E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada yatırımcılara kazandıracak 5 önemli ipucu---

Borsada yatırımcılara kazandıracak 5 önemli ipucu

Borsada yatırımcılara kazandıracak 5 önemli ipucu
13 Şubat 2024 - 11:46 borsagundem.com

Hayatın birçok alanında olduğu gibi borsa yatırımı yaparken de basit düşünmek faydalı bir yöntem olabilir. Ünlü fon yöneticisi Ryan Kelley kazandıran portföyünün sırlarını paylaşıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsada ana endekslerden daha değerli bir portföy oluşturmanın yolu olabildiğince basit düşünmekten geçiyor olabilir. Karmaşık stratejilerle dolu yatırım dünyasında bu tavsiye kulağa yanlış gibi geliyor olabilir. Ancak MarketWatch’un haberine göre basit düşünmenin kazandırdığını destekleyen veriler de mevcut.

MW yazarı Michael Brush örnek olarak Hennessy Cornerstone Mid Cap 30 fonunu örnek gösteriyor. Zira fonun oldukça basit bir stratejisi bulunuyor. Morningstar Direct verilerine göre fonun performansı son üç ve beş yılda piyasa ortalamalarını yıllık %8 oranla aştı. Fonun 10 yıl boyunca yüksek performans gösterdiği ve bu süreçte yıllık ortalama %4 getiri sağladığı da görülüyor.

Karmaşık stratejileri ile bilinen hedge fonlarının dahi piyasaların geride kaldığı yıllar da hesaba katılırsa fonun ne denli güçlü performans gösterdiği bir kez daha vurgulanabilir.

Habere göre Hennessy Portföy Yöneticisi Ryan Kelley bu getirileri sağlamak için yedi bölümden oluşan temel bir ekran kullandığını belirtiyor. Kelley orta büyüklükteki şirketlere odaklanıyor, fiyat-satış oranı 1,5’in üzerindeki her şeyi satın alıyor ve fiyat momentumu olan hisseleri hedefliyor. Kelley ABD’li olmayan ve 5 doların altında olan hisseleri daha az likit olabilecekleri sebebiyle denklemden çıkarıyor. Geri kalan hisse senetlerini performansına göre sıralıyor ve ilk 30 hisseyi elinde tutuyor. Portföyü bir yıl boyunca tutan fon yöneticisi her ekim ayında fon portföyünü yeniden dengeliyor.

Kelley, “Bu süreç bir süzgeçten geçirme gibi. Bilançolarında büyüme olan ve dibi bulan makul değerli şirketleri arıyoruz. İlk günden beri aynı şekilde çalışıyoruz” dedi.

Başarılı fon yöneticisi yakın tarihli bir röportajda herkesin kullanabileceği ders niteliğinde 5 temel ipucuna işaret etti:

1. Akışla birlikte hareket edin

Martin Zweig gibi efsanevi yatırımcılar, temelde işe yarayan bir stratejinin çalışmaya devam edeceğini söyler. Bu borsalarda momentum stratejisi kullanarak performanslarla öne çıkmanın harika bir yoludur. Kısacası, momentum momentumu doğurur.

Kelley momentumu üç şekilde yakalıyor. İlk olarak ekranı on üç ila altı ayda pozitif performansı olan hisse senetlerini alıyor. Portföy yöneticisi, “Hâlâ düşmekte olan hisse senetlerini satın almak istemiyoruz. Çünkü Hisse senetlerini geri dönüş yapmadan hemen önce tespit etmek zordur” diyor.

Kelley fiyat momentumu üzerine de odaklanıyor. Başarılı portföy yöneticisi elemeler sonucu finale bıraktığı hisse senetlerini bir yıllık performansına göre sıralıyor ve en iyi hisseleri seçiyor: “Yükselişin ilk bölümünü kaçırmakta sorun yok. Çünkü genellikle pozitif fiyat hareketleri altı aydan uzun sürüyor.”

Borsa uzmanı ayrıca bilançoları artan veya kayıpları azalan şirketleri seçerek de momentumu destekliyor. Kelley, “Bu önemli bir nokta zira bilançolar artıyorsa şirket doğru bir şey yapıyor demektir” ifadelerine yer verdi.

