E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street, Fed’i ciddiye almaya başlıyor---

Wall Street, Fed’i ciddiye almaya başlıyor

Wall Street, Fed’i ciddiye almaya başlıyor
22 Şubat 2023 - 11:27 borsagundem.com

ABD borsalarında düzeltme kendini belli ediyor. Wall Street, faiz oranlarının artacağına yönelik endişeleri bu kez ciddiye alıyor gözüküyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında düşüş eğilimi giderek belirginleşiyor. Fed’in olası faiz artırımlarının şiddeti, yatırımcıları endişelendiriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yılbaşından bu yana Fed’le ters düşen piyasalar, enflasyonun da soğuma belirtileri göstermesiyle yükseliş eğilimini sürdürüyordu. Ancak boğaların piyasadaki varlığının yavaş yavaş etkisini yitirdiği gözleniyor.

Son iki ayın en kötü performansı

Fortune’dan Stan Choe’nin haberine göre, ABD hisse senetleri piyasası, yüksek faiz oranlarının sıkılaşması ve şirketlerin yaklaşan karları hakkındaki endişeler arasında iki ayın en kötü günlük performansını geride bırakmışa benziyor. Aralık ayında yaşanan satış yönlü hareketten bu yana en keskin düşüşünü yaşayan S&P 500 Endeksi, günü yüzde 2 oranında düşüşle kapattı. Nasdaq’ta ise düşüş yüzde 2’nin üzerinde gerçekleşti.

Perakende devi Home Depot’un endekste yaşanan düşüşte payı büyük oldu. Wall Street'in beklentilerinin altında kalan mali tahminler sonrası piyasanın en büyük kayıplarından birini yaşayan Home Depot hisseleri, 2022'nin son üç ayında beklenenden daha güçlü kar bildirmesine rağmen yüzde 6,3 oranında düştü. Perakende devi, ABD ve Kanadalı işçilerin saatlik ücretlerini artırmak için 1 milyar dolar harcayacağını açıkladı. Bunun, şirketler için artan maliyetlerin, hisse senedi fiyatlarını belirleyen ana kaldıraçlardan biri olan karları tükettiğine dair piyasalardaki endişeleri beslediği görüldü.

Güvenli limanlar daha fazla kazandırıyor

Faiz oranları yükselmeye devam ederken, diğer ana kaldıraç da istikrarsız görünüyor. Güvenli tahviller daha yüksek faiz ödediğinde, hisse senetlerini ve diğer yatırımlar araçlarını daha az çekici hale getiriyor. Güvenli limanların daha fazla kazandırmasının hisse senetlerindeki risk iştahını düşürdüğü gözleniyor. Daha yüksek faiz oranlarının aynı zamanda durgunluk riskini artırması da yatırımcıları endişelendiriyor çünkü yüksek faiz oranları enflasyonu söndürme umuduyla ekonomik faaliyetleri yavaşlatıyor.

Faiz oranları ve hisse senedi fiyatları, Morgan Stanley stratejistlerinin, ABD hisse senetlerinin 2007'den bu yana en pahalı dönemini yaşadığı tespitini yapmasına neden olacak kadar yüksek seyrediyor.

Hisse senedi piyasaları baskı altında

Mortgage ve diğer önemli krediler için oranların belirlenmesine yardımcı olan 10 yıllık Hazine getirisi de yükseliyor. Daha çok Fed beklentileri üzerinde hareket eden 2 yıllık Hazine getirisinin ise yüzde 4,62'den yüzde 4,72'ye yükselmesi yatırımcıların hisse senedi piyasalarından uzaklaşmasına neden oluyor. Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine yakın seyreden 2 yıllık Hazine getirileri, bu seviyenin de geçilmesi halinde 2007 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmış olacak. Truist Advisory Services Baş Piyasa Stratejisti Keith Lerner, “Piyasalar baskı altında” diyor.

