Ana SayfaPiyasaPoliteknik Borsa İstanbul’a geliyor---

Politeknik Borsa İstanbul’a geliyor

9 / 13
Politeknik Borsa İstanbul’a geliyor
25 Şubat 2014 - 11:09 www.borsagundem.com

KİMYASALLARIN PARLAMA, PATLAMA ÖZELLİĞİ, BOZULMA RİSKİ YOK

- İşinizde ne gibi riskler bulunuyor?

Atila Yaman- Tam otomatik bir tesis kuruyorsunuz. Dikkatinizden kaçan bir şey olsa, yanlış montaj olsa telafisi çok zor ve ciddi masrafları var. Öyle müşteriler var ki inanamazsınız, adam Kanada’dan kelepçesinin vidasını sıkacak ya da bir vida eksik hemen listesine yazıyor. Dolayısıyla böyle riskleri var. Taahhüt işlerinin özellikle çok ciddi sıkıntıları var. Diğer Özbekistan, Kazakistan gibi ülkelerde de parça bulamıyorsunuz. Eksik gönderdiğiniz bir şey varsa oradan tedarik etmeniz mümkün değil. Bugün buradan Özbekistan’a kamyon 1 ayda gidiyor. Ama Kanada veya Amerika’ya iş yapıyorsunuz, adamlar farklı bir sistemle çalışıyor, Avrupa sistemi değil. Dolayısıyla da orada da başka parçalar bulamıyorsunuz ve buradan göndermek zorunda kalıyoruz. Tabi bunlar risk teşkil ediyor. Dolayısıyla her şeyi çok iyi planlamanız lazım, özellikle yaptığınız anahtar teslim işlerde.

- Kimyasal üretimde bu tip riskler var mı?

Mesut Akkaya- Şimdi İSO 9001’le çalışıyoruz. Sıkı bir kontrolümüz var. Gerek girdi, gerek imalat sırasında, gerek çıktı da sıkı kontroller var. Geçen sene içerisinde 2 defa denetimimiz oldu. Adı da ‘’düzeltici önleyici faaliyet’’.

Atila Yaman- Riski minimize etmek için çok dikkatli oluyoruz. Bir defa girdilerde bütün kimyasalların laboratuvar kontrolleri tek tek yapılarak kesin kabulleri yapılıyor. Üretimden sonra numuneler alınıp 6 ay süreyle saklanıyor. Çok sıkı bir kontrolü var işin. Banyoların içinde 30-35 ton sıvı çözelti var. Bazı banyoların maliyeti 20-30 bin liradan başlıyor, 100 bin TL’ye çıkıyor. Harcıalem malzeme kullananlar çıkabiliyor. Sizin ürününüz bozuk diyebiliyor. Buna karşı ürettiğimiz partiden 6 ay boyunca saklama yapıyoruz. Kullanılan kimyasalların hepsi su bazlı olduğu için parlama, patlama özelliği yok. Raf ömürleri çok uzun, bozulma riski de bulunmuyor. Bununla beraber stok tutmuyoruz. Sıkıntımız bu yönde zaten. Stok yapamıyoruz, ürünler hemen satılıyor.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)