 42 stratejistin ortalama tahminine göre, S&P 500 Endeksi’nin 2023 yılını 4.200 puanda bitirmesi bekleniyor. Bu, takvim yılı için yüzde 9,4'lük bir artış anlamına geliyor. Bu tahmin hedefinin, Kasım 2022 anketine göre değişiklik göstermediği gözleniyor. 2022 yılında yüzde 19,4 oranında düştükten sonra endeksin yıl başından bu yana yüzde 4,1 oranında arttığı görülüyor.

Yüzde 70 ‘düzeltme’ bekliyor

Ek bir soruyu yanıtlayan analistlerin yüzde 70'inden fazlası, yani 14 kişiden 10'u, önümüzdeki üç ay içinde ABD hisse senedi piyasasında bir düzeltme şansının yüksek olduğunu söyledi. Kalan dördü ise bu ihtimali zayıf görüyor.

Ancak ankete katılanların dörtte üçten fazlası, yıl sonu tahminlerinin ABD Merkez Bankası Fed’in 12 ay içinde faiz oranlarını düşürmesine bağlı olmadığının altını çiziyor. Charlotte Wells Fargo Investment Institute Kıdemli Küresel Piyasa Stratejisti Sameer Samana, “Faiz oranlarının yükselme ve daha uzun süre yüksek kalma olasılığı arttı. Bu aynı zamanda fiyat/kazanç oranına ağırlık verecek bir tür Fed hatası olasılığını da artırıyor” diyor.

İş gücü piyasasının ve daha geniş anlamda ekonominin beklenenden daha esnek seyretmesi nedeniyle Samana, ‘enflasyon için süzülme senaryosunun' başlangıçta beklediğinden 'daha sığ bir düşüş'le sürdüğünü itiraf ediyor.

Yatırımcı hissiyatı ‘yapıcı’

Son Refinitiv verilerine göre ise S&P 500 Endeksi, son 20 yıldaki 15,8'lik ortalama fiyat/kazanç oranına kıyasla önümüzdeki 12 ay için kazanç beklentilerinin 18,5 katında işlem görüyordu. Refinitiv'e göre, 17 Şubat itibariyle, Wall Street'in 2023 için S&P kazanç büyümesi beklentisi, 1 Ocak'taki yüzde 4,4’lük seviyesinden yüzde 1,6'ya düşmüş durumda.

U.S. Bank Wealth Management Baş Hisse Senedi Stratejisti Terry Sandven, yükselen enflasyon, Fed'in not artırma döngüsü ve 2023 için azalan kazanç beklentileri dahil olmak üzere 'hisse senetleri için önemli ters rüzgarlar' öngördüğünü ifade ediyor. Bu nedenle, 'hisse senetlerinin anlamlı bir şekilde yükselme eğiliminde olduğunu tasavvur etmenin zor olduğunu’ söyleyen Sandven, ancak yine de 'yatırımcı hissiyatının yapıcı hale geldiğinin’ altını çiziyor.

Ancak Sandven, yıl sonu S&P 500 hedefinin faiz indirimlerine bağlı olmadığını belirtse de, yükselişin enflasyonun ılımlı hale getirilmesine ve kazanç görünürlüğünün iyileştirilmesine bağlı olduğunu belirtiyor.

Büyüme ve değer hisse senetleri

Ankete yanıt verenler, büyüme veya değer hisse senetlerinin bu yıl daha iyi performans gösterip göstermeyeceği konusunda ise altıya altı olmak üzere eşit şekilde bölünüyor.

Anket ayrıca Dow Jones’un tüm yıl için yüzde 9,2 oranında artarak yıl sonuna kadar 36.200 puan seviyesine çıkmasının beklendiğini gösteriyor. Kasım ayında yapılan anket, stratejistlerin Dow Jones’un 2023 yılını 36.500 puan seviyesinde bitirmesini beklediğini gösteriyordu.

Küresel borsalarda ‘yumuşak iniş’ ihtimali kalmadı

 

Borsalarda yükseliş senaryoları artıyor

 

JPMorgan: Borsalar Fed faizleri düşürene kadar toparlanamayabilir

 

Küresel borsalarda kara bulutlar çoğalıyor

 

Bank of America: Nakitte kalmak daha cazip

 

Wall Street, Fed’i ciddiye almaya başlıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)