E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulis‘Nihat Özçelik'e gözaltı’ haberlerine ‘erişim engeli’ kararı tartışma başlattı---

‘Nihat Özçelik'e gözaltı’ haberlerine ‘erişim engeli’ kararı tartışma başlattı

‘Nihat Özçelik'e gözaltı’ haberlerine ‘erişim engeli’ kararı tartışma başlattı
19 Şubat 2024 - 07:30 borsagundem.com

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla gözaltına alınan borsacı Özçelik, medyada geniş yer bulan olay için Sakarya Adliyesi’ne başvurdu. Haberlere ‘erişim engeli’ kararı çıkınca 'sansür' tartışması yeniden başladı. Hukukçular ne dedi?

2024’e günler kala, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı 7 ayrı suçla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 7 kişi ile birlikte gözaltına alınan ünlü borsacı Nihat Özçelik’in haberi, medya dünyasında geniş yer buldu. Özellikle internet haber siteleri, borsa dünyasının yakından takip ettiği  ‘borsacıya gözaltı’ olayını okurlarıyla paylaştı.

Ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce ‘adli kontrol’ kararıyla 7 kişiyle birlikte serbest bırakılan Nihat Özçelik, kendisiyle ilgili yapılan “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gözaltı kararı” haberlerine yönelik ‘erişim engeli’ için Sakarya Adliyesi’ne başvurdu. Çok sayıdaki medya organı tarafından kullanılan ‘gözaltı’ haberleri için 'kişilik haklarına saldırı', 'kişinin itibarının hedef alındığı ifadeler' içerdiği gerekçesiyle yapılan başvuruda, Sakarya’dan ‘erişim engeli kararı’ alındı.

10haber.net’ten Masum Gök, gelişmeyi “Sansür gibi erişim engeli kararı, tek kalemde yüzlerce siteye yasak” başlığıyla kaleme aldı. İstanbul’daki gözaltı kararına karşılık Nihat Özçelik’in başvurusunu Sakarya’ya yaptığına dikkat çeken Masum Gök, “Geçen yılın son günleri yaşanan sırdan bir polisiye olay, bugün Türkiye'de sansür tartışmalarını yeniden gündeme getirdi” diye yazdı. Hukukçuların görüşlerini de ekleyerek...

İşte Masum Gök’ün, 10haber.net’te yayınlanan haberi:

“Ünlü borsacı Nihat Özçelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kendisi hakkında aldığı gözaltı kararıyla ilgili yapılan yüzlerce habere Sakarya Adliyesi'ne başvurarak erişim engeli kararı aldırdı.

Geçen yılın son günleri yaşanan sıradan bir polisiye olay, bugün Türkiye'de sansür tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Önce 'sıradan' olayı hatırlayalım:

Ünlü borsacı Nihat Özçelik ve 7 kişi hakkında 26 Aralık 2023 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu tarafından gözaltı kararı verildi. Başsavcılık kararın kişisel verilerin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi, şantaj, yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, resmi belgede sahtecilik ve görevi kötüye kullanma gibi suçlar nedeniyle alındığını açıkladı. Savcılığın bu resmi açıklaması önce haber ajansları tarafından, ardından da yüzlerce medya organı tarafından haberleştirildi.

Özçelik ve diğer şüpheliler gözaltına da alındı. Ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bütün bunlar sıradan polisiye ve adliye haberleri olarak yüzlerce medya organında yayınlandı.

Olay İstanbul'da geçiyor karar Sakarya'dan

Ama Nihat Özçelik kendisiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararıyla ilgili yapılan haberlerin kişilik haklarına saldırı, şeref ve haysiyetini aşağılayıcı ifadeler içerdiği gerekçesiyle erişim engeli kararı aldırmak istedi. Fakat bunun için nedense İstanbul Adliyesine değil Sakarya Adliyesine başvurdu.

Avukatı aracılığıyla Sakarya 2. Sulh Ceza Hakimliğine başvuran Nihat Özçelik'in erişim engeli talebini mahkeme reddetti. Bu karar üzerine Nihat Özçelik Sakarya 1. Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin erişim engeli istenilen linklere verdiği ret talebini kaldırarak, içlerinde haber ajanslarının da olduğu yüzerlerce linkle erişim engeli kararı verdi.