2. Kazananların yürümesine izin verin

Pek çok yatırımcı, her hafta manşetlere ve algılanan trendlere göre portföylerini nasıl değiştireceklerini düşünmek için çok fazla zaman harcıyor. Borsalara dair en yaygın hatalardan birisi de kârı çok erken almaktır. Kelley, “Yüzde 100’lük bir yükselişten sonraki eğilim, ‘Bu harika bir ticaret oldu ve ben çıkıyorum’ şeklindedir” diyor. Ancak portföy yöneticisi sadece yılda bir kez yeniden dengelemeye gittiğini söyledi. Bunun sebebi ise yatırım yapma dürtüsünü ortadan kaldırmak ve portföyün kazananlarının daha fazla büyümesine izin vermek.

3. Değerinin altındaki hisseleri tercih edin

Kelley fiyat-satış oranı 1,5 olan hisseleri tercih ediyor. Bu da başarılı yatırımcının popüler ‘Muhteşem Yedili’ hisse senetlerinden uzak duracağı anlamına geliyor. Ancak bu stratejinin olumlu bir yanı da var. Kelley, “Değer hisseleri daha düşük volatilitesi sayesinde size geceleri daha rahat bir uyku vadeder” diyor.

Üstelik ‘Muhteşem Yedili’ hisselerine ne zaman girdiğinize bağlı olarak getiriler anlamında çok fazla şey kaçırmamış da olabilirsiniz. Kelley Muhteşem Yedili’nin 2023’te harika bir yıl geçirdiğini ancak 2022’de ise %42 düştüğünü hatırlattı. Yani söz konusu hisseler iki yıl aynı anda düşünüldüğünde sadece %8 yükseldi.

1,5 gibi sert bir fiyat satış oranı yatırımcılara belirli avantajlar da sağlıyor. Kelley’in portföyü kalabalık yatırımcı güruhları tarafından sevilmeyen sektörlerdeki sevilmeyen hisselerle dolu hale geliyor. Bu da portföyü bir miktar aykırı hale getiriyor.

Borsa uzmanı fiyat bilanço yerine fiyat satış verilerine odaklanıyor. Bunun sebebi ise şirket gelirlerinin muhasebe düzeltmeleriyle karşılaşması ihtimali en düşük alan olması.

4. Orta sermayeli şirketlere odaklanın

Orta büyüklükte sermayesi olan şirklerin piyasa değeri 1 milyar ila 10 milyar dolar arasındadır. Daha düşük hisselerinin yanlış anlaşılma ihtimalleri daha yüksektir. Zira çok daha az sayıda analist bu hisseleri kapsayan analizlerde bulunur. Küçük hisseler ani yükselişlere aşırı volatilite ile cevap verebilir. Bu da yatırımcıların duygusal hareket etmesine sebep olabilir.

Orta sermayeli şirketler güçlü performans verme eğilimindedir. Kelley, “Son 20 yılda, orta büyüklükteki şirketler, %60 oranla büyük ve küçük sermayeli şirketlerden daha iyi performans gösterdi

5. İyimser kalın

Yıllar geçtikçe piyasalara dair iyimserliklerini koruyan yatırımcıların başarılı olduğu görülüyor. Warren Buffett ve Yardeni Research’ten Ed Yardeni bu gibi isimlerden sadece ikisi. Yardeni, “İnsanlar beni boğa piyasasını aşırı savunmak a suçluyor. Bense ‘Çok teşekkür ederim’ diyorum” ifadelerine yer verdi.

Kelley, fonunun üstün performansını kısmen kendi iyimser bakış açısına bağlıyor. Buradaki kilit nokta, iyimserlik. Zira iyimserlerin yatırım yapmaya devam etme olasılığı daha yüksek. Üstelik yatırımcı duyarlılığı aşırı karamsar olduğunda piyasa diplerine yaklaşırken kurtulmak için satışa geçmek de yatırımcılar arasında yaygın biçimde yapılan bir hata.

Kelley, "Yatırım, zamanlama ve piyasaya doğru zamanda girip çıkmakla ilgili değildir. Kaçınılmaz olarak o büyük günlerden birinde yanılacaksınız" uyarısında bulundu.

Bank of America: Hisse senedi piyasaları faiz indirimi olsa da olmasa da yükselecek

 

Borsadaki yükselişten kim ne kadar pay alıyor?

 

4 ünlü borsa uzmanından Wall Street’te çöküş uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden13 Şubat 2024 12:17

    kazandıracak yöntem mesela bizim borsada 544 tane hisse var her hisseden 1 lot al bir kere .sonra bist 100 birer lotta ilave oradan.sonra 50 ve 30 dan da birer lot alcanız .muazzam para vurursunuz.borsada yıllar evvel abidik gubudik kazım abi vardı karaköyden o böle yapıp muazzam para vurmuş anlatmıştı bana bende öle yapıyom muazzam oluyo ahuhauhauhauha