E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında boğa piyasası bitmedi---

ABD borsalarında boğa piyasası bitmedi

ABD borsalarında boğa piyasası bitmedi
15 Şubat 2024 - 14:21 borsagundem.com

ABD’de enflasyon verilerinin beklentileri aşmasına rağmen borsaların boğa piyasası trendinden uzaklaşmadığı görülüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan borsaları ABD Merkez Bankası (FED) faiz indirmeden önce yükseliş trendi bir süre daha devam ettirebilir. MarketWatch’un haberinde yer alan DataTrek Research araştırması salı günü açıklanan beklenenden yüksek enflasyon verilerinin ardından ABD borsalarındaki volatiliteyi inceledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarının gösterge endeksi olan S&P 500 enflasyon verilerinin ardından salı günü %1,4 düşmüştü. Bu 31 Ocak’tan bu yana en sert düşüşü işaret ediyordu. Yine de ABD borsaları çarşamba günü öğleden sonra toparlanarak %0,6 yükseldi. Wall Street FED’in 26 Temmuz’daki son faiz indiriminden bu yana yükseliş eğilimini devam ettiriyor.

MW haberine göre DataTrek’in kurucu ortağı Jessica Rabe çarşamba günü verdiği mir mesajda FED’in temmuz ayındaki son faiz artışından bu yana S&P 5000’ün kısa vadeli faiz oranlarının artırılacağı konusunda endişesinin kalmadığını söyledi. Endeksin ralli eğilimine girdiğini belirten Rabe bu süreçte %8,5’lik yükseliş yakalandığını hatırlattı. Borsa uzmanı, “Tarihsel göstergeler S&P’nin toparlanmak için hâlâ yedi aylık zamanı” olduğunu söylüyor. Rabe son faiz artışından itibaren endeksin uzun vadeli ortalamalarda genellikle %9-10 getiri sağladığını sözlerine ekledi.

Rabe, “Bunun tek istisnası, dot-com balonunun patlaması sırasında (2000) FED’in son faiz artırımından sonraki yıldı” diyor. Borsa uzmanı bu istisnanın dışında S&P 500’ün faiz artırımı döngüsünden sonraki bir yılda ortalama %28 yükseldiğini söyledi.

“Akılda tutulması gereken önemli bir uyarı: FED, bu sıkılaştırma döngülerinin çoğunun (4'te 3'ü) sona ermesinden sonraki bir yıl içinde faiz oranlarını düşürmeye başladı” diyen Rabe, FED’in henüz faiz indirimlerine başlamadığına da dikkat çekti. Borsa uzmanı Amerikan merkez bankasının güçlü istihdam piyasası ve inatla yüksek kalan enflasyon nedeniyle temkinli davrandığını belirtiyor.

ABD borsalarındaki volatilite salı günü TÜFE rakamlarının açıklanmasının ardından aniden yükseldi. FactSet verilerine göre korku endeksi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) salı günü gün içi işlemlerde 18 seviyesine kadar yükseldi. Ancak DataTrek’in kurucu ortağı Nicholas Colas “17 VIX bile uzun vadeli ortalama olan 20 seviyesine ulaşmıyor” hatırlatmasında bulundu.

Colas, “Hâla ayı piyasasında değil boğa piyasasında olduğumuzu gösteren bir VIX aralığındayız” dedi.

Salı gününü 15,85’te kapatan VIX, 9 Kasım’dan bu yana ilk kez 15 seviyesinin üzerini gördü. Ancak korku endeksi çarşamba gününü 14,31’de kapattı.

Colas’a göre VIX’in salı günkü yükselişi “FED’in faiz oranlarını çok uzun süre yüksek tutacağı ve ekonomide bir gerilemeye sebep olacağı konusunda piyasadaki endişelerin geri döndüğünün” bir işaretiydi.

FED 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonun ardından 2022’de agresif bir faiz artışı dalgasını başlatmıştı. Amerikan merkez bankası sıfıra yakın olan faiz oranlarını 2023’ün temmuz ayına kadar %5,25-%5,50 aralığına yükseltti. Enflasyon Haziran 2022’deki zirvesinin önemli ölçüde altında kalsa da salı açıklanan TÜFE verileri ocak ayından bu yana enflasyonun aylık bazda yükseldiğini gösterdi.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun raporuna göre tüketici fiyat endeksi ocak ayında %0,3 arttı ve aralık ayındaki %0,2’lik artışın daha da ivmelendiğini gösterdi. TÜFE yıllık bazda ise %3,1 seviyesindeydi. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ocak ayında aylık bazda %0,4 yıllık bazda %3,9 arttı. FED’in uzun vadeli enflasyon hedefleri TÜFE’nin yıllık %2’de kalması yönünde.

FED yönetiminin enflasyon rakamlarına piyasalara göre daha temkinli yaklaştığı biliniyor. Ancak son enflasyon verilerinin ardından Colas’a göre FED ile piyasalar nihayet aynı noktaya geldi. Colas yine de borsalarda yükseliş eğiliminin devam edeceğini öngördüklerini söyledi.

DataTrek'e göre, ABD borsası FED’in ilk faiz indiriminden "erken bir ivme" kazanabilir fakat tarih bu gidişatın uzun sürmeyebileceğini gösteriyor.

Jessica Rabe ise, "ABD hisse senetleri, FED’in 1990'dan bu yana dört sıkılaştırma döngüsünün ardından ilk faiz indirimini takip eden ayda genellikle bir sıçrama yaptı, ancak sonuçlar üç ay ve sonraki yılda dalgalıydı. Makroekonomik ve jeopolitik ortama bağlı olarak bazen faiz indirimlerinin hisse senetlerini 'kurtarmak' için çok geç geldiğini hatırlamak önemlidir” uyarısında bulundu.

S&P 500 bu yıl şimdiye kadar %4'ten fazla yükseldi bir dizi rekor seviyesine ulaştı. Endeks 2023'te %24,2 oranında artış göstermişti.

Michael Burry de yapay zeka odaklı ralliye kayıtsız kalamadı

 

Buffett’ın Apple planı

 

Küresel piyasalara teknoloji dopingi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)