İlgisiz yerlerden gelen erişim engeli kararları

Bu olay ne ilk ne son. Hatta internet medyası için bu çeşit erişim engelleme kararlarının rutin şeyler olduğunu söylemek bile mümkün. Siteler hemen hemen her zaman bu erişim engelleme kararlarından ancak bir mahkeme bu kararı aldıktan sonra haberdar olabiliyor. Ne savunma yapılabiliyor bu kararla ilgili ne de itiraz hakları her zaman kullanılabiliyor.

Çünkü bu erişim engelleme kararları çoğunlukla yayını yapan kuruluşun merkeziyle de, başvurucunun oturduğu yerle de ilgisi olmayan şehirlerden, adliyelerden alınıyor. Örneğin Erzincan Kemaliye'den gelen bir erişim engeli kararına Kemaliye'de o mahkeme nezdinde itiraz etmek lazım, çoğu zaman haber sitelerinin Kemaliye'de veya başka bir uzak adliyede avukat tutacak bir kaynağı olmuyor.

Geçmişte Bodrum'dan Bingöl'e, Van'dan Giresun'a Türkiye'nin dört bir yanından gelen böyle erişim engelleme kararları görüldü. Bu kararların bazılarında kısmen haklı gerekçeler olabiliyor ama bazen örneğin bir haberle ilgili kendisi gazeteciye demeç veren kişinin kendi demecine erişim engeli getirdiği vakalar da yaşandı. Veya son olayda olduğu gibi, sıradan bir polisiye olayda bizzat savcılık tarafından yapılmış ve durumu anlatan açıklamaya erişim engeli getiriliyor.

Avukat Kaya: Bu haber basın özgürlüğü kapsamında

Bu erişim engeli kararıyla ilgili 10Haber'e konuşan Avukat Pelin Pınar Kaya "Ülkemizde maalesef sık sık bu gibi erişim engelleme kararları ile karşı karşıya kalır olduk. Ancak bu kararlar hakkında ciddi hukuki yanlışlıklar olduğu da hukuk çevrelerince düşünülmektedir. Çünkü toplumu ilgilendiren ve toplumsal olan birçok haberin çoğu zaman içeriğine dahi bakılmaksızın bazen yalnızca bir talep ile bu kararlar verilmektedir. Bu haber için de önce bu erişim engelleme talebinin reddedildiğini ancak daha sonra başvuranın itiraz hakkını kullanması sonucunda itirazın kabul edildiğini ve erişim engelleme kararı verildiğini görüyoruz. Kararda erişim engelleme talebinde bulunan kişinin haber içeriğinde kişilik haklarına saldırı mahiyetinde ifadelerin yer aldığı belirtilmişse de, kişilik hakkına saldırı ifadelerinin hangileri olduğuna yer verilmemiştir. Kaldı ki, burada esas olan kamu yararı ve halkın haber alma hakkıdır. Tartışılmasında kamu yararı olan konular basın özgürlüğü kapsamında yer almaktadır" dedi.

Avukat Pelin Pınar Kaya Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına atıf yaparak sözlerini şöyle sürdürdü.

"Burada önemli olan ilgili haberin o anda görünür gerçekliğe uygun olmasıdır ki, bu olayda bu durum var gibi görünmektedir. Zira sadece toplumca tanınan bir kişinin yapılan operasyon kapsamında gözaltına alındığına dair adı geçirilmiş ve soruşturmanın devam ettiği belirtilmiş. Yani yanıltıcı bir haber niteliğinde de değil. Anayasa Mahkemesi erişim engelleme ile ilgili son yıllarda kararlarını çoğaltmıştır. Söz konusu kararlarında da tartışılmasında kamu yararı bulunan hususların basın özgürlüğü kapsamında olduğunu vurgulamaktadır."

