Ana SayfaKulisSağman: Piyasalar koalisyonu kurdu bile---

Sağman: Piyasalar koalisyonu kurdu bile

6 / 10
Sağman: Piyasalar koalisyonu kurdu bile
07 Temmuz 2015 - 10:51 www.borsagundem.com

YUNANİSTAN İLE AVRUPA BİRLİĞİ ANLAŞMAK ZORUNDA

-Fiyat adımlarının daha da küçülmesi yatırımcıyı nasıl etkiler? Spekülatif işlem yapan yatırımcılar ile orta-uzun vadeli yatırımcı açısından değerlendirir misiniz? Borsanın işlem hacmine katkısı olur mu? İşlem hacminin artmasına fayda sağlayacaksa hacmin artmasının borsaya yararı nedir?

Murat Sağman: Ben bir dönem Amerika’da Wall Street- Nasdaq  borsasında çalıştığım zaman, alış ve satış aralığı genişken daraldı ve işleme bence katkısı oldu. Genellikle Spread dediğimiz alış ve satış arası daraldıkça piyasaların daha çok likit olduğunu da görüyoruz.

-Avrupa’daki ekonomik sıkıntıyı nasıl yorumluyorsunuz? Yunanistan ne olacak? Sizce Türkiye bu kaostan nasıl, ne kadar etkilenir? Türkiye’nin olası darbelere karşı tedbir alma şansı var mı? Nasıl tedbirler alınmalı?

Murat Sağman:  Yunanistan bizi aslında dolaylı olarak etkiliyor. Tabi komşumuzun krize girmesi bizi hiç etkilemeyecek diyemeyiz. Dolaylı yönden etkisi de Avrupa Birliği’ni etkileyeceği için. Çünkü Avrupa Birliği bizim en büyük partnerimiz. Bakın biz malımızın yüzde 40’ını Avrupa’ya satıyoruz. Dünyadan aldığımız borçlanmanın yüzde 70’ini Avrupa’dan bankalardan alıyoruz. Türkiye’ye doğrudan yatırım geliyorsa bunun yüzde 60’ı Avrupa’dan geliyor. Onun için Avrupa’nın krize girmesi bizi muhakkak negatif etkileyecektir. Avrupa kötü, bizim iyi olma şansımız yok. Onun için Yunanistan krizi bizi dolaylı dolaysız negatif etkiler diyebilirim.

Bu arada Yunanistan ve Avrupa Birliği bir yerden sonra anlaşacaklar gibi. Çünkü anlaşmak zorundalar. Ama herkes sonuna kadar kendini zorlayacak ve sonunda mutlaka anlaşma sağlayacak. Bakın Yunanistan’ın iflas etmesi ve krize girmesi Avrupa’nın da krize girme olasılığını artırıyor. Arkada bekleyen İrlanda, Portekiz krizlerini tetikleyebilir. Çünkü, bu ülkeler de borçlu. Tabi başka ülkelere de sıçrayabileceği için Yunanistan’ın bir şekilde anlaşmaya gideceğini düşünüyorum. 

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)