Ana SayfaKulisSağman: Piyasalar koalisyonu kurdu bile---

Sağman: Piyasalar koalisyonu kurdu bile

7 / 10
Sağman: Piyasalar koalisyonu kurdu bile
07 Temmuz 2015 - 10:51 www.borsagundem.com

FED BÜYÜK İHTİMAL EYLÜL YA DA ARALIK’TA BİR ADIM ATACAK

-Fed makro ekonomik verileri izleme kararını açıkladı, Eylül ayını işaret etti. Beklenti ise faiz artırımı. Fed sizce 3 ay sonra faiz artırma kararı alır mı? Fed bu kararı almak için hangi işareti bekliyor? Alırsa bunun dünyaya ve Türkiye’ye yansıması nasıl olur?

Murat Sağman: Bir, bir buçuk seneden beri FED’in faiz artırıp artırmayacağını bekliyoruz ve bekledikçe de zaman yaklaşıyor demektir. Büyük ihtimalle Eylül veya Aralık ayında bir adım atacak. Şu anda beklenti yıl sonuna kadar 0.625. Gelecek sene de 1.68 civarında. Bugünkü ekonomik değerlendirmeye bakarsak Taylor modeli (ABD faizlerini ölçen bir model) diye bir şey var. Bu model de şöyle, büyüme, işsizlik, faiz verilerini aldığınız zaman bu Taylor modeline göre faiz 2.5 çıkıyor. Yani faiz Amerika’da 2.5’a kadar bir sorun yok gibi gözüküyor. Gelecek sene sonuna kadar yüzde 2’ye kadar beklenti olduğu için FED piyasaları çok iyi hazırladı. Onun için büyük ihtimalle piyasalar da aşırı bir dalgalanma olacağını düşünmüyorum. Ama iki risk var. Beklenenden önce yaparsa ya da beklenenden daha büyük bir artırım yaparsa. Tabi bunlar piyasaları rahatsız edebilir. Ama bunların dışında ciddi bir risk görmüyorum.

Türkiye ne kadar etkilenir? Bakın biz cari açık veriyoruz. Yani yurt dışındaki borçlanmayla büyüyoruz ve yatırımımızı yurt dışı borçlanmayla finanse ediyoruz. FED’in faiz artırımı demek sermayenin ana ülkeye dönmesi ve doların dünyada azalması demek. Şimdi böyle bir şey olduğu zaman bu büyük yatırımcılar, cari açık veren ülkelerden çıkma kararı alıyorlar. Bu da bizi negatif etkiliyor.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)