Eski basın savcısı Aslan: Şaibe algısının önüne geçmek için hukuki düzenleme gerekli

İstanbul Anadolu Adliyesi'nde uzun yıllar basın savcısı olarak görev yapıp geçen ağustos ayında kendi isteğiyle istifa edip avukatlık yapmaya başlayan Ahmet Aslan da Türkiye'de uygulanan erişim engeli kararlarıyla ilgili şöyle konuştu:

"Erişimin engellenmesi müessesesi, internet yayınlarının hızlı etkileşim özelliği karşısında kişilik haklarının korunması bakımından çok önemli ve gerekli olmakla birlikte, bu tedbirlerin uygulanması noktasında ciddi aksaklık ve sorunlar yaşandığı da bir gerçektir. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarında da defalarca vurgulandığı üzere, yargı mercilerince bir yayına ilişkin erişimin engellenmesi tedbirinin gerekliliği değerlendirilirken, ifade ve basın özgürlüğünün zedelenmemesine de özen gösterilmek zorundadır. Bu müessese, bir kişinin hakkında herhangi bir haber yayınlanmasından salt rahatsız olması sebebiyle başvurabileceği bir müessese değildir. Zira görünür gerçekliğe uygun ve güncel olan, açıklanmasında kamunun ilgi ve yararı bulunan ve açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunan haberlerin korunması da basın özgürlüğünün gereğidir. Bu dengenin gözetilmemesi, basın faaliyetinin demokratik ölçütlere aykırı biçimde kısıtlanması sonucunu doğuracaktır. Ayrıca günümüzde kişilerin farklı farklı adliyelere başvurarak hakkındaki haberlere erişimi engelletmeye çalıştıkları da gözlemlenmektedir. Kamuoyu nezdinde şaibe algısı doğmasının önüne geçmek ve usulsüz tedbirlerin azalmasını sağlamak adına, bu tür girişimleri olanaksız kılacak bir kanuni düzenleme yapılarak, başvuruların değerlendirileceği yetkili yargı mercilerinin somutlaştırılması da faydalı olacaktır."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kıskanç 19 Şubat 2024 19:34

    Adam işini yapıyor kıskanma iste seninde olsun

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL19 Şubat 2024 17:07

    Ben ne hükümetlere nede muhalefetlere güvenmiyorum çünkü ülke karışıklır olur ise hepside bundan rant sağlıyorlar.milletvekillerinin çoğu  üç beş yerden emekli 500 000 TL yakın çoğu maaş almaktadırlar.Hiç kimse düzenlerinin bozulmasını isterler mi.Sonra çoğunun şirketleri var tüm işleri bunların şirketleri yapmakta olup, kimi devlettten kimi belediyelerden ihaleleri alıp ceblerini bir de burdan dolduruyorlar.

  • yunus19 Şubat 2024 12:12

    Ülkede gerçekten hukuksuzluk diz boyu,,kimin adamı varsa kurtuluyor.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL19 Şubat 2024 17:05

    Hukukmuş Balık Baştan korkmuş kardeşim hükümet ne yapsın.AYM kararları siyasi değil mi 3 sene olmuş daha HDP kapatma kararını veremiyor neden neden neden .Ama HDP ye yapılan trilyona yakın Hazine yardımı kararını yargıtay bloke etmiş idi nasıl oluyor da hemen açtılar ve kasa boşaldı.peki sana soruyorum.Diyelimki AYM HDP kapatma kararını aldı bu paraları kimden ve nereden alacaklar.

  • reis19 Şubat 2024 11:12

    hukuk ekmekten ve sudan daha önemli.erzincan faciasında hukukun verdiği kararlar uygulansa idio  dokuz kişi şimdi sevdiklerinin yanında olurdu.bu ülkede hukusuzluktan beslenen büyük bir zümre var.

  • Finans19 Şubat 2024 13:25

    Ne ayaksın sen zübük bey?  135 kere denetlenmiş. 3 kere durdurulmuş 40 gün kapanma cezası 17 milyon da ceza verilmiş. Hukuksuz olan Anayasa Mahkemesinin beseme  ........leridir.  

  • Uyanık 19 Şubat 2024 09:30

    Vaybe demek ki sakaryada arkası sağlam.O yüzden ordan mahkeme açtı

  • Nuri demir 19 Şubat 2024 08:42

    Bu haber hisseleri etkilermi?Gerçi bu saatten sonra hisseleri olmuş 1 liradan 12 lira niye elimizde tutuyokki sat gitsin bi yerde buda sifonu çeker