E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de dev bankaların hisseleri resesyon endişesiyle düşüyor---

ABD'de dev bankaların hisseleri resesyon endişesiyle düşüyor

ABD'de dev bankaların hisseleri resesyon endişesiyle düşüyor
19 Aralık 2022 - 13:00 borsagundem.com

Beklenen resesyon ve zayıflayan kar marjlarına ilişkin endişeler ABD’de bankacılık sektörünün cazibesini azaltıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD bankacılık sektörü, Aralık ayını hasarlı kapatıyor. Beklenen resesyon ve zayıflayan kar marjlarına ilişkin endişeler, sektörün ciddi darbe almasına neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bankacılık sektöründe yaşanan düşüş, S&P 500’ün Aralık ayı ortalaması olan yüzde 5,5’lik değer kaybının epey üzerinde gerçekleşiyor. Özellikle dev yatırım bankalarının bu düşüşten kötü etkilendiği gözleniyor.

Düşüş yüzde 11’i buldu

Reuters’tan Lewis Krauskopf’un haberine göre, ABD bankacılık sektörü hisseleri, resesyon endişelerinin hakim olmasıyla sarsılıyor. ABD bankalarının hisseleri, beklenen resesyon ve zayıflayan kar marjlarına ilişkin endişelerin sektörün cazibesini azaltmasıyla Aralık ayında darbe almaya devam ediyor.

S&P 500 banka endeksinin, aynı dönemde S&P 500 Endeksi için yaşanan yüzde 5,5'lik düşüşe karşın bu ay yaklaşık yüzde 11 oranında düştüğü gözleniyor. En çok etkilenen bankalar arasında ise bu ay yüzde 16 düşen Bank of America hisseleri yer alıyor. BofA’yı yüzde 14 düşüşle Wells Fargo hisseleri ve yüzde 6’nın üzerinde değer kaybeden JPMorgan hisseleri takip ediyor.

Yatırımcılar tahvillere hücum ediyor

Yatırımcılar, Fed'in enflasyonu düşürmeyi amaçlayan son 40 yılın en agresif para politikası sıkılaştırmasının büyümeyi de baltalayacağından giderek daha fazla endişeleniyor. Bunun bir sonucu olarak, ekonomiye ilişkin karamsarlık işaretlerinin son haftalarda varlık fiyatlarına da sızdığı gözleniyor.

Fiyatlarla ters yönde hareket eden hazine tahvil getirilerinin son üç ayın en düşük seviyelerine gerilemesi, büyüme endişelerinin yatırımcıları tahvillere itiyor olabileceğine işaret ediyor. Bazıları ise, banka hisselerindeki düşüşün nedeni olarak, yatırımcıların ekonomik yavaşlamayı hesaba kattığının bir göstergesi olarak, son zamanlarda gördüğü yüksek seviyelerden yaklaşık yüzde 12 oranında düşen enerji hisselerini işaret ediyor.

Çifte bela

Bankalar potansiyel bir çifte bela ile karşı karşıya: Olası bir resesyonun kredi büyümesine zarar verme ve kredi kayıplarını artırma ihtimalinin yanı sıra; borç verenlerin mevduatlara ödediği faizin kredilerden kazanılan faizi tüketmesi halinde daha yüksek oranların kar marjlarını düşürme tehdidi.

İşten çıkarmalar, bankaların karşılaşmayı bekledikleri stresin de ipuçlarını veriyor. Son aylarda iş gücünü azaltan Goldman Sachs, zorlu ekonomik ortama uyum sağlayabilmek için binlerce çalışanını daha işten çıkarmayı planlıyor.

Miller Tabak Baş Piyasa Stratejisti Matt Maley, “Banka hisseleri bir durgunlukta iyi gitmiyor ve giderek daha fazla yatırımcı sert bir inişten endişe ediyor” diyor.

Kar marjları sorunu

Banka hisseleri yıl boyunca geniş anlamda S&P 500 Endeksi ile aynı doğrultuda işlem görürken, yaşanan düşüşlerin son haftalarda hızlandığı görülüyor. S&P 500 banka endeksinde 2022 yılında yaşanan düşüş oranı yüzde 24'ün üzerine çıkmış durumda. S&P 500 Endeksi’nin yılbaşından bugüne kadarki performansı ise yüzde 19 oranında negatif seyrediyor. Endeksin, 2008 yılından bu yana en büyük yıllık yüzde düşüşüne doğru hızla ilerlediği gözleniyor. Greenwood Capital Baş Yatırım Stratejisti Walter Todd, “Bankaların son performansı, 2023 yılı ekonomik görünüme ilişkin endişelerin arttığının kanıtı niteliği taşıyor” diyor.

Kâr marjları, yatırımcıların odaklandığı potansiyel sorun noktalarından biri olarak öne çıkıyor.  RBC Capital Markets Analisti Gerard Cassidy, banka hisselerindeki son zayıflığın bir kısmının, net faiz marjlarının gelecek yıl zirveye ulaşacağı yönündeki beklentileri yansıttığını söylüyor.

Bu baskının boyutunun, bankaların dördüncü çeyrek kazançlarını açıkladıkları gelecek ay netleşmesi bekleniyor. Ayrıca, Reuters'in bildirdiğine göre, Elon Musk'a Twitter'ı satın alması için 13 milyar dolar borç veren bazı bankalar da, bu çeyrekte kredilerde zarar bildirmeye hazırlanıyor.

İskontolu hisseler fırsat olabilir mi?

Yatırımcılar, önümüzdeki hafta konut ve tüketici güveni ile ilgili verilerle ekonominin sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor. Elbette, bankaların değer kaybeden hisseleri, ekonominin istikrarlı bir şekilde devam edeceğine inanan yatırımcılar için cazip de olabilir.

Refinitiv Datastream'e göre S&P 500 banka endeksi, ileriye dönük kazanç tahminlerinin yaklaşık dokuz katında ve uzun vadeli ortalama F/K'sının 12 kat altında işlem görüyor.

Baker Avenue Wealth Management Baş Stratejisti King Lip, firmasının yakın zamanda banka hisseleri satın aldığını ve ABD büyümesine yönelik herhangi bir darbenin muhtemelen ılımlı olacağına ikna olduğunu söylüyor. Lip, “Bizim düşüncemiz, ekonominin 2023'te önemli bir resesyondan kaçınabilmesi gerektiğine yönelik. Bunun, bankalardaki yatırımcı duyarlılığını da iyileştirmesini bekliyoruz” diyor.

ABD'de işten çıkarmalar 22 ayın zirvesinde

 

Morgan Stanley: İşten çıkarmalar hisselere pozitif yansıyabilir

 

BofA anketine göre stagflasyon endişeleri artıyor

 

BofA anketine göre ABD piyasasında dip görülmedi

 

JPMorgan'dan satın alma hamlesi

 

JPMorgan'dan enerji hisselerinde satış tavsiyesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)