Wall Street, Fed'in enflasyonu bastırma çabalarında kısa vadeli faiz oranlarını ne kadar yükseğe çıkaracağına dair tahminlerini yükseltirken, getirilerin de bu ay yükseldiği gözleniyor. Fed, gecelik faiz oranını, geçen yılın başından bu yana yükselterek sıfır seviyesinden yüzde 4,50 - 4,75 aralığına çekmiş durumda.

Durgunluk tahminleri öteleniyor

Piyasaların tek tesellisi ise ABD ekonomisine dair beklenenden daha güçlü gelen raporlar. Son verileri, ekonominin yakında bir durgunluğa girebileceğine dair korkuları yatıştırırken piyasaları da rahatlatıyor. Ancak ekonomideki olumlu gidişatın enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskıyı körükleyebileceğinden de endişe ediliyor. Bu durumun Fed'e oranlar için benimsediği ‘daha uzun süre daha yüksek’ kampanyasına bağlı kalması için daha fazla neden vermesi bekleniyor.

En son veriler, ticari faaliyetin ivme kazandığını gösteriyor. S&P Global'e göre hizmet sektörü yeniden büyümeye başlıyor ve sekiz ayın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Ekonomideki bu güç, Wall Street'teki görece kötümser yatırımcıların durgunluk tahminlerini sürdürmelerine, ancak zamanlamasını yılın ilerleyen zamanlarına taşımalarına neden oluyor.

Fed Aralık ayında yaptığı açıklamada, kısa vadeli oranların bu yılın sonuna kadar yüzde 5,1'e yükseleceğini ve en erken oran indiriminin 2024'te gerçekleşeceğini düşündüğünü aktarmıştı. Wall Street büyük ölçüde Fed'in görüşüne daha yakın hale geldi.

Daha önce Fed'in faiz oranlarını bahsettiğinden daha erken düşürmeye başlayacağını düşünen Wall Street’in Fed'in görüşüne büyük ölçüde yaklaştığı görülüyor. Fed'in gelecek ay faiz oranlarını dair tahminlerini daha da yükseltebileceğinden endişe ediliyor. İstihdam piyasasında ve perakende satışlarda beklenenden daha fazla güçlenmenin yanı sıra, son raporlar enflasyonun umulduğu kadar hızlı ve sorunsuz bir şekilde düşmediğini de gösteriyor.

Güçlü ralli sona mı eriyor?

Bu endişeler, Wall Street'in yılbaşından bu yana yaptığı güçlü rallinin durmasına neden olmuş gözüküyor. Yüzde 8,9 oranında sıçrayan S&P 500’ün şimdilik yüzde 4,3'lük bir artışa tutunduğu görülüyor.

Truist'ten Lerner, piyasa için bir başka tehdidin de, Fed'in ekonomik zayıflık karşısında geçmişte olduğu kadar hızlı faiz indirimi yapamama ihtimali olduğunun altını çiziyor. Lerner, “Fed on yıldan fazla bir süredir ilk kez enflasyon konusunda endişelenmek zorunda kaldı. Geçen yıl olanlar, oranları daha uzun süre yüksek tutmalarını makul kılacak yaralar yarattı” şeklinde konuşuyor. Lerner, “Bir gerileme yaşadığımızda, Fed geçmişte olduğu kadar agresif olmayacak. Hala enflasyonu düşünüyor olabilirler” diyor.

İstihdam piyasası ve tüketici harcamaları, yüksek faiz oranları karşısında dirençli olurken, ekonominin bazı kalemlerinde zayıflık gözleniyor. Salı günü yayınlanan bir rapor da, ABD’de ev satışlarının da on yıldan uzun bir sürenin en düşük hızına gerilediğini gösteriyor.

Küresel borsalarda kara bulutlar çoğalıyor

 

Fed tutanakları yatırımcıların odağında

 

Fed beklentileri hisse piyasalarını baskılıyor

 

Tahvil piyasası neden yatırımcı çekiyor?

 

Yatırımcının yeni limanı: Şirket tahvilleri

 

FOMC toplantısı öncesinde piyasadaki şahin bakış güçlendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)