E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalar Fed'i fiyatlıyor! Martta faiz indirimi var mı?---

Piyasalar Fed'i fiyatlıyor! Martta faiz indirimi var mı?

Piyasalar Fed'i fiyatlıyor! Martta faiz indirimi var mı?
28 Ocak 2024 - 13:25 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyondaki düşüş ve ekonomik büyümedeki yavaşlama beklentileri nedeniyle mart ayında faiz indirimine başlayabilir.


ABD Merkez Bankası (Fed) politika yapıcıları nihayet faiz oranlarını düşürmenin eşiğinde olabilir.

Çarşamba akşamı tamamlanacak olan iki günlük politika toplantısı öncesi yatırımcılar Fed'in mart toplantısında faizleri düşürmeye başlaması olasılığını fiyatlıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell ve meslektaşlarının gelecek hafta faiz oranlarını üst üste dördüncü toplantıda da sabit tutması bekleniyor. Ancak Powell'ın basın toplantısı ve orada vereceği sinyaller kritik önemde.

ENFLASYON VERİLERİ İZLENİYOR

Diğer taraftan enflasyon rakamları aşağı yönlü sürpriz yapmaya devam ediyor. Fed'in tercih ettiği gösterge aralık ayında yüzde 2,9'a gerileyerek 2021 başından bu yana ilk kez yüzde 3'ün altına indi.

Öte yandan, tüketici harcamaları şaşırtıcı derecede güçlü olmaya devam ediyor. Bu da fiyat baskılarının bir kez daha artabileceği konusunda endişeleri beraberinde getiriyor.

Bloomberg Economics analistleri Stuart Paul ve Estelle Ou konu ile ilgili analizlerinde, "Fed'in önümüzdeki aylarda faiz indirimine yönelik adımlar atması için ortam hazır. Fed'in yumuşak bir iniş yapmaya çalışırken martta federal fonlama faizini düşürmeye başlamasını bekliyoruz" dedi.

ESKİ FED YÖNETİCİSİNDEN MART ÖNGÖRÜSÜ

St Louis Fed Eski Başkanı James Bullard da Fed'in enflasyon yüzde 2'ye ulaşmadan önce, mart ayında faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceğini öngördü.

Bullard, geçen hafta Wall Street Journal'a verdiği mülakatta, gıda ve enerji fiyatları hariç çekirdek enflasyon oranının 2024'ün üçüncü çeyreğine kadar yüzde 2 civarına gerileyebileceğini belirtti.

Politika ayarlamalarını geciktirmemenin önemini vurgulayan Bullard, Fed'in faiz indirimini yılın ikinci yarısına bırakmaması gerektiğini, yılın ikinci yarısının çok geç olacağını savundu.

"MART AYINDA FAZİ İNDİRİMİNE ÇOK İNANIYORUM"

Goldman Sachs Küresel Ticaret Stratejisi başkanı Joshua Schiffrin ise, “Mart ayında bir faiz indirimine çok inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Schiffrin, “Bence daha erken başlamanın pek çok faydası olduğunun farkındalar. Ekonomi gerçekten zayıflarsa muhtemelen kademeli olarak azaltma hızını artırabilirler. Ve elbette kesintileri her zaman hala kısıtlayıcı bir seviyede durdurabilirler" dedi. (Sözcü)

Küresel piyasalarda 'makroekonomik veri' fiyatlamaları

 

Küresel piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı

 

HSBC: Emtia piyasaları "süper sıkışma" içinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı28 Ocak 2024 15:36

    dünyayı kasıp kavuran bir enflasyon var iken kimsenin faiz indirme lüksü yok aksi halde ülkesini ekenomik kaosa sürükler .